(7.00 hodin)

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, paní předsedající. Já jsem se přihlásil v reakci na příspěvek pana poslance Svobody, prostřednictvím paní předsedající, nicméně využiji ho nakonec k tomu, abych poděkoval panu ministrovi Jurečkovi, který to svému koaličnímu poslanci vysvětlil a vysvětlil mu, že by bylo dobré i v tomto pokročilém stadiu jednacího dne zachovat důstojnost jednání této Sněmovny a nevystupovat s podobnými připomínkami a podsouvat opozici něco, co není nutné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. A nyní se vracíme do rozpravy řádné a přihlášen je pan poslanec Ryba, poté pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Dobré ráno, vážená paní předsedkyně, dobré ráno, kolegové, já bych chtěl přivítat i naši paní předsedkyni klubu paní Alenu Schillerovou i všechny ministry. Nepřipomíná vám to trošičku něco? Jak se vám kouká na to zrcadlo? Nebojte se, nebudu vyjmenovávat všechny, protože se nechci snížit na vaši úroveň, nicméně aspoň takto maličko jsem byl rád, že jsem vám mohl poskytnout zrcadlo k tomu, co tady před chviličkou proběhlo.

A teď již k tomu vlastnímu, proč tady jsem. Protože mi nebylo umožněno odůvodnit ve všeobecné rozpravě mé pozměňovací návrhy, tak alespoň velice krátce se pokusím je odůvodnit teď a následně je tedy načíst. Z mého pohledu, já si myslím, že předložená novela zákona o důchodovém pojištění je špatná. Je špatná jak v té rovině věcné, kde tedy chceme... Můžeme poprosit? Já se neslyším.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Kolegové, kolegyně, prosím, o ztišení. Děkujeme.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Tak tedy je špatná jak v té rovině věcné, kde já si myslím, že je velice špatné brát velkou část navýšení důchodcům, které jim ze zákona náleží, protože si myslím, že není vinou důchodců, že tedy je neskutečně vysoká inflace, a proto toto navýšení musí být tak velké, ale neztotožňuji se ani s tím, jakým způsobem, jakou cestou je tento zákon, tato novela zákona projednávána. Důchodci si zaslouží důchody, které jim umožní zde rozumně žít a nemuset chodit po celoživotní práci žebrat o dávky.

Pokud ponecháme současné znění zákona, to je taková malá vsuvka, tak bude navýšení činit průměrně, jak tady bylo i řečeno, 1 700 korun, což při současném průměrném důchodu - ale podotýkám, kterého ale alespoň z těch, co znám - většina nedosahuje, který činí tedy 19 460 korun, ještě pořád nepokrývá tato část toho navýšení 1 700 ani polovinu lednové inflace letošního roku. To znamená, že jejich životní úroveň i tak se významně sníží. Mimochodem, zkuste si za tyto finanční prostředky vyžít při současných cenách...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, pane poslanče, že vás přerušuji. Prosím kolegy a kolegyně, aby se ztišili, a ano, vyřešili to nejlépe, jak mohli, opustili sál. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dokončím jen tuto jednu větu. Mimochodem, zkuste si za tyto finanční prostředky vyžít při současných cenách nájmů, energií, cenách potravin a dalších nutných potřeb pro život. I z tohoto důvodu jsem předložil své pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk číslo 392.

Pozměňovací návrhy zní: V čl. I § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka 400 korun nahrazuje částkou vyšší. A cílem pozměňovacího návrhu je navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměra důchodů při zvýšení důchodů v mimořádném termínu v červnu 2023. Jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů, zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který se vyplácí v plné výši tak, jak navrhuje vládní návrh zákona. To je moje krátké odůvodnění mých pozměňovacích návrhů k tomuto zákonu a tyto jsou uvedeny pod čísly v systému tedy 2094, 2096 a 2098.

Ještě nekončím, protože jsem byl požádán panem kolegou Milanem Brázdilem, abych přečetl i - nebo načetl, tak jako své pozměňovací návrhy, tak i jeho pozměňovací návrhy, protože byl tady do večera, ale bohužel byl nutně odvolán do práce, takže tu teď v tuto chvíli s námi nemůže být, a načítám tudíž... (Komentář z pléna.) Samozřejmě. Také. A proto tady teď s námi nemůže být. A rád bych tedy načetl jeho pozměňovací návrhy, a to je pozměňovací návrh 2331, 2328, 2333 a 2332.

Cílem pozměňovacích návrhů je opět navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměna důchodů při zvýšení důchodů v mimořádném termínu v červnu 2023. Jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů, zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který se vyplácí v plné výši tak, jak navrhuje vládní návrh zákona.

A co se týká práce pana Brázdila, ano, tady je naše práce, ale pan Brázdil chodí na schůze, bohužel zavolal mi opravdu z práce, že vypadl lékař zdravotní záchranné služby a není nikdo jiný, kdo by vyjel. Myslím si, že v tomto ohledu je rozumné, že se pan Brázdil rozhodl tak, jak se rozhodl, protože příště tam může být naše vnučka, naše manželka, vaše dítě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Lang je přihlášen a připraví se pan poslanec Farhan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, paní předsedající. Dobré ráno, kolegyně, kolegové. Já bych se také chtěl přihlásit, mám čtyři pozměňující návrhy, které jsou vloženy do systému pod pořadovým číslem 2259, 2263, 2268 a 2269. Jsou to pozměňující návrhy tedy poslance Langa k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony.

Z hlediska odůvodnění. Cílem mých čtyř pozměňovacích návrhů je navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměr důchodu při zvýšení důchodu v mimořádném termínu v červnu 2023. Jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů, zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který je vyplácen v plné výši tak, jak navrhuje vládní návrh zákona.

Ten první pozměňující návrh 2259 upravuje věci následujícím způsobem: V článku I § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka 400 korun nahrazuje částkou 1 456 korun. V pozměňovacím návrhu, který je v systému pod číslem 2263, se v článku I § 67ca odst. 1 písm. b) částka 400 korun, to je ta pevná částka, nahrazuje částkou 1 527 korun. V pozměňovacím návrhu, který je veden v systému bod číslem 2268, se v čl. I § 67ca odst. 1 písm. b) částka 400 korun nahrazuje částkou 1 598 korun. A poslední pozměňovací návrh, který je veden, opakuji, v systému pod číslem 2269 se v čl. I § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka 400 korun nahrazuje částkou 1 669 korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP