(14.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A co říká pan David Štolpa?

Rád bych se vyjádřil k projednávanému sněmovnímu tisku 392, tedy k vládní novele zákona o důchodovém pojištění. Celá podstata této novely je vlastně jednoduchá a přesně v duchu chování a vládnutí vlády Petra Fialy nesystémová, necitlivá a asociální. V době trvající bezprecedentně vysoké inflace by se totiž měla dle této novely zásluhová procentní část penzí kvůli inflaci zvýšit o 2,3 % a k tomu všem ještě o 400 korun. Průměrná starobní penze by se tak zvedla podle podkladů zákona o 760 korun místo 1 770 korun, o které by vzrostla podle nynějších pravidel. Vláda tak chce na každém seniorovi v České republice ušetřit 1 000 korun měsíčně. Takže 7 000 tento rok a příští rok 12 000 a tak dále. A já jen připomínám, že penzi od České správy sociálního zabezpečení pobíralo na konci minulého roku přes 2,84 milionu lidí, z nichž 2,37 milionu mělo důchod starobní.

Obecně inflace znamená všeobecný růst cenové hladiny v čase. Statistické vyjadřování inflace vychází z měření čistých cenových změn pomocí indexu spotřebitelských cen. Cenové indexy poměřují úroveň cen vybraného koše zhruba 450 reprezentativních výrobků a služeb ve dvou srovnávacích obdobích, přičemž váha, která je jednotlivým cenovým reprezentantům ve spotřebním koši přisouzena, odpovídá podílu daného druhu spotřeby, který zastupují na celkové spotřebě domácností. V roce 2023 i 2022 inflace je dynamizovaná především cenami energií, bydlení, voda, energie, plyn a potravin. Růst těchto položek však více dopadá na nízkopříjmové domácnosti. Domácnosti důchodců jsou ve své podstatě nízkopříjmové, byť po valorizaci mají mít poměr k průměrné mzdě na úrovni poloviny průměrné mzdy. Je tedy zřejmé, že současná inflace nejvíce zasáhla ty nejchudší domácnosti, právě jim nejvíce vzrostly životní náklady, tedy dost často také právě seniory. Obyvatelé s vyššími příjmy mají navíc více možností, jak následky inflace krotit. Ale ten recept je jednoduchý: 1 500 megawattů vykoupí ČEZ, a hned! Svolejte tu valnou hromadu, pane premiére, nic vás to nebude stát. Nevím, proč nechcete být úspěšný.

Průměrný index spotřebitelských cen je pro rok 2022 u domácnosti celkem ve výši 115,1, to znamená 15,1 plus, pro domácnosti seniorů je to 15,6. Je zřejmé, že rozdíl mezi indexem spotřebitelských cen domácností celkem a indexem spotřebitelských cen domácností seniorů se v čase výrazně zvyšuje, tj. důchodcovská inflace v čase více roste. Právě osamělí senioři již nemají moc kde šetřit. Velkou část výdajů dají za základní potraviny, za bydlení, energie, navíc na tom bývají špatně i s úsporami, a není tedy prostor, aby sáhli do našetřených úspor. Vláda si tedy bere bezmála 3 miliony seniorů jako rukojmí svojí neschopností, letargií a bohorovností.

Odborníci už v minulém roce upozorňovali Ministerstvo práce a sociálních věcí, potažmo vládu, že kvůli inflaci bude nutné přistoupit k mimořádné valorizaci. Dělo se něco? Ne. Vláda, jak je jejím zvykem a hlavním charakteristickým znakem, nedělala opět vůbec nic. Myslím si, že se čekalo, až skončí celá ta vysilující série voleb. A teprve potom chtěli říct lidem pravdu, že důchodci, kteří se legitimně těší na více než patnáct stovek, pak jich nakonec dostanou jen pár, říká třeba ekonom a komentátor Aktuálně David Klimeš. Ano, je to tak, vláda to říká. - Teda tady pan David Štolpa to cituje. - Ano, je to tak. Vláda Petra Fialy hodila přes palubu všechny seniory jen proto, aby dostala na Hrad svého vládního kandidáta. Až se jí to podařilo. Je čas postavit občany před realitu a vlastně hotovou věc.

Současná vláda z opozice tolik let křičela, jak všechno zvládne lépe. Radila, poučovala a kádrovala, až tedy dostala sama možnost vládnout. - Jo, to říkali před volbami, všechno umí, všechno bude super. - A jen dosud zmíněné ukazuje, jak jasně selhala. Přesně jak v tomto případě její neschopnost odnáší ti nejpotřebnější a není divu, že tolik médii milovaná vláda ztrácí podporu a důvěru občanů. No, tak média se stále snaží ji vykreslovat. Ne? Aktuálně. To jsou bakalovci, nám tady stále říkají, jak bylo úspěšné to předsednictví... Jo, nepřišlo ani euro. A zelené peklo. To je ten úspěch. Nic z toho nevypadlo.

Abych mluvil konkrétně, říká pan Štolpa, vypůjčím si pár mediálních titulků: Vládě Petra Fialy důvěřuje jen 28 % obyvatel České republiky, zjistilo to Centrum pro výzkum veřejného mínění, psal Český rozhlas loni v červenci. Vládě Petra Fialy nedůvěřuje 55 % Čechů, českých občanů. Lidem nejvíce vadí rostoucí ceny energií, hlásí titulek Hospodářských novin z loňského září. V červenci jsme se mohli na Seznam Zprávách dočíst, že 84 % lidí tvrdí, že se vláda dostatečně nesnaží, aby zabránila výraznému nárůstu chudoby v České republice. A na konci srpna této vládě nedůvěřovalo 84 % občanů. To říká pan Štolpa. Tak to jen v kostce.

A proč by měl této vládě někdo důvěřovat? Tato vláda se neslavně zapíše do historie jako vláda, která přihlížela nejvyššímu zchudnutí obyvatel za posledních dvacet let a nic proti nedělala, jen vysílala signály, radila lidem nosit svetry a vlastně celou jejich situaci bagatelizovala.

Také na seniory samozřejmě vysoké ceny energií výrazně dopadají a senioři nemají zároveň možnost jít si o víkendu někam přivydělat. Ačkoliv si to zřejmě vláda prostřednictvím svých představ o pozdějším věku odchodu do důchodu myslí.

Nikoho zřejmě už nepřekvapí, že si tato vláda připsala řadu prvenství, respektive vláda zařídila prvenství nám všem. Takže ve výčtu: První místo za největší pokles reálné mzdy lidí v zemích OECD. První místo za nejvyšší meziroční růst ceny elektřiny ve všech zemích EU. První místo za nejvyšší ceny elektřiny v EU vyjádřeno kupní silou obyvatel. První místo za nejvyšší cenu elektřiny v EU vyjádřeno kupní silou obyvatel. - To tady má dvakrát.

Současná vláda za dobu svého nevládnutí jasně ukázala, že neumí hospodařit s penězi občanů, daňových poplatníků a jen za loňský a letošní rok zadluží nás všechny o 600 miliard, respektive si to vláda jen myslí nebo v to spíš doufá. Každý expert na veřejné finance vám řekne, že letošní plánovaný schodek rozpočtu je nereálný a hodně na vodě. To všechno za situace, kdy díky inflaci, kterou vláda navíc neřeší, si na příjmech rozpočtu polepšila o 137 miliard minulý rok navíc. Kde jsou ty úspory? Kde jsou desítky miliard korun úspor - říká pan Štolpa - kterými vládní strany mávaly před volbami? Já nikde žádné úspory vlády nevidím, ale co vidím dnes, tak snahu vlády naprosto asociálně sebrat seniorům peníze, na které mají dle zákona nárok, sebrat jim peníze, které v dnešní době a kvůli neschopnosti této vlády senioři potřebují pro zajištění alespoň základních potřeb.

A pan Štolpa tady pokračuje: Na dnešní mimořádné 55. schůzi máme jednat o vládním návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, jinými slovy zde dnes máme jednat o podobě a výši důchodu pro naše seniory do budoucna. Než se ale dostanu k samotné problematice důchodů, chtěl bych nejprve vystoupit k samotné proceduře snahy o projednání této novely ze strany vlády a zde prostřednictvím vládní většiny, tedy o projednání tohoto zákona ve stavu legislativní nouze, což je jen další faul této vlády. Faul na náš právní systém, faul na důvěryhodnost ve státní orgány a ve výsledku také samozřejmě faul na občany, respektive v tomhle případě na seniory.

Jen připomínám, že vláda údajně nechce riskovat, že by nestihla tady ve Sněmovně schválit snížení valorizace důchodů. Sáhla tedy proto k vyhlášení stavu legislativní nouze. Novela zákona by se tak mohla projednat ve zrychleném modu a hlavně s omezením vystupování zákonodárců, zejména samozřejmě nás opozičních. Stav legislativní nouze vyhlásila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která ani ne rok a půl zpět, tedy v listopadu 2021, tehdy z opoziční pozice vyhlášení stavu legislativní nouze kritizovala a hlasitě žádala jeho zdůvodnění. Na svůj Twitter tehdy napsala - cituji: "Nechci pokračovat v trendu nastoleném současnou vládou, kdy bylo právo obcházeno a zároveň s tím nález Ústavního soudu, který podmínky vyhlášení legislativní nouze jasně vymezil. Pro mě není právní stát jen slovo." Jak vidno, za těch ani ne patnáct měsíců už pro paní předsedkyni právní stát je jen prázdné slovo, říká pan Štolpa.

Ona totiž dnes tak vládu děsící povinná valorizace důchodů nespadla z nebe. To není novinka z posledních dnů. Vláda o ní věděla, měla celou situaci řešit podstatně dříve, a stejně jako se vláda neobtěžovala a dodnes neobtěžuje s řešením té prvotní příčiny, tedy enormně vysoké inflace v Česku, neobtěžovala se ani s tím, že ruku v ruce s tím hospodářským jevem přijde tlak na výraznější povinnou valorizaci důchodů. A teď chce stav legislativní nouze použít jako alibistickou záchrannou brzdu. Ale naše země nepotřebuje vládu alibistů, potřebuje vládu, která má řízení země pod kontrolou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP