(14.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Naskákala řada faktických poznámek. První vystoupí paní poslankyně Olga Richterová, potom paní poslankyně Alena Schillerová, paní poslankyně Vildumetzová a další. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chci ještě připomenout jednu věc. Kvůli takovýmto projevům, projevům, které se donekonečna opakují, tedy nejsme jenom my, nejsou tady jenom ministři, ale jsou tady i úplně všichni zaměstnanci. Chci zdůraznit, že právě tohle jsou už limity demokratického fungování. Projev, v kterém zazní spousta lží, spousta věcí, které jsou v přímém rozporu se skutečností, projev, který má rozdělovat společnost, bohužel, takhle jsem ho vnímala, a úplně opomíjí, že to je volba. Je to volba hnutí ANO a volba SPD, že tady takto budeme. Je to jejich volba, že tady ty desítky a desítky hodin jsou utraceny v takovýchto projevech, kde se vrství nepravdy, polopravdy a úplné lži.

A jenom úplně závěrem chci zdůraznit, já si velice vážím parlamentní demokracie, chápu, že k ní obstrukce patří, ale je mi fakt líto, že kvůli takovémuto rozsahu, k jakému se uchýlily ty dvě dnes opoziční strany, opravdu ti zaměstnanci jsou už mnozí úplně na hraně. Mně to prostě přijde, že už to překračuje všechny meze! Děkuji. (Potlesk vládních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní paní poslankyně Alena Schillerová a další.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Paní místopředsedkyně Richterová, prostřednictvím pana místopředsedy, víte, proč je nám líto zaměstnanců? Nám je jich líto, protože vy jste se rozhodli jednat přes noc. My jsme v minulém volebním období, když jste nám obstruovali EET, stavební zákon, zákon o České televizi, mám tady celou tabulku s přesnými dny, tak jsme nikdy přes noc nejednali právě proto, že nám bylo líto těch zaměstnanců. Takže zameťte si za vlastním prahem. Před vlastním prahem, za vlastním také!

Pane ministře, prosím vás, nechte tady toho kádrování, posuzování, kdo kde spal nebo nespal. Já jsem viděla tady prázdné lavice. Včera říkal můj ctěný kolega Radek Vondráček, že Miloš Zeman říkával, mluvil tady k prázdným lavicím, když byl ještě předsedou Poslanecké sněmovny, tak napravo byli, měli jste problém se seběhnout na hlasování o našich procedurálních návrzích . Takže prosím, nechte toho kádrování!

A teď k tomu vašemu grafu. Pokud to nestihnu, přihlásím se znovu. Já se jenom zeptám, ten graf prošel nějakou oficiální poradou třeba vedení, byl zpracován odbornými útvary, nebo je to podobná tabulka, jakou si pověsil ministr financí na stránky v pondělí, která byla naprosto v rozporu s oficiální makroekonomickou predikcí Ministerstva financí? A já už jsem si požádala o zdůvodnění, které doufám, že od ministra dostanu. A když tedy ten graf je oficiální a vychází z nějakých věrohodných dat, tak prosím vás, vy jste řekl, to se stane v roce 2050, když se nic do té doby nestane. Ale my jsme vám dali návrh. My jsme vám řekli, stáhněte tady ten paskvil a pojďte jednat o změně valorizace a o dalších krocích k 1. lednu 2024 a samozřejmě i o těch následujících. Takže to se nestalo, tak se potom nedivte!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další přihlášenou je paní poslankyně Mračková Vildumetzová, připraví se paní poslankyně Balaštíková. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já bych si dovolila zareagovat na slova pana místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí pana Jurečky a chtěla bych se ho zeptat, když tady tedy tak plamenně hovořil a opět znovu si bral do úst pana Andreje Babiše, kde byl po celou dobu jeho projevu? Jestli byl přítomen v sále, jestli tady poslouchal ten projev, že tedy tak pečlivě věděl, co v tom projevu říkal. Moc dobře věděl, že jsem ho dole potkala při obědě, takže nebyl tady prakticky po celou dobu a teď tady v tuto chvíli něco kritizuje.

Zároveň mi dovolte zareagovat na paní Olgu Richterovou, která vždy hájila sociálně slabé, asi i hájí, a dneska jí nevadí, že se tady předložil zákon, který je velmi neférový, dotýká se 2,7 milionu seniorů, té nejzranitelnější skupiny. A my vám pořád opakujeme a vy na to pořád nechcete slyšet: Je velmi nefér toto dělat retroaktivně, toto dělat ne v souladu s ústavou, je to protiústavní. Komu z vás by se líbilo, kdyby vám někdo něco řekl, něco schválil a pak to v polovině měnil? Takže my vám pořád říkáme ano, pojďme to schválit standardní legislativní cestou, pojďme se o tom bavit od 1. ledna 2024, ale není možné tímto způsobem postupovat. A vy nás pořád neslyšíte. Takže my se o to velmi snažíme. Musíte pochopit, že my tady hájíme zájmy těch lidí, bohužel vy jdete úplně opačnou cestou! Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Jako další vystoupí paní poslankyně Margita Balaštíková, připraví se pan poslanec Karel Havlíček. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych také prostřednictvím vás, pane předsedající, chtěla vystoupit tady k panu ministru práce a sociálních věcí Jurečkovi. Ona už mi moje kolegyně Alena Schillerová částečně vzala část té mé poznámky, ale chtěla bych vám říct jednu věc. Prosím vás, vy tady ukazujete nějakou tabulku, nikdo na ní nedohlédneme. Vy neumíte predikovat, jaká bude inflace. Když vám to říkají vaše poradní sbory, všichni k tomu spějí, to neumíte, ale predikovat, co bude dělat Andrej Babiš za dva roky, to vám jde. Tak tím jste mě, pane ministře, opravdu pobavil.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Karel Havlíček, připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já bych se ještě jednou chtěl vrátit k tomu, co jsem zde říkal, a ono to navazuje na to, na co reagoval i pan ministr Jurečka. My jsme se potom o tom krátce bavili. Já bych vás poprosil, pane ministře, jestli byste nám mohl říct přesné číslo. Já jsem zde říkal, že u seniorů, kteří žijí sami, nastala situace, že vzrostla jejich příjmová chudoba, a to tak, že v roce 2022 žilo nebo žije samostatně žijících seniorů 43 % v příjmové chudobě. Vy na to máte argument, kterému rozumím, a to je ten, že tito lidé, pokud mají důchod takový, jaký mají, a pochopitelně výdaje, které jsou s tím spojené, s jejich životem, tak že mohou dosáhnout na příspěvek na bydlení. Ale víme, že příspěvek na bydlení se týká přibližně 5 % domácností. Jestliže žije ten důchodce sám, tak je také domácnost. A já bych chtěl slyšet tady odpověď, kolik těch důchodců z těch 43 % dosáhne, jestli to máte třeba kvantifikované v desítkách tisíc, na ten příspěvek na bydlení, protože podle mého názoru v tom je jádro pudla. Tady je ten problém. Toto je nejzranitelnější skupina a já tvrdím, a když tak mi to vyvraťte, že tito lidé z valné části nedosáhnou na ten příspěvek na bydlení, anebo by na něj možná dosáhli, ale nezažádají si o něj z nějakých důvodů, třeba proto, že je to pro ně náročné, třeba proto, že to je třeba pod jejich úroveň. Těžko říct. Ale toto já považuju za zcela zásadní věc, protože pokud tohle nevyřešíme, tak se podle mého názoru budeme stále točit jako vítr v bedně. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Zuzana Ožanová a připraví se pan poslanec Martin Kukla. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, mně je teď líto, že tu není místopředsedkyně Olga Richterová, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Zhodnotila projev pana Babiše, ale asi ho neposlouchala. Zhodnotila ho, jako Piráti zhodnocují všechny jeho projevy, že je plný polopravd a lží. Kdyby poslouchala, tak to byly naše projevy, které pan předseda četl. To nebyly projevy pana Babiše. To byly naše projevy. Takže vy jste řekli, že všichni poslanci, kteří si doma připravovali projevy a jejichž projevy tady předseda hnutí ANO četl, používají polopravdy a lži! Ne, já si myslím, že prostě nevěděla, o čem mluví, a prostě použila standardní rétoriku Pirátů ke všem projevům předsedy hnutí ANO! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP