(15.20 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Znemožnili jste vystoupit našim poslancům s přednostním právem. Znemožnili jste vystoupit poslanci, našemu poslanci, se stanoviskem klubu. Znemožnili jste vystoupit poslancům, všem, kteří jsme měli připravenou argumentaci, zda jsou, nebo nejsou ještě důvodné podmínky k tomu, aby trval legislativní stav nouze. Ano, reagovali jsme na faktické poznámky, což je naše právo, které nám umožňuje jednací řád, a drželi jsme se témata, drželi jsme se řečníka, na kterého jsme reagovali, neodkláněli jsme se od tématu.

Já jenom chci říct... Řekněte mi, jak mám věřit v právní stát? Jak mám mít důvěru v tento stát, když mně - takhle demokraticky - berete moje práva? (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí paní poslankyně Dražilová, připraví se pan předseda Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, také nesouhlasím s postupem paní předsedkyně Pekarové Adamové a také bych se na stenozáznam chtěla vyjádřit, že mi nebylo umožněno dát protinávrh a že mi bylo upřeno moje právo se vyjádřit ke stavu legislativní nouze. A protože mám velmi krátký čas, tak bych vám tady chtěla něco přečíst. Nikdy bych neřekla, že zde budu citovat pana Kalouska, bývalého předsedu TOP 09, ale přijdou mi velmi zajímavé jeho dva tweety. Jeden k navyšování důchodů zní: "Přátelé z ODS, já vaší - naší vládě pořád fandím, ale nedělejte z lidí blbce, proboha. Vláda nenavyšovala nic, vláda naplňovala platný zákon, což byla chyba, protože ho měla čas změnit. Teď se to snaží aspoň trochu dohnat - pozdě a v legislativní nouzi. No, hůř už to snad ani nešlo." A druhý tweet: "Na žádost vlády vyhlásila předsedkyně Poslanecké sněmovny stav legislativní nouze, kterým se bude schvalovat valorizace důchodů. Je mi z toho úzko. A skutečnost, že vláda půl roku spala, není důvod ke stavu legislativní nouze, a ústava není trhací kalendář. Koledujeme si o velkou blamáž."

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí pan předseda Babiš, připraví se paní předsedkyně Schillerová - s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já jsem se znovu přihlásil, protože nevím, kdy přijdu na řadu s přednostním právem. No, já nejsem hloupej, pane ministře financí, ale vy se topíte v penězích. Tady máte nárůst příjmů veřejných rozpočtů: 2023 +534 miliard, 2024 +627 miliard, 25 +716 miliard! Takže vy ty peníze máte a vy je nechcete dát důchodcům, kteří si to zaplatili!

A přesně to řekl pan Koten. Ano, je to o inflaci, je to přesně o inflaci. Máte bronzovou medaili - 19 % - v Evropě, Eurostat. My jsme měli 5,3 a křičeli jste: Babišova drahota! Proč má Francie 7 %? Protože zastropovali elektřinu. A proč má Španělsko 5,9 jenom? Protože do toho narvali 45 miliard euro!

A já, když se dostanu ke slovu, tak vám dám na to lék. Všichni říkáte: Jak to řešit? Tak já vám to řeknu, jak vyřešit, jak porazit inflaci. Vy jste neudělali nic. My jsme ji snížili v listopadu a v prosinci, snížili jsme DPH na nulu. Ale to není o snížení DPH, vy to dobře víte, a já vám dám ten recept a já jsem strašně zvědavý, jestli se k tomu přihlásíte. Vy normálně kasírujete inflaci, důchodci to platí, a normálně taková ostuda, 19 miliard! Já vím, že příští rok to bude víc, ale stále na to máte. Stále na to máte! A vy to nechcete dát. Stanjura se topí v penězích. Vždyť by ty vaše stropy na elektřinu, které jsou taky skandální - a tam máte v rozpočtu 100 miliard - tak kolik dáte těm firmám, když dneska jde to zase dolů? To jste zase ušetřil, pane ministře. Takže já rád si to s vámi rozdám tady, já jsem byl taky ministr financí, taky tomu rozumím. A to jsou vaše predikce, to jsou predikce Ministerstva financí. Takže doufám, že budu mít potom prostor, abych vám vysvětlil, jak porazit inflaci! (Předsedající: Čas.) Dobře. (Výrazný potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášená paní předsedkyně Schillerová, připraví se pan poslanec Bělica. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane nepřítomný ministře financí - ještě se dobře dívám, jestli tu někde nejste... nejste tu, škoda - my samozřejmě víme, že těch 19 miliard, které vám chybí, že mají být vyplaceny v letošním roce. Ony už musí být vyplaceny, protože ten nárok vznikl. A také jsem vám řekla opakovaně na tiskové konferenci, tady na plénu, řekla jsem to tady, seděl tady i ministr Jurečka: stáhněte ten zákon, jak to řekl náš pan předseda, stáhněte ten zákon, peníze máte, jak jsme se dozvěděli v diskusním pořadu v neděli, a pojďte jednat o aktualizaci valorizačního schématu k 1. lednu 2024. Tak se nevymlouvejte. Jde vám jenom o to, abyste těm důchodcům prostě těch 34 miliard, v tuto chvíli vlastně navíc 19, vůbec nedali.

A jestli máme tady využívat faktické poznámky, nebo nemáme, jak nám tady doporučujete jako bývalý šéf tehdy opozičního klubu ODS, nechte na nás. My jsme faktické poznámky využili pro to, protože zrovna jsme měli s kým diskutovat. Jinak jsme mohli diskutovat tak akorát sami se sebou. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Bělica, připraví se pan poslanec Metnar. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobrý den, paní předsedající, kolegyně, kolegové. Já budu krátký a věcný. Já jsem chtěl vystoupit s krátkým vystoupením, asi pětistránkovým, věcným ke stavu legislativní nouze, to mi nebylo umožněno. Chtěl jsem podat protinávrh, taky mi to nebylo umožněno.

A na závěr, protože ani nevyužiju svůj čas faktické poznámce, bych chtěl říct, že paní Pekarová Adamová nikdy nebyla mojí předsedkyní. Já jsem si vždycky myslel, že ona v této pozici je opravdu chyba, že tu pozici nezvládne, a ukazuje se, že jsem měl pravdu. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Metnar s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Brázdil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, i já se musím připojit ke svým kolegům a sdělit, že mi nebylo umožněno, abych podal protinávrh a odůvodnil ho. A taktéž, jak to vidím, mi není a nebude umožněno, abych vystoupil se svým projevem, který jsem měl připravený s tím, že nesouhlasím s nouzovým stavem, tak jak je prezentován, a měl jsem tady připraveno vystoupení, kdy jsem chtěl okomentovat nález Ústavního soudu číslo 55/10, který je de facto principiálně obdobný s tou situací, ve které se nalézáme dnes. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Brázdil, připraví se pan předseda Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, chtěli jsme se pekelně prát za důchodce. Pekelně bychom se prali, kdyby nenastalo inferno. To řídí nějaká čertice, jmenuje se, myslím, že předsedkyně Poslanecké sněmovny. Tato dáma toto inferno nádherně odehrála, ale ona se stala... pro mě už není předsedkyní. Ona hrála jenom pro některé.

Chtěl bych říct, že taky jsem chtěl dát protinávrh, nebylo mi to umožněno, protiprávní jednání a tak dále a tak dále. Ale co bych chtěl možná médiím vzkázat: Prosím vás, po tom hlasování zůstaly funkční mikrofony. Předsedající - myslím, že to byla právě ta čertice, o které jsem mluvil - nechala puštěné mikrofony, a tady seděli (Ukazuje za sebe.) dva pánové, premiér a vedle jeho vicepremiér, a je slyšet, co si říkali. Nenechte to, zkuste to streamovat. Už se to nějak snaží někdo rozklíčovat, ale není to nic dobrého. Takhle se nechová demokratická nějaká většina, která nás tady válcuje. Zkuste to najít, možná to dokreslí, jak tady to ďáblovo doupě funguje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP