(17.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo. Reakce na vystoupení pana ministra vnitra, který jako obvykle nemluví pravdu. Jestliže po vás chceme v rámci bezpečnostního výboru, aby došlo ke zvýšení sazeb, a vy nám řeknete, že to v zákoně je obsaženo, a není to tam, tak v tu chvíli nemluvíte pravdu. A kdyžtak si tedy v uvozovkách promluvte s těmi policisty, kteří tu nelegální migraci řeší, protože od nich v rámci jednání bezpečnostního výboru jsme byli prakticky upozorněni na to, že se to do toho zákona nedostalo, a nedostalo se to proto, protože jste to jako ministr vnitra nedokázal obhájit a prosadit na Ministerstvu spravedlnosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další pan ministr, faktická poznámka. Připraví se pan poslanec Petr Letocha. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já si ten klid opravdu uchovám. Ještě jednou: dochází ke zpřísnění trestů, i když se nezdvihne sazba, a bavme se o tom, jestli sazbu budeme zdvihat na základě vašeho pozměňovacího návrhu, bavme se o tom. Ministerstvo spravedlnosti k takovému postupu mělo negativní stanovisko. Pokud předkládáte nějaký vládní návrh, tak je logické, že mezi sebou rezortně diskutujete, jak se na co který rezort dívá, a respektujete názor rezortu, pokud se najde věcně jiné řešení. A věcně jiné řešení se našlo, upravila se skutková podstata a skutková podstata umožňuje soudcům, státním zástupcům takový trestný čin postihovat ve vyšších sazbách bez toho, aby se rozpětí té sazby jako takové měnilo. Je to asi naposled, co to vysvětluji, protože lépe, názorněji a přehledněji toho v téhle chvíli opravdu nejsem schopen. Ale znovu říkám, pojďme se bavit i o samotné podstatě té sazby, ale sazba není jedinou cestou, jak zapříčinit a dostat toho člověka na delší dobu do výkonu trestu, protože zpřísňujeme podstatu trestného činu. Tak.

A k té otázce pana kolegy předtím: nevím, jestli jsem rozuměl úplně dobře, kdyžtak se k ní ještě můžeme vrátit, ale ještě jednou - mám 38 sekund. Máme tady azylanty, žadatele o azyl, a ti už teď ve stávajícím systému, toho se změna netýká, měli nárok na účast ve veřejném zdravotním pojištění. Ať se nám to líbí, nebo ne, to je stará právní úprava. A my se teď bavíme o změně u lidí s dlouhodobým pobytem v České republice. To jsou ti, kteří tady studují a pracují, a ti doteď nebyli zařazeni v systému veřejného zdravotního pojištění. My je tam zařazujeme, jejich děti, ale s tím, že to za ně platí jejich rodiče.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Nyní pan poslanec Petr Letocha s faktickou poznámkou. Mám tady dvě faktické poznámky, které mají přednost. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl také reagovat na to, co tady zaznělo. My jsme na výboru pro bezpečnost tohleto skutečně řešili, nicméně ani u mě, ani u pana ministra nikdy nezaznělo zvýšení sazeb. Vždycky jsme se bavili o zpřísnění trestního postihu převaděčství, což - rozumím - v kontextu se to dá pochopit různě, ale v podstatě se jedná o to, že v současné době jsou tresty za převaděčství, za tuto trestnou činnost, ukládány v drtivé většině případů v dolní polovině trestní sazby, ve velké většině případů dokonce v dolní čtvrtině. To znamená, my jsme úpravou tohoto zákona chtěli dát v podstatě státním zástupcům do ruky další nástroj, další skutkovou podstatu, která slouží jako přitěžující okolnost, a můžeme se již teď k stanoveným vyšším sazbám dostat. Ono totiž ve skutečnosti k těm vyšším sazbám se dlouhodobě nedostáváme ani v tuto chvíli a myslím si, že je jako preventivní opatření také důležité to, aby se začalo říkat, i že nakonec dostali poměrně vysoký trest - ne jenom, že ho můžou dostat, ale že ho reálně dostali. A k tomu jsme v podstatě se zapříčinili tím zpřísněním trestního postihu. Kromě toho pan ministr tady veřejně deklaroval, a budeme se o tom jistě bavit také na výboru pro bezpečnost, že je otevřený i návrhům na zvýšení těch sazeb jako takových.

Takže pokud bych to měl tímto jenom shrnout, věřím, že se tato debata přesune na výbor pro bezpečnost a že tam se o tom nadále konstruktivně budeme bavit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jan Síla a poté pan poslanec Jiří Mašek.

 

Poslanec Jan Síla: Tak ještě jednou, pane ministře. Já bych, možná to špatně chápu, prosil o vysvětlení. Doposavad to byl čistý příjem 2 336 korun do systému, který platil azylant, rodič toho dítěte, a v současné době to bude 1 900 korun minus, že budeme platit my, ze systému se bude platit. Nebo jak to je tedy? (Hlas z pléna: Je to tak.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Pane předsedající, dámy a pánové, skutečně by to mělo být tak, jak tady říkal teď pan doktor Síla. A já jsem ve svém předchozím vstupu o tom mluvil s tím, že je to přesto správně. Jestliže doteď za azylanta a i dítě azylanta platil stát jako za státního pojištěnce a u rodičů, kteří tady pracují, mají tady dítě, a oni platili jako za osobu bez zdanitelného plnění těch 2 300 zhruba, tak se to tímhletím narovnává. Ale v žádném případě to samozřejmě není plus pro státní pokladnu, protože ti rodiče tady platili, oni i jejich zaměstnavatel. Nic platit navíc za dítě nebudou a je to čistý náklad státního rozpočtu, ale pořád je to lidsky správně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám a ptám se, zda někdo další se ještě hlásí do obecné rozpravy? Nikoho teď nevidím a z toho důvodu končím obecnou rozpravu.

Chci se zeptat na případná závěrečná slova. Pan ministr nebo pan zpravodaj, chcete závěrečná slova? Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Už jsem jenom využil toho závěrečného slova k rychlé reakci na kolegy. Za prvé děkuji za konstruktivní debatu ve většině příspěvků a myslím si, že tady se i věcně ve třetím čtení u mnoha návrhů shodneme. Skutečně u těch, kteří teď budou mít dlouhodobý pobyt, to za ně budou odvádět do systému jejich rodiče. U azylantů jako takových, ano, to nejsou státní pojištěnci, to tak je, ale to tak máme nastaveno dlouhodobě. A co my měníme teď nově v tomto zákoně, je postavení dětí lidí s dlouhodobým pobytem na území České republiky.

A byla tady ještě jedna konkrétní otázka na maminku na mateřské dovolené - dítě, tam je povinnost odvádět, i kdyby byla na mateřské dovolené, za pojištěnce do systému. Ode mě už asi všechno. Myslím, že jsem snad vše zodpověděl. Díky.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám a nyní tedy zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Jako první vystoupí pan poslanec Radek Koten, připraví se paní poslankyně Iveta Štefanová. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, pane předsedající. Již v obecné rozpravě jsem tady ty pozměňovací návrhy načetl. Načetl jsem je i s odůvodněním a nyní bych se tedy k těmto pozměňovacím návrhům, které jsou vedeny v systému jako sněmovní dokument 2471, 2472 a 2473, tak k těmto pozměňovacím návrhům, které jsou vedeny jako sněmovní dokumenty pod těmito čísly, tak bych se tímto přihlásil. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní tedy paní poslankyně Iveta Štefanová a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Já bych se ráda přihlásila ke svému pozměňovacímu návrhu, který je v systému načten jako sněmovní dokument číslo 2481. Krátce jsem ho odůvodnila už v podrobné (správně: obecné) rozpravě. Podrobné odůvodnění je součástí tohoto sněmovního dokumentu a i v návaznosti na debatu, která tedy částečně proběhla, je jednoznačné, že toto téma by se mělo řešit zvlášť, a prosím o podporu mého pozměňovacího návrhu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám také děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Mračková Vildumetzová v podrobné rozpravě. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP