(Jednání bylo zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji třetí jednací den 55. schůze Poslanecké sněmovny. Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve odhlásím a poprosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Na začátku dnešního jednání přečtu omluvy, kdo se nebude účastnit dnešního jednání. O omluvu požádali tito poslanci a poslankyně: Na celý jednací den ze zdravotních důvodů paní poslankyně Andrea Babišová, pan poslanec Marek Benda na celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Milan Brázdil do 11 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Jaroslav Bžoch na celý jednací den ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Lenka Dražilová od 9.00 do 11.00 z pracovních důvodů, pan poslanec Aleš Dufek od 9.00 do 8.00 do večera z pracovních důvodů, pan poslanec Jaroslav Dvořák na celý jednací den ze zdravotních důvodů, pan poslanec Petr Gazdík od 10 do 16 hodin ze zdravotních důvodů, pan poslanec Tomáš Helebrant na celý jednací den z rodinných důvodů, pan poslanec Miloslav Janulík na celý jednací den z pracovních důvodů, paní poslankyně Věra Kovářová od 10 hodin do 14 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Hayato Okamura na celý jednací den ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Renata Oulehlová na celý jednací den z rodinných důvodů, paní poslankyně Petra Quittová na celý jednací den bez udání důvodu, paní poslankyně Alena Schillerová od 9.00 do 9.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Karel Tureček na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, paní poslankyně Helena Válková od 9.00 do 9.30 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Ivo Vondrák na celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Petr Vrána na celý jednací den z pracovních důvodů a pan poslanec Marek Ženíšek na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty.

Z členů vlády se omlouvá pan ministr Vladimír Balaš od 9 do 13 hodin bez udání důvodu, pan ministr Mikuláš Bek na celý jednací den z pracovních důvodů, paní ministryně Jana Černochová na celý jednací den bez udání důvodu, paní ministryně Helena Langšádlová na celý jednací den z pracovních důvodů, pan ministr Jan Lipavský na celý jednací den z důvodu zahraniční cesty a pan ministr Michal Šalomoun od 9 do 19 hodin z pracovních důvodů.

Paní poslankyně Alena Schillerová ruší omluvu z dnešního dne.

Nyní se tedy vrátíme do 55. schůze. Jenom se chci zeptat, protože zde eviduji přednostní práva pana předsedy Cogana a paní poslankyně Schillerové, zda souhlasíte s tím, že by kolegyně dokončila svůj projev, a poté bych dal přednostní práva? (Souhlas.) Dobře.

Prosím, paní poslankyně, pokračujte ve svém projevu.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Já vám děkuji, pane předsedající. Slibuji, že zopakuji pouze jedinou větu z předchozí části projevu a nebudu vás zatěžovat tím, že bych ho četla celý znovu.

Hospodářská škoda má dle navrhovatele, tedy vlády, vzniknout díky platné legislativě, to je valorizaci důchodů. Nazývat škodou uplatnění zákona je překvapivé. Mám tomu snad rozumět tak, že samotná existence důchodců přináší státu hospodářskou škodu? Proto je nutné zakročit? Důchodci celý život odváděli do penzijního systému peníze, tak tím, že jsou v důchodu, čerpají důchod, způsobují zjevně státu škodu. Nazývat zákonnou valorizaci hospodářskou škodou je, vážení kolegové, ubohé.

Já osobně vidím hospodářské školy pod taktovkou této vlády jinde. Plná ústa šetření a skvělá práce s financemi. Slyšíme, že je mnoho státních zaměstnanců, jejich počty je třeba snížit, zvláště úředníků, ale vzpomeňme si na budovatelské období této vlády. Mnoho požadavků na funkce, málo míst. Tato vláda od začátku svého vládnutí deklaruje, jak bude na státní správě šetřit. Přitom je to právě ona, která od prvního dne ve funkci zřizuje bezhlavě další a další místa pro své věrné. Ihned po převzetí moci touto vládou došlo například na Úřadu vlády k navýšení počtu zaměstnanců o 74 osob. Jednalo se o aparát pro nové ministry. Tak tomu opravdu říkám snižování počtu státních zaměstnanců!

Jen si vzpomeňme na minulý rok. Koalice protlačila novelu zákona o státní službě. Proč o tom mluvím? Protože opět došlo k navýšení počtu manažerských pozic. Dříve bylo v zákoně o státní službě omezení možnosti každého ministra mít pouze dva takzvané politické náměstky. Do té doby odborní náměstci se stali vrchními řediteli sekcí a počet náměstků je, vážení kolegové a kolegyně, nyní neomezen. Existuje džentlmenská dohoda, že budou maximálně tři, ale tato džentlmenská dohoda není v zákoně. Proto se kdykoliv může tato džentlmenská dohoda změnit. Zvýšení počtu manažerských pozic také nepřispívá k šetření ve státní správě. Opravdu nešlo předejít hospodářským ztrátám a zastropovat počet náměstků? Podle mě šlo. Podle mě skutečně zvýšený počet náměstků na ministerstvech je tím, co je hospodářskou škodou.

Dalším efektem novely zákona o státní službě jsou náklady na přesoutěžení většiny vedoucích pozic - a pozor na to, netýká se to pouze ministerstev, ale více než 200 úřadů, například Úřadu pro jadernou bezpečnost, Puncovního úřadu a katastrálních úřadů. I tam se musí skoro všichni vedoucí přesoutěžit.

Kolegové, zvláště ti, kteří byli v minulém volebním období členy ústavně-právního výboru, snad nezapomněli, nebo spíš nyní by rádi zapomněli na situaci, kdy jsme se tehdy, vládní poslanci za hnutí ANO, postavili proti Ministerstvu spravedlnosti, které chtělo v legislativní nouzi projednat tisk 1073, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení, insolvenční zákon, ve znění pozdějších předpisů. Pokud budete mít zájem, zjistíte, že bylo přijato usnesení ústavně-právního výboru, sněmovní tisk 1073/1, které zní:

Po odůvodnění náměstka ministryně spravedlnosti Mgr. Michala Fraňka, zpravodajské zprávě poslance Mgr. Marka Výborného a po rozpravě ústavně-právní výbor

I. konstatuje, že k projednávání sněmovního tisku 1073 nejsou naplněny podmínky stavu legislativní nouze podle § 99 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny;

II. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu projednávání ve standardním legislativním procesu ve zkrácených lhůtách dle zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Pokud se domníváte, že jsem musela dlouho hledat, mýlíte se. Dodnes si vybavuji naši reakci na snahu ministerstva projednávat v legislativní nouzi tento zákon. Napříč politickým spektrem jsme se shodli, že nejsou naplněny podmínky legislativního stavu nouze, a řekli jsme ne.

Vy jste to však, vážení kolegové z pětikoalice, nedokázali. Přestože se domnívám - promiňte, nikoho z vás jsem nevyzpovídala - že někteří z vás s tím nejsou ztotožněni, zvedli jste pro to ruku. Rádi nám podsouváte, že nemyslíme a pouze plníme příkazy. Výsledek hlasování však ukázal, že to asi tak žhavé nebude a bude problém spíše u vás. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP