(17.00 hodin)
(pokračuje Lubomír Metnar)

A co mě k tomu vedlo? Poště tehdy, a to myslím přetrvává, tento problém, dál, chyběla smysluplná vize fungování, kterou by bylo možno rozvíjet. Byl jsem přesvědčen, že Ministerstvo vnitra musí zrychlit projekty Pošta Partner, kdy byly ve skluzu. Musí zmodernizovat třídicí uzly, balíková centra, zkvalitnit IT infrastrukturu a zaměřit se více na portfolio služeb, které jí přinášely finanční prostředky. Jenom pro připomenutí, v prosinci, kdy jsme nastoupili, 2017 a s porovnáním rokem 2018 stoupl počet, zdvojnásobil, ze 189 na 428 poboček Pošta Partner, nebo partnerské pošty, a tvořily tehdy 13 % této pobočkové sítě z celých těch poboček Pošty. Chci říct, že v současné době se za tolik let, a co jste udělali za rok a půl vy, dneska máme nějakých 819.

Ale abych se vrátil k té době, kdy jsem tam působil. V únoru odvolaný Elkán. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) V březnu vypsané výběrové řízení, v dubnu jmenován nový ředitel. (Předsedající: Pane poslanče, čas, omlouvám se.) A v květnu dostal úkoly, které měl předložit v říjnu, ale to už jsme neměli tam být a měli jsme jenom svítit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak prosím o dodržování času. Další přihlášenou je paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Musím určitě zareagovat na ministra průmyslu a obchodu pana Síkelu, který tady hovořil o nějaké analýze. Pane ministře, my se tady v tuhle chvíli bavíme o zrušení 300 poboček. A analýzu, podle čeho se rušily, nikdo neviděl. Vy jste jí viděl? Já ne. Nikdo, nikdo ze starostů ji neviděl. Tak nám ji ukažte. Ukažte nám tu ekonomiku těch uzavíraných poboček, proč se zavírají. Jak jsou na tom ekonomicky špatně? Ano? A chci vám říct jedno, když tady neustále se navážíte do našeho pana předsedy, ještě si dovolíte ho nějakým způsobem nazývat: kdyby takto postupoval Andrej Babiš jak postupuje Vít Rakušan, křičela bych úplně stejně! (Důrazně.) Protože postup Víta Rakušana je absolutně chaotický a nekompetentní! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. A další s přihláškou je pan poslanec Mašek. Pane poslanče, vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážení ministři, kolegyně, kolegové, já musím také zareagovat na to, co se teď stalo. Stalo se to, že se opravdu tupě škrtlo 300 pošt. Když jsme žádali o analýzu, žádnou jsme nedostali, i když je to v usnesení výboru pro bezpečnost. Uvidíme, jak se k tomu postaví Sněmovna, doufám, že čelem. Ale ta analýza opravdu je zjevně na hliněných nohou. Pan ministr nám tady přiznal, že ta komise pro transformaci Pošty bude intenzivně pracovat. Ale to znamená, že vlastně žádná analýza doteď neexistuje. To je to tajemství, proč se ji nesmíme dozvědět.

Chtěl bych říct, že už v roce 2018 NKÚ šetřilo situaci na Poště a tu vyhodnotilo jako velmi neuspokojivou a zároveň tak vyhodnotilo i práci Ministerstva vnitra jako zakladatele, který absentoval na své povinnosti, a mimochodem, asi tři roky tam v letech 2015 až 2017 ani nebyli na kontrole. Takže na té Poště se děly věci. Nicméně byl připraven projekt Pošta Partner, na konci roku 2021 tuším bylo 819 těchto Pošt Partner, středisek nebo provozoven. Smysl hry byl, že by to mělo být výrazně levnější. Je samozřejmě nutné, aby toto Pošta připravila a dokázala to vyhodnotit. A dokonce ten plán byl až do roku 2025. Pan ministr ho vlastně také převzal. A v tom roce 2025 se měly počty těch stanovišť Pošty zcela změnit, mělo být 2 537 Pošt Partner, to znamenalo, že by mělo každý měsíc přibýt asi 400 nových Pošt Partner. A to je to, o čem měl pan ministr od ledna loňského roku usilovně jednat. Jednat o tom se starosty, s primátory a domluvit se, kde to má smysl. Ale tupý škrt najednou 300 bez náhrady je prostě špatně. Takže pane ministře, je třeba to změnit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A další je přihlášená paní poslankyně Adámková a připraví se pan poslanec Fiala Radim, pan Koten a pak pan Babiš. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dovolte mi pár slov na margo vystoupení pana ministra průmyslu. Pane ministře - tady nemusím prostřednictvím paní předsedající - toto není kabaret. Toto je vážné jednání Poslanecké sněmovny, kde část poslanců má nějaký názor, část má jiný názor, a to je zcela v pořádku. A proto se o tom bavíme. Všichni byli zvoleni. A hnutí ANO, ať chcete, nebo ne, je nejsilnější politickou stranou této země. Takže nechte si prosím laskavě kabaretní vystoupení. Navázala bych tedy na pana předsedu Michálka. Ne úplně často se s ním shodnu, ale musím říci, že tady měl pravdu, když dopoledne říkal, abychom zachovali důstojnost vystoupení. Takže prosím, váš názor je samozřejmě váš názor, nikdo vám ho nebere, ale jste tu v pozici ministra této země a já si nepřeju, aby to byl kabaretní umělec! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení. Další s faktickou poznámkou je pan Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Chci také zareagovat na celou tady tu problematiku, co jsme tady od mého předřečníka slyšeli, že to byl tupý škrt. A já s tím souhlasím a vysvětlím také, proč si to myslím, že to byl tupý škrt. Protože Ministerstvo vnitra to vůbec neřešilo s těmi obcemi. Ony se dostaly do ztráty. Podle mě vyhodnotilo a udělalo tu nejhorší variantu řešení jakou mohlo, to znamená zrušit ty pobočky. Ale ten problém je v tom, že to nediskutovali ani s občany, ani s obcemi, ani s nikým a sami se z kanceláře rozhodli, že škrtnou tím tupým škrtem, souhlasím s vámi, 300 poboček. Já to považuji za komunikační selhání Ministerstva vnitra, komunikační selhání mezi ministerstvem a občany, ministerstvem a obcemi, mezi ministerstvem a opozicí, mezi ministerstvem a všemi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Koten. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Já bych tady také rád zareagoval na mé předřečníky, protože zde bylo řečeno mnoho věcí. Nicméně to, co jsme se dozvěděli od zástupce odborové organizace... nebo těch organizací odborových, které jsou u České pošty, je více, není jenom jedna. A zástupce těch odborů tam celkem dobře popsal tu situaci, z jakého důvodu ta Česká pošta se propadá do červených čísel.

Opravdu musím souhlasit i tady s Radimem Fialou, který tady říkal, že ty škrty byly tupé škrty, protože zavírat pobočky České pošty v těch místech, kde je tedy největší nápor lidí, to si myslím, že opravdu není dobře, protože to sníží dostupnost a prodlouží čekací časy právě pro ty klienty České pošty a naopak je to ještě může odradit, aby si objednávali balíky anebo jiné služby právě přes Českou poštu, takže to může mít přesně opačný výsledek, tady ty tupé škrty.

A ještě bych tady rád zmínil prodej těch nemovitostí. Samozřejmě, že prodávání nemovitostí jenom tak přes realitku, může to nést spoustu problémů s tím, že bude třeba pošta prodaná nějakému předem vybranému zájemci. Ale ještě bych tady poukázal na článek, který vyšel na Seznamu, tedy to, že se do velkých měst bude etablovat nějakým způsobem ukrajinská pošta. Pokud by to mělo mít nějakou souvislost s Českou poštou a zrušením jejich poboček tak, aby vyklidila ten prostor pro konkurenční poštu ze zahraničí, tak opravdu bych byl rád, kdybych se dozvěděl, jestli taková souvislost tady neexistuje, protože důvěřuji Seznamu Zprávám. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A další s faktickou poznámkou je pan předseda Babiš přihlášen. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže pane ministře Rakušane, ono to tak vypadalo hezky dneska. Já jsem vystoupil velice konstruktivně. Pan ministr, respektive šestá koaliční strana, mě tady uráží. Tahle loutka Pokorného. Ten projekt vám psala Evička Hanáková, nebo kdo? (Obrací se na ministra Síkelu.) Vy jste vystoupil úplně mimo mísu. Ani čísla nemáte správná. Vyhledejte si kapitolu 328 - Český telekomunikační úřad, čisté náklady představující nespravedlivou zátěž držitele poštovní licence. To je materiál Ministerstva financí. (Ukazuje tabulku.) Vy jste tady vystoupil, jen abyste mě jenom urážel, mluvíte vůdce. Nechte si to. Já mám nabito. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP