(14.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A ještě připomínám, že Ústavní soud se již v roce 2011 zabýval oprávněností vyhlášení stavu legislativní nouze a dospěl k závěru, že stav legislativní nouze a zkrácené jednání mají bránit ohrožení základních práv a svobod občanů, ohrožení bezpečnosti státu nebo značným hospodářským škodám. Ano, správně. Ani jednu z těch podmínek současné téma valorizace důchodů nesplňuje. Nebo snad valorizace důchodů ohrožuje bezpečnost našeho státu? Samozřejmě že neohrožuje. Nemá ani smysl se bavit o tom, že značnou hospodářskou škodou je, pokud stát vyplatí seniorům peníze, které jim ze zákona vyplatit má. Tento argument prostě pokulhává. Ústavní právník Marek Antoš se k této tematice vyjádřil jasně, totiž že případ, kdy vláda včas nereagovala na vývoj, který byl známý po řadu měsíců, a teď se na poslední chvíli, nebo možná i dokonce později snaží prosadit změnu zákona a bojí se obstrukci opozice, rozhodně nelze považovat za mimořádné okolnosti.

Je dobré si připomenout, že velmi podobnou situaci jsme už jednou zažili. V roce 2010 vláda chtěla snížit podporu stavebního spoření, ale bála se, že by ji to poškodilo v podzimních volbách do Senátu a zastupitelstev obcí. Od tehdejší situace se ta dnešní liší jen v jediném: tehdy ještě nešlo o jasnou otázku, zatímco dnes máme už rozhodnutí Ústavního soudu.

Když vláda o inflaci věděla celý loňský rok, její výši ve druhé polovině roku 2022 a v lednu 2023 nelze až v únoru 2023 označit inflaci za mimořádnou a neočekávanou. Také podle ústavního experta Zdeňka Koudelky jde o zneužití nástroje stavu legislativní nouze. Vyhlášení stavu legislativní nouze hodnotím jako nepřípadné, protože je určen k věcem, které přijdou náhle, například přijdou povodně a bude nutné urychleně řešit jejich důsledky. Jenže skutečnost, že tu máme rekordní inflaci a že platí určité ustanovení v zákoně o valorizaci penzí, věděla přece vláda celý rok a mohla již v září nebo v říjnu přijít v normálním legislativním procesu s nějakým řešením, upozorňuje docent Koudelka.

Aby toho nebylo málo, vládní pětikoalice je opět rozdělena ve svém postoji a už teď se objevuje riziko, že novela tohoto zákona schválená ve stavu legislativní nouze neprojde Senátem - tak to nevím, kde na to přišel kolega, myslím, že Senát v tom má jasno, to je ta součást nové totality, kde má vládní pětikoalice většinu. Je to protiústavní hned ve dvou rovinách. Vedle legislativní nouze je to i retroaktivita. Podmínky pro mimořádnou valorizaci se naplnily již k 31. lednu, uvedl senátor Michael Canov ze STAN. A také například on připomíná, že současná situace není ani mimořádná, o mimořádné valorizaci se totiž vědělo dopředu. Budeme o tom jednat, až to k nám dorazí. Odmítal také předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS říct, jestli by vládní senátoři předlohu automaticky podpořili. On sám prý z chystané procedury radost nemá. No prosím, tady je taky naděje.

Tak tedy znovu. Ona ta situace s mimořádnou valorizací důchodů není nic nového a nic neočekávatelného. Vláda o ní věděla a měla celou situaci řešit podstatně dříve. Ale stejně jako se vláda neobtěžovala a dodnes neobtěžuje s řešením té prvotní příčiny, tedy enormně vysoké inflace v Česku, neobtěžovala se ani s tím, že ruku v ruce s tímto hospodářským jevem přijde tlak na výraznější povinnou valorizaci důchodů. A teď chce stav legislativní nouze použít jako alibistickou záchrannou brzdu. Ale naše země nepotřebuje vládu alibistů. Potřebuje vládu, která má řízení země pod kontrolou. Když vláda o inflaci věděla celý loňský rok, její výši ve druhé polovině roku 2022 a v lednu 2023 nelze ji až v únoru 2023 označit za mimořádnou a neočekávanou.

Ještě bych se zastavil u víkendových vyjádření ministra financí Stanjury. Tak předně považuji za krajně nezodpovědný jeho výrok v nedělních Otázkách Václava Moravce, že je za něj naprosto v pořádku jako ministra financí, když se 20 miliard mandatorních výdajů nenapíše do státního rozpočtu a pak si s tím poradíme. - No, prosím. To je prostě neuvěřitelné vyjádření jakékoliv ministra, natož ministra financí. Asi má nějaké tajné fondy. Podrývá totiž nejen udržitelnost státního rozpočtu, ale hlavně jeho věrohodnost. No a protože se víkend panu ministrovi Stanjurovi moc nepovedl, ale on byl spokojenej, ještě bych se rád zastavil u jeho vyjádření na serveru Novinky. Pan ministr se údajně nechal slyšet, že do letošního rozpočtu se vejde valorizace důchodů, i pokud vládní koalici neprojde dnešní návrh na jeho snížení. Tak já tomu opravdu nerozumím, říká pan David Štolpa.

No, takže já myslím, že ta situace je jasná. Je to protiústavní, peníze jsou, výhledy pana Jurečky, že ušetří někde, je nesmysl. Výhled je do 2025, sami nevědí, co bude 2023, takže my můžeme jenom doufat - a uvidíme, kdy nás teda zaříznou dnes, a možná že ne, ale asi jo - že ten Senát a hlavně pan prezident, to bude klíčové pro něj, nakonec pochopí, že je to směšné, je to skandální mluvit o tom, že naši důchodci způsobují nějaké škody. Vybudovali tuto zemi, naši krásnou zemi, a bohužel tahle vláda ji devastuje.

Takže hnutí ANO bude nadále bojovat za naše důchodce. Uděláme všechno pro to, aby zkrátka tohle nenastalo, protože pro vládu jsou to drobné, ale pro důchodce jsou to důležité peníze. Takže tímto zatím končím svůj příspěvek. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za váš příspěvek a eviduji jednu faktickou poznámku, se kterou je přihlášená paní poslankyně Olga Richterová. A Marian Jurečka.

Já nejprve přečtu omluvy. Dnes od 11 do 12 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Igor Hendrych, od 12.15 do 13.30 z rodinných důvodů pan poslanec Ondřej Lochman a dále od 13 do 18 hodin z osobních důvodů Jan Richter a dále od 10 do 13 hodin z pracovních důvodů pan ministr Vlastimil Válek.

Paní poslankyni Richterovou zde nevidím, v tom případě poprosím pana ministr práce a sociálních věcí o jeho faktickou poznámku. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Já bych poprosil, aby pan poslanec Andrej Babiš ještě neodcházel. On vždycky tady přijde, řekne tři čtyři hodiny projev, který otočí šestkrát, sedmkrát ta témata, pak odejde domů, tam se vyspí, nechá tady i své kolegyně a kolegy, kteří tady drží celou tu noční službu, a zase se vrátí. Já jsem tady celou dobu ve Sněmovně, pokud nejsem tady v sále, tak jsem tady třeba ve Státních aktech, takže já jsem poslouchal ten jeho recyklující se projev tento týden už asi počtvrté.

Já bych mu chtěl říct, že toto je něco, co by měl on znát jako bývalý ministr financí, jako premiér. To jsou veřejně dostupná data o tom, jak se bude vyvíjet důchodový účet v České republice, to znamená, jak se budou vyvíjet výdaje, které nebudou kryty, odvody na sociální pojištění. Je to predikce, která je poměrně přesná. Myslím si, že každý, kdo byl i s jeho kolegy na kolegiu ve vládě, tak s těmi daty přišel do kontaktu.

A když to řeknu úplně jednoduše, tak už teď v roce 2023 se dostane ten deficit pod minus 1 % HDP, což je částka, která je někde okolo 80 miliard korun, a zhruba v roce 2050 se bude dostávat už pod minus 5 %, pokud nic neuděláme. A logicky - včera jsem to vysvětloval, mě moc mrzí, že on tady nebyl, nebyl tady včera někdy kolem té jedenácté hodiny, kdy jsem měl poměrně jasné odůvodnění, pak jsem to odůvodnění měl znovu ve večerním čase, kdy jsme už opravdu začali projednávat tento konkrétní bod, tak jsem znovu vysvětloval, jak je to s tím dopadem na státní rozpočet v letošním roce, jak je to s tím dopadem na státní rozpočet v roce příštím a jak je to s těmi zhruba výhledy na těch deset let. Popsal jsem to tady. Tak možná poprosím, já mám jenom teď faktickou, tak jenom chci říct, že kdyby si on nebo asistenti mu vytáhli třeba i stenozáznam, ten můj, tak to tam najde velmi dobře odůvodněné. A bude super, když bude tady celou dobu s námi společně solidární. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP