(0.50 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

To znamená, my si teoreticky můžeme dávat otázky a sami si odpovídat v rámci třeba jednoho klubu a bude nějaká interakce. A ta interakce, pokud tedy vyvoláte, tady není, protože my nemáme ty odpovědi, neslyšíme. Ano, máme nějakou dohodu, to jsme se teď před chvilkou tady bavili s panem ministrem, že on vystoupí s tím větším projevem ráno, to je pravda, protože teď to nedává smysl. Ale v tom případě jdou na řadu lidé, kteří jsou tam přihlášeni, takže nevím, co je v tomhletom ke kritice. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktická poznámka - pan ministr Jurečka. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já chci jen stručně zareagovat. Je 0.50, zazněla nějaká džentlmenská dohoda, že v 1 hodinu ráno vyhlásíme pauzy. Já opravdu si myslím, že s ohledem i na to, kolik je tady celkově poslanců a poslankyň, včetně i poslanců a poslankyň ze strany opozice, jsme se tady džentlmensky dohodli s Patrikem Nacherem, že to nedám ten projev ani ráno v 7, ani v 8, ale v 9 hodin. Tady uklidním kolegu Babku, který měl nějakou obavu, nevím, jak k ní došel, ale já jsem tady zažil minulý týden, když jsem tady ve čtvrtek odpovídal, opravdu, myslím si, že velmi věcně a korektně na interpelace, bylo tady podobné osazenstvo opozičních poslanců a v pátek ráno hodinu a čtvrt byly ty stejné otázky pokládány jako načítání nových bodů. Přišlo mi to tedy jako trošku nekorektní v rámci dohody, kterou jsme si řekli.

Když tady poslanci jsou a odpovídáme na interpelace, tak to budeme nějakým způsobem, jako opozice jste řekli, vyhodnocovat. To před čtrnácti dny nebylo z naší strany fér, to já jsem také tady řekl ten minulý týden, ale opravdu teď si myslím, že - nechci tady počítat ten výčet, kolik tady je nás všech - tak mně dává logiku, abych zase ráno neslyšel od těch nových poslankyň a poslanců, které přijdou, že neslyšeli, co jsem říkal v 0.45. Tak mně to přijde jako celkem logický postup. Děkuju za to pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane ministře. Další faktická poznámka pana poslance Roberta Králíčka. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, ale tak, pane ministře, to je protimluv proti tomu, co tady říkal kolega z ODS. Já tomu rozumím, beru to jako džentlmenskou dohodu, že budete mluvit ráno, ale proč tedy potom je tady vytýkáno opozici, že čte nějaké projevy nebo vystupují ti poslanci, kteří jsou na řadě? Tak to je fakt protimluv. Pan poslanec nám vyčítá, že se tady čtou projevy, že je to špatně, vy zase říkáte, že budete mluvit až ráno, a já to chápu, tak vy si protiřečíte. Tak jestli vás to tady neba a celou dobu nás tady ponižujete svým smíchem, tak si vezměte pauzu do té jedné hodiny a můžeme si to vzájemné utrpení, kdy vy se tam pohihňáváte, což je za mě hulvátské a urážející vůči opozici, tak si vezměte tu pauzu, můžeme jít domů dřív a pojďme zase seriózně jednat ráno.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vzhledem k tomu, že nevidím žádnou další faktickou poznámku, udělím slovo panu poslanci Foldynovi.

Jenom avizuji, že v jednu hodinu přeruším jednání na základě dohody předsedů klubů.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Já se těším na tu jednu hodinu. Děkuji za slovo. Určitě se těší mí kolegové. Já jsem vlastně vystoupil v tomto bodu věcně, abych řekl jednu věc. SPD jako celý klub nepodpoří samozřejmě tento návrh na zkrácení jednání. My si myslíme, že i to, co jsme prohráli, to hlasování, které tady bylo o tom, že tady je stav legislativní nouze - my se domníváme, že ta nouze je úplně jiná, nikoli legislativní. Nicméně musíme respektovat to, že jsme v hlasování prohráli, a vy jako koalice samozřejmě se svými 108 hlasy jste schopni vždycky si prosadit cokoliv, co se na programu objeví. Takže vlastně to naše vystupování tady je vždycky jenom kulisa. Vy jste tu demokracii pochopili, že to je kulisa, velká bere všechno. A já vám jenom chci říct, že prostě my se nedomníváme, že by to takto mělo být, snažíme se tady i věcně argumentovat. Já jsem si tady připravil patnáct stránek nějakého čtení, samozřejmě při tom psaní těch patnácti stránek jsem se ten obsah do jisté míry naučil, tak já vás nebudu zatěžovat svým poměrně špatným čtením, protože na to špatně vidím, jsem na tom jako ten pan starší Bush, to také nebyl dobrý čtenář. Já jenom chci říct, že prostě se domníváme, že vy jste vytvořili uměle celou tu krizi, která tady je, protože jste přistoupili na Green Deal, přistoupili jste na emisní povolenky, vůbec nic jste v tom neudělali, v oblasti předsednictví jste se jenom honosili čímkoli.

Po ODS minule tady zbyla aspoň diskuse o Promopro, to aspoň ukradli, co mohli. Chvála bohu, vy jste neukradli tedy, to bych vás nechtěl nařknout, to se nic nestalo, ale také jste nic neudělali pro Českou republiku, ale ani pro Evropu! Protože já se domnívám, že energetická krize, ta uměle vyvolaná energetická krize způsobuje samozřejmě i velkou inflaci v celé Evropě, v té Evropě, která napumpovala do home office peníze, ty peníze, které nebyly kryty - teď jsem chtěl říct zlatem, to je nesmysl, teď už žádný prachy se nekryjí zlatem - teď se ani prací už nekryjí. A vy to všichni dobře víte, takže z peněz poplatníků a občanů potřebujete, z kapes občanů vytáhnout ty peníze, které ještě mají. Potřebujete ze střední třídy udělat chudáky, posíláte je na úřad práce. A my bychom tyto věci chtěli projednávat v normálním legislativním procesu, to znamená, v žádné nouzi, tady žádná nouze není. Jenom tady je jedna nouze. Tu nouzi jste způsobili vy. Nouze na Šluknovském... (Poslanec Babka reaguje.) Já mám normální vystoupení, víte, pane kolego.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče Foldyno, v klidu pokračujte, já to řídím a vím, v jakém režimu teď jednáme, není to faktická poznámka. Pan poslanec Babka se doučí po nocích jednací řád. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Řídíte to dobře, děkuju, řídíte to výborně. Pan Babka byl výborný, dneska ho musím pochválit. Já jsem ho chválil už prve, protože se mi líbila jeho věcnost a přístup k těm právním problémům. Já nejsem právník, já jsem jezdil na lodi, a kdybych se takhle choval ke svým kolegům na lodi, tak mi dají... tak mě nalodí. Oni vám ty lidi stejně naloží, vy to dobře víte. A já se divím také, vy vlastně svými rozhodnutími, těmi nouzemi a teď těmi neprojednáváními, vy vlastně způsobíte, že český důchodce nebude mít peníze, ty peníze, které my jsme mu měli dát a on by je všechny utratil v českých obchodech. Vy to přece dobře víte. České firmy by vyráběly, český obchodník by prodával a vy byste dostali daně. Vy nedostanete nic. Vy vyděláváte na inflaci, kterou jste uměle vyvolali tím svým Green Dealem a přizvukováním té čtvrté říši Evropy, která se teď takto chová, těmi emisními povolenkami, které my tady platíme jako pitomci, aby si je užili američtí důchodci, protože americké důchodové fondy jsou majiteli některých emisních povolenek. Takže vy z nás děláte kolonii.

Víte, co je nejhorší na tom? Že když se má něco obětovat, ten velký hráč, když něco obětuje, neobětuje sebe, obětuje tu kolonii. A my jsme tady na to obětováni. Pořád se tady křižujete nějakou válkou. Já odmítám mít nenávist vůči komukoliv - vůči Ukrajincům, vůči Rusům. Já prostě začínám být jenom našlápnutý na to, co vy uměle tady v této zemi vyvoláváte. Pojeďte se mnou na Šluknovský výběžek, pojďte se mnou do sámošky a uvidíte, co vám ti lidé řeknou. Víte, jaký je těžký život v severních Čechách? Já se tady furt opakuji, ale já jsem zvolený za ty lidi v severních Čechách, a já budu bránit jejich život a způsob života, o kterém vy nevíte vůbec nic. Vůbec nic. Tady si žijete jako ty v tom žitě, víte, co jsem chtěl říct. To se totiž nesmí na mikrofon říkat, a já to samozřejmě vím.

Takže já tady opakuji, my nepodpoříme žádné zkrácené jednání. My budeme chtít do poslední chvíle bránit právo českých důchodců na to, co jsme jim slíbili, na jejich očekávání, že jim někdo přidá ty peníze. Vy jste tady vymysleli Babišova chudoba a Babišova drahota a já nevím, co všechno. Podívejte, co jste udělali vy! A já přemýšlím vždycky nad tím, protože já vás považuji za chytré lidi, moudré lidi. Vy přece dobře víte, kam to vedete, tu zemi, do špatné situace, a vaše politické strany, co vám slíbily? Řekly vám, že vás budou amnestovat? Nebo že vás budou hlídat do smrti? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP