(16.50 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Poště klesá už desátý rok zisk před zdaněním, rostou náklady a klesají výnosy. To asi každý řádný hospodář pochopí, že je s tím potřeba něco zásadního udělat. Mezi Českou poštou a soukromými firmami je zásadní rozdíl, vždyť už jen ten počet obchodních míst. Na základě usnesení minulých vlád má Česká pošta 3 200 poboček. To je jedna z nejhustších sítí, nebo vůbec nejhustší nejen v Evropě, ale na celém světě. Přitom takové rozhodnutí nemá ekonomické opodstatnění. Jen si to představte. Představte si to - 3 200 poboček, udržování pracovních míst, zvyšování platů, ale zároveň klesající počet listovních zásilek, a tím pádem výnosů. Do toho potřeba investovat. Taková rovnice prostě nemůže fungovat. Někdo to musí zaplatit a ten někdo je stát, tedy daňový poplatník. Ale stát jako řádný hospodář nemůže tenhle stav tolerovat donekonečna. Z čeho se ty tisíce poboček zaplatí? Z čeho? Pošta dnes žije na úvěr. Nedovedu si představit, kdo by byl ochotný poskytnout další financování.

Za této situace je mimořádně nezodpovědné klamat veřejnost, politiky a hlavně pracovníky nerealistickými sliby. A já bych se vás teď, milá opozice, chtěl zeptat, jestli s touto analýzou souhlasíte. Jestli souhlasíte s tím, že nemá ekonomické opodstatnění provozovat 3 200 poboček Pošty, že nemá ekonomické opodstatnění udržovat pracovní místa. Pane předsedo Babiši, prostřednictvím paní předsedající, co si o této analýze myslíte vy? (Poslanec Babiš volá za lavice: Jo, hlásím se!)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Omlouvám se, pane ministře, tady nejsme na tom... abychom si takhle vzájemně odpovídali. Pokud vám bude chtít pan poslanec odpovědět, tak se musí přihlásit do řádné diskuse. Děkuji.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Dobře. (Otáčí se vpravo.) A paní poslankyně... (Poslankyně Mračková Vildumetzová hovoří mimo mikrofon.) Ne, ne, stačí, když kývnete. Souhlasíte s tou analýzou? (Poslankyně Mračková mimo mikrofon: Já jsem ji neviděla.) Vy jste ji neviděla.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím, za prvé, oslovujte paní poslankyni prostřednictvím mým... (Ministr Síkela: Ano, pardon.) A za druhé, jsme na půdě Poslanecké sněmovny a tady prosím, aby se poslanci k odpovědi hlásili do diskuse.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Dobře. Tak já si dovolím vám nyní odhalit autora této analýzy. Svým jménem ji na svůj Facebook v srpnu roku 2019 vystavil tehdejší premiér pan Andrej Babiš. (Otáčí se k poslankyni Mračkové Vildumetzové.) Váš šéf, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, váš vůdce, vaši milí poslanci. Předseda hnutí ANO už v roce 2019 zpochybňoval, proč by měla mít Pošta 3 200 poboček, proč by měla udržovat tolik pracovníků. A taky zpochybňoval, proč by se měly navyšovat kompenzace pro Poštu.

Já si dovolím citovat dál. V současnosti se má schvalovat zákon, že roční kompenzace může dosáhnout až 1,5 miliardy, a přitom Poště klesá už osmý rok zisk před zdaněním, rostou náklady a klesají výnosy. To asi každý řádný hospodář pochopí, že je s tím potřeba něco zásadního udělat. A co jste o měsíc později udělali? Pamatujete si to? To, co děláte vždycky - svolali jste tiskovou konferenci a na ní jste slavnostně vyhlásili, že těch 1,5 miliardy ročně prostě vyplatíte a že jste šéfovi Pošty zakázali zavírat jakékoliv pobočky, a vyjádřili jste spokojenost nad plány managementu do budoucnosti.

Jaká přišla realita? Rok 2019 - ztráta 363 milionů. Rok 2020 - ztráta 1,3 miliardy. Rok 2021 - ztráta 681 milionů korun. Tohle tedy přinesly ty plány, se kterými byl pan tehdejší předseda vlády spokojen. Takže buď se pan tehdejší předseda vlády nechal opít rohlíkem, anebo prostě jen zavřel oči nad tím, že se Česká pošta řítí do zdi, nalil do ní 1,5 miliardy ročně a problém posunul v čase na další vládu.

Já si nedovolím soudit, ke které variantě se přiklonit. Jestli to bylo tím, že pan předseda Babiš tehdy neměl dost odvahy provést skutečně důslednou transformaci Pošty a prostě to jenom posunul na nás - sorry jako, že ano? Víte co? Já bych snad i chápal, že jste se tehdy trošičku zbaběle stáhli. Opravdu. Restrukturalizovat takto velký státní podnik není vůbec jednoduché a vzhledem k tomu, že jsme všichni viděli, co jste předvedli během covidu, řekl bych, že to je možná snad i dobře.

Dobře, ale když jste takto vycouvali, kde vlastně berete tu... mně se chce skoro říci drzost kritizovat toho, kdo měl dostatek odvahy do řešení té situace se pustit? Proč toto téma, které jste vy sami řešit nechtěli, zase využíváte ke strašení veřejnosti? Strašili jste, že nebudeme mít plyn - máme. Strašili jsme, že nezvládneme uprchlickou krizi - zvládli jsme. Teď strašíte kvůli Poště, důchodům, veřejným financím. Já se nebráním kritice, nebráníme se kritice, nejsme dokonalí. Nikdo není, nejsme. Konstruktivní kritika je základem práce opozice v každé demokratické společnosti. Není tím ale neustálé strašení, které se stalo tak trochu základem vaší politiky. A neděláte vlastně téměř nic jiného. A tuhle vaši taktiku podporují, byť to pan bývalý předseda Babiš popírá, i takzvaná holdingová média.

Ale co je nejhorší? Že ta vaše taktika, kdy strašíte společnost a využíváte k tomu problémy, které jste tu sami zanechali, není jen pokrytecká. Ona je, jak už jsem řekl, tak trošku zbabělá. Nechává trvalé šrámy v české společnosti, jejíž část vám pořád ještě věří, pořád si ještě myslí, že nestrašíte těmi věcmi jen kvůli tomu, abyste získali politické body, ale že to myslíte skutečně vážně. Ano, část veřejnosti má opravdu strach. Věří tomu vašemu neustálému strašení. A vy místo toho, abyste, když ten váš katastrofický scénář nevyjde, přišli s omluvou, uklidněním, přijdete s výmluvami a navážete jiným tématem, které k šíření strachu dále využíváte.

Takže dovolte, abych se ještě vrátil k analýze bývalého předsedy vlády pana Andreje Babiše. Napsal tehdy, že stará Česká pošta je mrtvá. A měl pravdu. Bohužel však neodpověděl, že on ani vaše hnutí nemá ambici ani schopnost na to, tu novou Českou poštu vytvořit. Já pevně věřím, že naše hnutí, naši specialisté a předseda Vít Rakušan tuto schopnost mají. Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo několik faktických poznámek. Jako první je přihlášena paní poslankyně Maříková. Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já musím reagovat nejenom na pana ministra Síkelu, ale i na pana ministra Rakušana. Bylo nám tady řečeno, jak je Pošta ve špatných číslech, ve ztrátě, potřebuje transformaci. No tak já bych taky očekávala, že nám tady řeknete, kdo za to ponese zodpovědnost. Koho vyrazíte z toho vysokého managementu? Pan ministr Rakušan nám tady říkal, kdyby Pošta byla soukromá firma kohokoliv z nás. No přece kdyby Pošta byla soukromá firma kohokoliv z nás, tak co uděláte? Vyhodíte ten vysoký management, který by tu vaši firmu přivedl ke ztrátě. Já jsem tady zatím slyšela od mé předřečnice, že vysoký management byl dokonce odměněn. Tak nám tady, pane ministře, řekněte, koho vyhodíte? Kdo ponese tu odpovědnost?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je připraven pan poslanec Metnar. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já jsem rád, že došlo k té zmínce, že jsem, byť krátkou dobu, na Ministerstvu vnitra působil. A jenom trošku historie a faktografie na připomenutí, která je jasně dohledatelná. Tak chci říci, když jsem byl 13. prosince roku 2017 jmenován ministrem vnitra, tak Pošta byla jedna z priorit, když jsem se jí začal zabývat. Jednání s odbory, s vedením Pošty, ježdění po pobočkách Pošty a vyústilo to v to, že 22. února jsem odvolal tehdejšího ředitele Elkána. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP