(Jednání pokračovalo ve 22.35 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je 22.35, skončila pauza, kterou si vzal poslanecký klub hnutí ANO, a my budeme pokračovat. Připomínám, že jsme v podrobné rozpravě k našemu jedinému bodu pořadu a jsme stále ještě v pořadí přednostních práv, tak jak jsou přihlášena.

Já nejprve načtu došlé omluvy. Omlouvá se pan poslanec Milan Brázdil od 22.30 z pracovních důvodů, dále pan poslanec Šimon Heller od 22.35 hodin z rodinných důvodů, Igor Hendrych od 7 hodin ráno ze zdravotních důvodů, Martin Kolovratník od 21.30 ze zdravotních důvodů, Helena Válková od 22. 30 do 8 hodin ze zdravotních důvodů a pan ministr Michal Šalomoun od 0 hodin do 8 hodin ráno z osobních důvodů. Tím by byly vypořádány zatím došlé omluvy.

(Poslankyně Schillerová se vzdává u stolku předsedající svého přednostního práva.) Dobrá. Já tady mám indikaci staženého přednostního práva v pořadí přednostních práv, ať se všichni orientují. Nyní je přihlášen pan místopředseda Karel Havlíček - také stahuje, bude až později. Čili další v pořadí je pan předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek - který má zájem o vystoupení, nebo nikoliv? Má. Takže prosím, s přednostním právem pan předseda Jakub Michálek. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem teď byl v diskusním pořadu a chtěl jsem poprosit v té rozpravě, která bude následovat, neužívejme taková slova, jako je válka proti důchodcům nebo podobné výrazy, které pokračují v tom rozeštvávání společnosti. (Nesouhlasný hluk z levé strany sálu.) Měli jsme tu prezidentské volby, prezidentské volby ukázaly, že společnost si nepřeje dál pokračovat v takovéto polarizaci. A skutečně takovéto honění levných bodů není korektní způsob, jak vést diskusi v této Poslanecké sněmovně. (Další nesouhlas zleva, hluk v sále.)

A budu pokračovat, děkuji. Poslanecká sněmovna rozhodla, že se upouští od obecné rozpravy. Zazněly tady dotazy k tomu, jestli je to postup, který je standardní, případně jestli má nějakou oporu historickou. Myslím si, že by bylo korektní to zde uvést. Ten postup je do určité míry nestandardní a je reakcí na to, co jsme tady slyšeli, že pravým cílem té vedené rozpravy není diskutovat a sdělit různé názory, ale, jak říkal pan předseda Okamura, někoho zlomit. A to už je za hranicí toho, jak má parlament fungovat a k čemu mají sloužit vyjádření poslanců v Poslanecké sněmovně.

Dosavadní postup má i oporu v historickém jednání Poslanecké sněmovny, jak se dozvíme v komentáři. Předpokládám, že předsedové poslaneckých klubů jsou s tím seznámeni. Já to zde odcituji, abychom o tom všichni měli potřebné informace. Jak se uvádí v komentáři paní doktorky Syllové a dalších k odst. 7 § 99: "Sněmovna rozhoduje o konání obecné rozpravy ve druhém čtení. Může tak učinit i přes opačné stanovisko garančního, respektive přikázaného výboru. K takovéto situaci již ve sněmovní praxi došlo například v šestém volebním období v souvislosti s projednáváním zákonů, které zaváděly úsporná opatření. Ačkoliv výbor pro sociální politiku jako přikázaný výbor Sněmovně doporučil konání obecné rozpravy k návrhu zákona, Sněmovna se rozhodla, že obecnou rozpravu nepřipustí." Takže postupovali jsme stejným způsobem podle tohoto historického precedentu a ten postup je v souladu s jednacím řádem a dosavadní praxí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní, protože jsme v rozpravě, tak jsou možné faktické a s faktickou se hlásí pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. V tom diskusním pořadu jsem byl s kolegou já, takže to bylo na mě. Já jsem nevěděl, že budeme pokračovat v televizním pořadu ještě tady potom na mikrofon, nicméně neřekl jsem ve válce, myslím, řekl jsem válečný stav. A jde o to, že to zkrácené řízení a ten stav legislativní nouze je možný opravdu jenom v době ohrožení státu, válečného stavu a v případě opravdu této intenzity dosahujících hospodářských škod nebo ohrožení lidských práv. No a já si myslím, že to přirovnání, respektive ta věta nebyla za hranou a nebyla nekorektní. To byla taková metafora. On ji teď dost používá pan premiér, když třeba říká, že jsme ve válce, tak já jsem použil takovou metaforu. (Velký potlesk zleva.) A to je podstatné.

Druhá věc, že jsem hrozně rád, že si tolik poslanců pořídilo ten komentář k jednacímu řádu. Já myslím, že i autorský kolektiv je rád, že ta kniha jde na odbyt. A upozornil bych na to, že já jsem tu pasáž četl asi před půl hodinou, tu stejnou, co četl teď pan Michálek. Ale on tam skutečně jaksi opomíjí říct, že my se tady pohybujeme v situaci, a to opomněl říct, že dvakrát, dvakrát už se hlasovalo o pevném čase, kdy se bude jednat, byl omezen čas na vystoupení, a jak co se týče jednání o tom, zda setrvává stav legislativní nouze, nebo zda budeme jednat ve zkráceném řízení, v obou případech vůbec nedošlo na všechny, kteří se přihlásili a kteří chtějí debatovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP