(14.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Dnes se nacházíme přesně v této situaci. Vláda se zde snaží prosadit sníženou valorizaci důchodů, což je pro nás, hnutí ANO, nepřijatelné. Naše hnutí si vždy zakládalo na solidárním přístupu k těm nejzranitelnějším, logicky bráníme přijetí takového zákona, protože důchodci byli vždy naší prioritou. Ale naší prioritou byli všichni občané této země. Proto jsme catch-all party, strana, hnutí pro všechny, pro všechny občany. Nelze tedy tolerovat to, že si vláda zbůhdarma používá stav legislativní nouze jako nástroj pro to, aby doslova na sílu a v rozporu s judikaturou Ústavního soudu protlačila naprosto asociální návrh zákona, jímž fakticky ožebračí důchodce.

Pro vyhlášení stavu legislativní nouze je potřeba závažných důvodů. A v této chvíli a v této situaci je odůvodnění možnost vzniku mimořádných hospodářských škod. Neskutečné. Takový důvod sám o sobě jednoduše nemůže obstát. To je jasné, protože žádné škody nejsou.

Autoři komentáře k zákonu o jednacím řádu Poslanecké sněmovny došli k tomuto závěru: K vyhlášení stavu legislativní nouze z důvodu hrozících značných hospodářských škod je třeba, aby přistoupila závažnost poměřená v návaznosti na ústavní zákon o bezpečnosti. Je třeba, aby zároveň byla zásadním způsobem ohrožena bezpečnost státu či byla ohrožena práva a svobody občanů. To platí zejména pro situace, kdy rozhodnutí o použití stavu legislativní nouze nebylo dosaženo konsenzuálně či alespoň většinou nezbytnou k přijetí ústavního zákona. Práva a svobody občanů v tomto případě vskutku ohrožena, jsou. Velmi ironicky je však ohrožuje sama vláda tím, kdy se snaží okrást za bílého dne seniory, a tím pádem ohrožuje například ústavně garantované právo lidské důstojnosti.

Citací ze sociální sítě Twitter jsem svůj proslov začal - říká pan Helebrant - a dovolte mi, abych citací z této sítě také jeho část věnující se rozhodnutí, zda legislativní nouzi podpořit, nebo ne, ukončil. Vrátíme se o nějaký ten pátek nazpět, konkrétně do listopadu 2021, kdy nově zvolená předsedkyně Sněmovny paní Pekarová Adamová žádala po minulé vládě lepší zdůvodnění pro vyhlášení stavu legislativní nouze. Když si tehdejší ministryně Maláčová dovolila polemizovat o tom, že zdůvodnění samozřejmě přijde, ale situace, kdy přibývá přes 20 000 nakažených covidem denně, je zdůvodněním samo o sobě, odpověděla jí paní předsedkyně takto: "Vážená paní Maláčová, opravdu se domnívám, že zdůvodnění nutné je. Nechci pokračovat v trendu nastoleném současnou vládou, kdy bylo právo obcházeno a zároveň s tím nález Ústavního soudu, který podmínky vyhlášení legislativní nouze jasně vymezil. Pro mě není právní stát jen slovo." Tak super. Zejména při čtení těch posledních dvou vět jsem si vzpomněl na název písně amerického skladatele Boba Dylana, který do češtiny přezpívali Golden Kids. Název té písně zní Časy se mění. A mně nezbývá než konstatovat, říká pan Helebrant, že zatímco ještě před rokem a půl paní předsedkyně ctila nález Ústavního soudu, dnes tomu tak již z nějakých důvodů není. Mám ale pro paní předsedkyni a celou vládu dobrou zprávu, říká pan Helebrant. Pokud dnes budete pokračovat stejným krokem, tak věřte tomu, že vám Ústavní soud připraví judikát nový, lepší, ale se stejným výsledkem. - No to bych si nebyl jist, když tady pan Haas nám říká, jak to bude na tom Ústavním soudu, on to ví dopředu. - Takové jednání vám totiž nemůže projít. - No tak uvidíme, doufejme.

Z těchto důvodů jsme jako hnutí ANO trvání stavu legislativní nouze nepodpořili a nemyslíme si ani, že by existovaly dostatečné podmínky pro projednávání samotného tisku ve zkráceném jednání. Dokonce stejně jako drtivá většina z vás jsem dostal mnoho mailů, říká pan Helebrant, ve kterých si na tento postup vlády občané stěžují. A nebyly to pouze maily od důchodců, jak by si někteří mohli myslet. Takové maily chodily a chodí i od lidí v produktivním věku, neboť i ti jednak cítí, že vláda se snaží poškodit část jejich rodiny, nebo jim jednoduše vadí způsob, jakým vláda jedná.

Například o víkendu mi přišel mail od dámy, která pracuje od mládí již skoro 35 let jako sestřička v nemocnici na chirurgii a urgentním příjmu. Ta mi přímo napsala - cituji: "Vážený pane poslanče, uvedené kroky vlády České republiky zásadně ohrožují důstojný život lidí, kteří celý život pracovali, jejich zdraví, kvalitu života. Prosím vás proto, abyste tyto kroky vlády v rámci legislativního procesu nepodpořil." Možná právě v tuto chvíli poslouchá jednání Poslanecké sněmovny, a vidí tedy, že kroky vlády nejen já, ale celé naše hnutí ANO nepodpoříme. Postavíme se za všechny v minulosti tvrdě pracující lidi, kteří mají zákonný nárok na spravedlivou valorizaci svých důchodů. Postavíme se ale i za všechny členy jejich společných domácností a rodin. Ano, to jsou celé rodiny. Celé rodiny, protože tento vládní nápad škodí všem. Pro projednávání tohoto tisku ve zkráceném jednání nejsou dostatečně silné důvody. Je za tím pouze neschopnost vlády řešit důležité věci hned, což je vlastnost, která jí chybí už od začátku jejího mandátu, a chystá se tak pokračovat i nadále. Opět sledujeme stoosmičkovou kavalerii, jak útokem zadupe vše, co jí stojí v cestě. Bohužel včetně skutečné demokracie i Ústavy České republiky. Hnutí ANO nepodpoří projednávání tohoto tisku ve zkráceném jednání, říká pan Helebrant a děkuje.

A pan Helebrant pokračuje a říká: Hnutí ANO nepodpořilo trvání stavu legislativní nouze ani projednávání tohoto tisku ve zkráceném jednání. Hnutí ANO pochopitelně nepodpoří ani snahu této vlády obrat české důchodce o tisícikorunu měsíčně, tento rok je to 7 000 korun v průměru, které jim mimochodem již ze zákona náleží. Všichni jsme dostali spoustu mailů od lidí, kterým se tato snaha nelíbí. Bylo jich opravdu velké množství. Vláda se stále tváří, že ani netuší, jak velkou sekeru mezi společnost zatnula už jen tímto svým návrhem a především hlavně tím způsobem, jak se ji snaží prosadit.

Ve zprávách od občanů se velmi často opakuje - cituji: "Vážený pane poslanče, uvedené kroky vlády České republiky zásadně ohrožují důstojný život lidí, kteří celý život pracovali, jejich zdraví i kvalitu života. Ve vážném ohrožení je také sociální smír." A je tomu skutečně tak. Sociální smír již vláda narušila a někteří poslanci svým způsobem na sociálních sítích zacházejí ještě dále, když otevřeně staví mladé proti starým. Přitom je potřeba hledat jiná řešení zajištění udržitelnosti důchodového systému než pouze snižovat výši důchodu či zvyšovat věk odchodu do důchodu. Vláda by se měla zaměřit hlavně na hledání dalších zdrojů financování důchodového systému, které nepůjdou z kapes zaměstnanců.

V poště nám neskončily jen maily od občanů samotných, ale hodně jich přišlo i od různých zaměstnaneckých organizací a odborových svazů. Všichni se shodují na tom, že tohle je špatně. Vždyť v minulých dnech jsme si mohli v médiích přečíst, že pochybnosti o vašem návrhu na ponížení valorizace má i řada koaličních senátorů. A dokonce i zvolený prezident Petr Pavel, říká pan Helebrant, se na tiskové konferenci vyjádřil, že jako občan ty pochybnosti má. No, tak fajn, tak doufejme, že pan prezident, když už bude definitivně prezidentem, se vyjádří jako občan a zamázne to. A Ústavní soud to nemusí řešit. Nebo pan Fiala ještě možná si to rozmyslí, ale zatím to tak nevypadá.

Zásadní pochybnosti se opakují. Jsou to především ty o nevhodném využití stavu legislativní nouze a retroaktivitě. Opravdu má pětikoaliční většina v Poslanecké sněmovně zapotřebí jít takto hlavou proti všem? Obzvláště tehdy, když pan ministr financí Stanjura v televizní debatě řekne, že - volně cituji - "když to neprojde, tak si s tím rozpočet poradí"? No tak super. Říká pan Helebrant. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP