(7.10 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Já jsem nechtěl tady vystupovat, protože jsem měl připravené na všechny čtyři dny, co jsme tady, projevy ke každé části toho, co jsme si tady už jakoby odříkali. Nedošlo na mě ani jednou, ani jednou, kromě několika dvouminutových faktických poznámek, kde jsem měl možnost hovořit.

Už tady bylo řečeno mnoho od mých předřečníků z našeho poslaneckého klubu. My tady bojujeme za lidi, kteří si opravdu už nemůžou pomoci, doputovali někam na konec, měli nějaké legitimní očekávání. Já jsem opravdu zvědavý, jakým způsobem ten Ústavní soud rozhodne. Ale ať to dopadne, jak chce, my dáváme ty pozměňovací návrhy, abychom prostě vykompenzovali to, co vy chcete těm lidem ukrást. Já tomu říkám krádež. Pro mě to nic jiného není než čistě krádež, ukradení finančních prostředků, kvůli neschopnosti této současné vlády, která prostě nedokázala predikovat určité věci, které byly úplně zřejmé, ke kterým docházelo, neměla peníze ve státním rozpočtu, nemá na to peníze. Na něco peníze máte, na něco peníze prostě nemáte. Těch lidí se někdo musí zastat. Proto jsme tady ty čtyři dny. Kdybyste se podívali na stenozáznamy, tak my tady opravdu ty čtyři dny sedíme. Sedíme tu, dáváme návrhy, dáváme prostě připomínky. Nepustili jste nás do diskuse.

K panu ministrovi Jurečkovi. Ano, já jsem tady řekl před dvěma dny, po tom druhém nočním maratonu, že jsem se šel o sprchovat a nevěděl jsem, jestli jsem holčička, nebo chlapeček, protože když se sprchujete studenou vodou, tak ono to tak většinou bývá. To jsem řekl a já si za tím stojím, protože jsem tam málem umrzl v té sprše. Ale já jsem řekl znovu a budu to opakovat, že já jsem schopen tady vydržet. Můžeme tu debatu prodlužovat. Vy nám samozřejmě bráníte, zkracujete nám naše zákonná práva, omezujete nám náš mandát úplně neskutečným způsobem. Nejsem právník, na to tady mám ctěné kolegy, kteří si to s vámi nějakým způsobem vyříkají. Ale toto prostě není možné. Je třeba, aby to lidi viděli, oni to ti lidé sledují. Vy si šíleným způsobem nabíháte, vy vůbec nevíte, vy jste v nějaké své bublině 108...

Nepokřikujte na mě, pane ministře! (Ministr Jurečka od stolku zpravodajů: Já nepokřikuju.) Pořád po mně pokřikujete. Pojďte na mikrofon a nepokřikujte po mně. (Ministr Jurečka: Já nepokřikuju.) Já to opravdu... (Předsedající: Pánové, prosím.) No, já slyším něco jiného.

Já jsem se chtěl přihlásit k těmto čtyřem pozměňovacím návrhům. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: To bylo vystoupení pana poslance Langa. Nyní je přihlášen pan poslanec Farhan, připraví se pan poslanec Stržínek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Kamal Farhan: Paní předsedající, děkuji za slovo. Já si dovolím načíst své pozměňovací návrhy, které jsou čtyři. První je pod číslem 2262, kdy se v čl. 1 § 67ca odst. 1 v písm. b) částka "400 korun" nahrazuje částkou "1 435 korun". Krátce ho odůvodním. Cílem pozměňovacího návrhu je navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměra důchodů při zvýšení důchodů v mimořádném termínu v červnu 2023. Jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů, zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který se vyplácí v plné výši tak, jak navrhuje vládní návrh zákona.

Druhý pozměňovací návrh mám pod číslem 2266, kdy se v čl. 1 § 67ca odst. 1 v písm. b) částka "400 korun" nahrazuje částkou "1 648 korun". Zde bych odkázal, že to odůvodnění je stejné, jako bylo v mém předchozím pozměňovacím návrhu.

Třetím návrhem pod číslem 2264 se v čl. 1 § 67ca odst. 1 v písm. b) částka "400 korun" nahrazuje částkou "1 506 korun". Zde bych opět odkázal na odůvodnění, které je stejné jako v případě mého prvního pozměňovacího návrhu.

Dostávám se ke čtvrtému pozměňovacímu návrhu, který je pod písmenem (číslem) 2265, kde se v čl. 1 § 67ca odst. 1 v písm. b) částka "400 korun", nahrazuje částkou "1 577 korun". Zde bych odkázal zase na odůvodnění, které jsem zmínil ve svém původním, prvním pozměňovacím návrhu.

Všechny tyto čtyři pozměňovací návrhy i jejich čísla, která jsem zde uvedl, byly vloženy do systému, kde si můžete přečíst podrobné odůvodnění, a odkazuji na tyto pozměňovací návrhy, které jsou v systému. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí pan poslanec Stržínek, připraví se pan poslanec Helebrant. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji, vážená paní předsedající. Milé kolegyně, kolegové, jelikož neproběhla obecná rozprava, dovolím si nyní okomentovat důvod podání mých čtyř pozměňovacích návrhů.

Vláda změnou valorizace řeší akutní problémy letošního státního rozpočtu, k nimž sama významně přispěla, například zrušením EET. V žádném případě nejde o stav, který by spadl z čistého nebe. Jednorázovou úpravu valorizace ministři odůvodňují hlavně prohlubujícím se schodkem státního rozpočtu, který s letošní mimořádnou valorizací navíc vůbec nepočítá. Že si vláda na valorizaci, která musela přijít, nedala do rozpočtu vůbec nic, ale svědčí pouze o kvalitách rozpočtu Ministerstva financí i vlády jako takové. Zaštiťovat se národohospodářskou škodou velkého rozsahu je alibismus.

Za mého dětství a mládí byli za největší škůdce našeho hospodářství považováni mandelinka bramborová, chrousti a u nás na Valašsku tehdy, ale i dnes šarka. Ale stavět do role škůdců našeho hospodářství naše české a moravské důchodce kvůli úspoře 20 miliard korun nepovažuji za rozumné. Někteří lidé tady asi mají pocit, že důchod je něco, co důchodci dostávají zdarma od státu, ale tak to přece není. Ten, kdo pracoval a platil pojištění, na něj musí mít nárok. Důchod není milodar, důchodci nám nic nedluží. Dlužníky jsme naopak my a dlužníkem je stát. To oni ho vybudovali a bez nich a jejich práce bychom tady dnes neseděli. Důchod je pojištěná dávka, na kterou měl dosud nárok každý, kdo dosáhl důchodového věku 65 let a odpracoval alespoň 35 let. Nicméně i to se chystá tato vláda změnit.

No a já se pokusím svými pozměňovacími návrhy změnit vámi předloženou novelu o důchodovém pojištění. Tímto se tedy hlásím k pozměňovacím návrhům číslo 2124, 2125, 2126 a 2127. V prvém případě navrhuji zvýšit pevnou částku ze 400 korun na 1 481 korun, ve druhém na 1 552 korun, ve třetím na 1 623 korun a ve čtvrtém případě na 1 694 korun. Dovolím si požádat o podporu některého z nich a děkuji tímto za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Helebrant je přihlášen, připraví se pan poslanec Babka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji, paní předsedající. Dobré ráno všem, kolegyně, kolegové. Já bych se chtěl tady přihlásit ke svým čtyřem pozměňovacím návrhům k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Je to sněmovní tisk číslo 392. Jedná se o návrhy číslo 2251, 2253, 2254 a 2255.

Cílem pozměňovacích návrhů je navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentuální výměra důchodu při zvýšení důchodu v mimořádném termínu v červnu 2023, jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů. Zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který se vyplácí v plné výši tak, jak navrhuje vládní návrh zákona. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášen k vystoupení pan poslanec Babka. Po něm vystoupí s přednostním právem paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP