(15.10 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Druhá věc. Rozumím tomu, že by bylo vhodné, aby minimálně přednostní práva promluvila - ti, co mají přednostní práva, ale máte to ve svých rukou. Odhadem jste měli více než sto faktických poznámek, to jsou tři hodiny. Nechápu, že nepustíte své řečníky s přednostním právem vy sami. Není to vládní většina, která tady má stovku nebo sto padesát faktických a nebere čas případně těm, kteří mají přednostní právo.

K panu poslanci Babišovi chci říct, že se mýlí, mě to mrzí. Kdyby měl pravdu, že je to problém 19 miliard, tak je to problém těžký, ale řešitelný. Ale celá pravda je, že je to 19 miliard v letošním roce, dalších 35 miliard v roce 2024, a teď se to exponenciálně zvedá, takže my v zásadě rozhodujeme, a řeknou vám to všichni experti, že důchodový systém je o stovkách miliard. Kdyby to bylo jednorázové, tak by to bylo sice bolestivé, těžké, ale bylo by to mnohem jednodušší řešení. Ale podle mě jsme to museli udělat právě s těmi rostoucími náklady v následujících letech. A musíme si říkat celou pravdu, není to tak, není to jednorázový příspěvek důchodcům, o kterém jsme se politicky přeli, ten ale nezvedal základnu pro další valorizace, takže to byl jiný příběh s jinými ekonomickými dopady, s jednorázovými dopady do jednoho jediného státního rozpočtu. To v tomto případě bohužel není.

Ještě máte prostor, a pokud vy sami dáte prostor svým lidem, kteří mají ještě přednostní právo, tak samozřejmě mají šanci vystoupit. Ale o tom nerozhoduje vládní většina, o tom rozhodujete vy sami, každý z nás, který buď využije, nebo nevyužije faktických poznámek. (Předsedající: Čas.) A vzpomeňte si, když jsem byl v opozici, (Předsedající: Čas.), tak jsem říkal, že se faktické poznámky (nesrozumitelné). (Předsedající: Čas, pane ministře.) Omlouvám se, omlouvám se, už jdu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Balaštíková, připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych také chtěla, aby zaznělo na mikrofon, že mi nebylo umožněno podat protinávrh ani vystoupit. Já jsem se již jednou vymezila proti jednání a proti prohlašování paní předsedkyně Markéty Adamové Pekarové, aby když hovořila, tak ať hovoří za sebe, a nikoliv za nás. A teď se musím opravdu znovu vymezit, a velmi adresně, protože to, co ona předvádí, je úplně mimo realitu a já si nepředstavuji, že čelný představitel naší země se takto chová, takovým způsobem se chová k ostatním kolegům. A opravdu, jak to řekl můj kolega Richard Brabec, přestala být mojí předsedkyní Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Vondráček s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Helebrant. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já jsem vždy ctil obsah faktické poznámky a držím se toho, že mám reagovat na průběh rozpravy, a troufám si říct, že všechny moje faktické poznámky plně splňují tyto podmínky, ale neměl jsem možnost a jsem pověřen klubem, abych přednesl stanovisko, řekněme materiální, a k tomu jsem se prostě nedostal a s nejvyšší pravděpodobností nedostanu.

Já jsem chtěl jenom upozornit v reakci na vystoupení pana Stanjury: ano, stalo se to v době, kdy jsme byli ve vládní koalici, a Ústavní soud jednoznačně konstatoval, že z uvedeného vyplývá, že omezení, respektive ukončení rozpravy o návrhu přezkumovaného zákona ve třetím čtení nebylo provedeno v souladu se zákonem, konkrétně s jednacím řádem Poslanecké sněmovny, a ano, stalo se to dvakrát. Ale Ústavní soud pokaždé se věnoval otázce, jestli je tady nějaká přiměřenost, jestli bylo umožněno vystoupit aspoň nějaké zásadní množině poslanců opozice, a třeba u tohoto ústavního nálezu 26/16 konstatoval, že v podstatě proběhla legitimní diskuse o tomto zákoně, protože vystoupili ministři koaliční, snažili se tu věc vysvětlovat a probíhala nějaká odborná diskuse. Ale my jsme se u potvrzení trvání stavu legislativní nouze v podstatě k obsahové diskusi nedostali, já tedy určitě ne. A opravdu, tohle není jenom nějaké hlasování po cestě k druhému a třetímu čtení. Tohle je hlasování o tom, jestli dojde k potlačení přístupu parlamentní menšiny k parlamentním procedurám, protože vynechá se první čtení úplně, pak bude druhé čtení, kde si určitě zase odhlasujete dvakrát pět minut, a potom bude následovat bezprostředně třetí čtení - v otázkách, kde se jedná o miliardy, kde se jedná o systémový návrh a kde opozice zkrátka využívá všech možností blokovat nebo oddálit pro ni nepřijatelný návrh. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Helebrant s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Koten. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, chtěl bych pro stenozáznam uvést, že mi bylo znemožněno přednést procedurální návrh a zdůvodněním, které dala paní předsedkyně, že je nás mnoho, se cítím poškozen, takže si myslím, že tato argumentace je úplně lichá. Zajímalo by mě, podle čeho budeme příště vybírat. Je nás hodně, pak nás bude málo... Opravdu, cítím se poškozen a chci, aby to tu zaznělo na stenozáznam. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Koten, připraví se pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, vážení ministři, zareagoval bych tady jednak na pana ministra financí, vaším prostřednictvím, protože samozřejmě 15 miliard sem, 15 miliard tam, ano, nyní by se to našlo, příští rok třeba ne, nicméně my se tady pořád vyhýbáme tomu systémovému řešení, a to systémové řešení je, aby vláda konečně snížila tu obrovskou inflaci, protože ta spustila tento přidávací mechanismus nebo valorizační mechanismus tak, aby ti důchodci skutečně byli schopni pokrývat své potřeby, protože oni nemají možnost si někde přivydělat v Kolbence nebo něco podobného v případě, že jejich věk přesahuje sedmdesát let a podobně. Takže to máte v rukou vy.

My si tady připomínáme z historického hlediska takové dva milníky z minulého století, jednak tedy výročí devadesáti let, to bylo, tuším, někdy na konci ledna, a poté tedy sedmdesáti pěti let, a to bylo ke konci února, zase pro změnu. Tehdy také legitimně naprosto se chytili moci komunisté a také jeden liberálně smýšlející politik v Německu - malíř pokojů. A vy tím, jak omezujete opozici, jak jim omezujete řečnická práva, tak mně to připomíná, že vy se chováte velmi, velmi podobně. Také to byli regulérně ve svobodných volbách zvolení politici, ale začali dělat přesně tady ty věci, které vy děláte, takže měli byste se opravdu zamyslet.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Feranec s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Pane ministře, dámy a pánové, i já musím konstatovat, že mi nebylo umožněno vznést protinávrh k době hlasování, ač jsem ho chtěl podat, a dále mi nebylo umožněno vznést argumenty, jestli trvá, nebo netrvá stav legislativní nouze. Ale ještě horší je, že to nebylo umožněno žádnému poslanci z hnutí ANO. Žádný poslanec ve věcné rozpravě nebyl připuštěn, aby řekl názor na trvání stavu legislativní nouze. Kdybych to přirovnal sportovní terminologií, my jsme začali hrát fotbal, v půlce poločasu jste nám řekli, že budeme hrát jenom tři, téměř nikdo vlastně, a po prvním jste řekli, hrajeme jenom jeden poločas a další se nehraje. Anebo v terminologii trestního práva - tady proběhl proces, kde vystoupila jenom obžaloba a soudce, v tomto smyslu předsedkyně Sněmovny řekla: Obhajoba už není přípustná, vynáším rozsudek. Tak k tomu jsme dospěli. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, připraví se paní poslankyně Dražilová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP