(16.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Spousta těch starostů píše, že jim nechcete umožnit Poštu Partner. A teď, pane ministře, asi taková ta vaše vlajková loď, že pořád hovoříte o tom, jak chcete pomoct těm strukturálně postiženým krajům. A řekněme si, ve kterých krajích se nejvíce ty pobočky ruší? No právě v těch strukturálně postižených, kde je nejvíce seniorů, kde je nejvíce slabých lidí, lidí, kteří pobírají dávky! Tak si to srovnejme, ano? (Ukazuje mapu republiky.) Já si to připravím větší, aby to všichni viděli. Ústecký kraj, cca 700 000 obyvatel, zruší se 27 poboček. Nechci to srovnávat se Středočeským, ale je o hodně větší, zruší se 24. Podívejte se na strukturálně postižené kraje. Vysočina 9 poboček, Karlovarský kraj 14 poboček. Takže když se opravdu podíváte na ty tři nejvíce postižené kraje, a to nemluvím o Moravskoslezském - 48 poboček, dobrá, srovnám to s Prahou - 35, tak já se ptám, že vy pořád říkáte, já to pořád říkám, že něco říkáte a úplně něco jiného děláte. Takže chcete pomáhat strukturálně postiženým krajům, nebo ne? Tak se prosím na tu mapku podívejte ještě jednou, možná s vaším pověřeným ředitelem České pošty.

Když tedy chcete rušit, pane ministře, těch 300 poboček, budete taky redukovat vaši dozorčí radu, která má patnáct členů? Budete jim snižovat odměny za výkon jejich funkce? Mohl byste mi říct, jak často dozorčí rada zasedá? Mohl byste mi říct, jestli se dozorčí rada vůbec tímto zabývala? Dostala dozorčí rada analýzu, byla s ní seznámena? Tak jestli ji nedostala, tak proč máme dozorčí radu? Tak ji rozpusťte! Stojí mnoho finančních prostředků, vy určitě víte kolik, a myslím si, že i patnáct členů je číslo velmi, velmi vysoké.

Zároveň bych vám v závěru chtěla připomenout, že když jste šel do voleb do Poslanecké sněmovny, tak jste měl svůj skvělý volební program, ve kterém jste psal, že starosta nám vždycky bude blíž jako ministr. Já znovu říkám, pro ty starosty a pro primátory je to nesmírně těžké, protože my jsme tady v Poslanecké sněmovně, my to nějakým způsobem vnímáme, ale řadě těch občanů to nebude říkat, že to udělal Vít Rakušan, ale budou to dávat za vinu tomu danému primátorovi a starostovi, že to pro ty občany nezachoval. Já vůbec nechápu, když jsem se vás jak na tom semináři, i na bezpečnostním výboru vás prakticky prosím o to, abyste komunikoval se starosty, prosím vás o to, aby jim bylo umožněno, aby si to mohli ti starostové provozovat, popřípadě podnikatelský subjekt, tak vy přesto na tu vládu jdete a necháte zrušit 300 poboček.

Jsem opravdu přesvědčena o tom, že vaše jednání je špatné. Myslím si, že takto by se v žádném případě postupovat nemělo. A chtěla bych v závěru říci, že usnesení, které pak budu v podrobné rozpravě navrhovat, se především dotýká jedné konkrétní věci, na které bych se s vámi dnes prostřednictvím klubu hnutí ANO chtěla dohodnout, a byla bych velmi ráda, abyste na to přistoupil. Pane ministře, zastavte to, odložte uzavření poboček minimálně o půl roku, projednejte to s jednotlivými starosty a primátory, projednejte s nimi, jestli chtějí Poštu Partner, a teprve pak ať dojde k uzavírání těch poboček. Já jsem přesvědčena o tom, že například, a uvedu teď příklad Karlových Varů, kde se Česká pošta také velmi vyřádila, protože z devíti poboček chce zrušit šest, a já jsem přesvědčena o tom, že paní primátorka nebude chtít zachovat všech šest, ale že třeba přijde, že by ráda provozovala dvě ty pobočky. Já vůbec nechápu, že na to nechcete přistoupit.

Zároveň s těmi kroky, které se dějí na České poště, o kterých hovořil tady náš pan předseda, ohledně nákupu nábytku, ohledně nákupu elektrokol za několik milionů korun, ohledně dopravy, která se předala v roce 2022 do soukromých rukou, tak zároveň tady budu navrhovat usnesení, aby do České pošty přišel Nejvyšší kontrolní úřad, aby tam přišel bezodkladně a všechny tyto kroky a všechny tyto smlouvy zkontroloval.

Zároveň bych ještě chtěla říct, že neustále slyším kritiku, že ze strany minulé vlády nedošlo ke kompenzaci covidové, a my se teď dozvídáme (nesrozumitelné), že nedošlo i ke kompenzaci v rámci uprchlické krize. Já se ptám, proč to tam teda nedá současná vláda? Proč té Poště tu kompenzaci za to, co všechno udělala, nedáte? Takže to bude jedno z dalších usnesení, které tady budeme předkládat. A já vás opravdu znovu prosím, dělejte věci ne chaoticky, dělejte je dopředu, dělejte je s rozvahou. A především od vás očekávám odpovědi na moje otázky. Já nechci říkat, že Sdružení místních samospráv je vaše organizace, STANu, která vám odsouhlasila to, že zůstanou teda malé pobočky. Já jsem přesvědčena o tom, že na těch malých obcích by měly být Pošty Partner, ale myslím si, že přijít s takovýmto řešením, že zruším pošty ve velkých městech, kde je obrovská koncentrace lidí, bez veškeré komunikace se starosty a primátory, s utajenou analýzou, mi připadá absolutně nepřijatelné. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji a prosím, abyste zaujala místo u stolku zpravodajů. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které mám přihlášeno několik poslanců s přednostním právem a jako první pan ministr Síkela. Pane ministře, prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, o mně je známo, že si svoje vystoupení, pokud mám čas, připravuji dopředu, ale je o mně také známo, že většinou se nechám inspirovat okamžikem a občas reaguji na své předřečníky. A udělám to i dnes. Protože si pan předseda Babiš, prostřednictvím paní předsedající, neodpustil ve svém projevu některé invektivy, které se Pošty netýkaly, dovolím si říct, že oceňuji jeho odvahu, že tady tentokrát a výjimečně zůstal i poté, co přednesl svůj projev, a neodešel, jak to mívá obvykle ve zvyku. Jinak bych ten jeho projev označil za méně agresivní, ale poněkud zbabělý, protože on nám vlastně řekl, že on se vším, co se kdy na Poště dělo, vlastně nemá vůbec nic společného. On seděl roky ve vládách, jedné z nich dokonce dlouho předsedal, ale říká, že v té jedné nemohl nic ovlivnit, on sice vládl, ale nebylo mu to umožněno, no a v té druhé už bylo pozdě, protože už bylo po všem a bylo všechno rozkradeno.

Pak bych si dovolil opravit jednu jeho hrubou chybu. On říkal, že tady v tom sále nesedí za ANO nikdo, kdo by měl Poštu na starosti. Chtěl bych se zeptat pana bývalého ministra vnitra Metnara, prostřednictvím paní předsedající, jestli byla doba, kdy měl on Poštu na starosti. Byla, děkuji, pane poslanče.

A teď mi dovolte, abych vás seznámil s několika ekonomickými daty. Když dáte všechna čísla na jednu hromadu, je to dost hrozivé. Za roky 2013 a 2014, jenom za tyto roky, kompenzoval stát poště 800 milionů korun. Za rok 2015 uhradil stát náhradu 600 milionů korun. V letech 2016 a 2017 byla kompenzace ročně 500 milionů korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP