(17.40 hodin)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane předsedající. Já bych se ráda přihlásila k pozměňovacímu návrhu pod číslem 2436. Jak jsem avizovala v obecné rozpravě, dotýká se skutečných zpřísnění sazeb, a to v § 340 trestního zákoníku, a to v odst. 4, kde tedy odnětím svobody na 5 až 12 let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku, bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odst. 1 jako člen organizované skupiny působící ve více státech. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji. Jako další je přihlášený pan zpravodaj. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Já bych chtěl podle § 95 odst. 1 navrhnout zkrácení lhůt na projednávání mezi druhým a třetím čtením na 9 dní. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Váš návrh jsem si zaznamenal. Ptám se, zda někdo další se hlásíte ještě do podrobné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, a tedy končím podrobnou rozpravu.

Chci se zeptat, zda pan ministr nebo pan zpravodaj si vezmou závěrečná slova? Není tomu tak.

Vzhledem k tomu, že v podrobné rozpravě padl návrh na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 9 dnů, je to návrh, o kterém dám hlasovat.

Eviduji žádost o vaše odhlášení, já vás tedy nejprve všechny odhlásím, požádám vás, abyste se přihlásili svými kartami.

Ještě přečtu omluvy: dnes od 14 do 15 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Karel Smetana, od 16 do 17 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Vladimír Balaš a od 19.30 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Vít Rakušan.

 

Ještě jednou zopakuji, o čem budeme hlasovat. V podrobné rozpravě padl návrh na zkrácení lhůty pro třetí čtení na 9 dnů. Pořadí se ustálilo.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 28, přihlášeno je 129 poslankyň a poslanců, pro návrh 129, proti nikdo. S návrhem jsme vyslovili souhlas a zkrátili jsme lhůtu pro třetí čtení na 9 dnů.

 

A já končím druhé čtení tohoto návrhu.

S přednostním právem se hlásí pan předseda Marek Benda, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážení pánové, vzhledem k tomu, že se nám to trošku zadrhává a byla dohoda, že dneska ty zákony dokončíme, tak jménem koaličních poslaneckých klubů, těch pěti, navrhuji, abychom pokračovali dnes i po 19. a 21. hodině.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je to procedurální návrh, dám o něm hlasovat. Pane předsedo, pro pořádek vás poprosím, zopakujte návrh, aby to bylo v souladu s jednacím řádem.

 

Poslanec Marek Benda: Včetně hlasování o zákonech, aby bylo jasné, k čemu jsem směřoval.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. To znamená, budeme jednat i hlasovat meritorně i procedurálně.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 29, přihlášeno jsou 133 poslankyň a poslanců, pro návrh 128, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

A já postoupím k dalšímu bodu dnešního programu a otevírám

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 143/2001 Sb.,
o ochraně hospodářské soutěže a o změně některých zákonů
(zákon o ochraně hospodářské soutěže), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 273/1996 Sb., o působnosti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 283/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede předseda vlády Petr Fiala, ale vidím, že ho zastoupí ministr financí, a poprosím, pane ministře, abyste se ujal slova a návrh zákona uvedl. Prosím, máte slovo.

Kolegyně, kolegové, zvlášť v pravé části sálu, prosím o ztišení. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Já když tak zvýším hlas, abych ten hluk překonal.

V zastoupení pana premiéra ve stručnosti uvedu v druhém čtení tuto novelu. Hlavním důvodem předložení je transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady 2019/1 z 11. prosince roku 2018. Už jsme měli mít implementováno, a to do 4. února roku 2021, takže hluboko v minulém volebním období uplynula transpoziční lhůta.

Když se podíváte na obsah této novely, cílem směrnice, kterou transponujeme, je, aby vnitrostátní orgány pro hospodářskou soutěž, v našem případě Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, byly schopny přijímat rozhodnutí nezávisle, aby měly dostatečné množství zdrojů, ať už lidských, finančních nebo technických, aby měly i technické nástroje k zastavení protiprávního jednání a ukládání sankcí. Chci poděkovat hospodářskému výboru, který to projednal na svém zasedání 17. března 2023 a doporučil za prvé schválení některých pozměňovacích návrhů, takže dneska to už jsou pozměňovací návrhy hospodářského výboru, a doporučil Poslanecké sněmovně, aby ve třetím čtení tento návrh zákona schválila včetně doporučených pozměňovacích návrhů schválených hospodářským výborem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji, pane ministře.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání hospodářskému výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisky 283/1 a 283/2. Já prosím, aby se ujal slova zpravodaj hospodářského výboru, pan poslanec Jan Bauer a informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. I v tomto případě došlo ke změně, pana zpravodaje zastoupí pan poslanec Adamec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, vážená paní ministryně, páni ministři, kolegyně, kolegové, budu velmi stručný. Hospodářský výbor projednal návrh zákona na 25. schůzi 16. března 2023 a dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením, které hospodářský výbor přijal:

"Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky po vyslechnutí úvodního slova předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Mlsny, zpravodajské zprávě poslance Jana Bauera a po obecné a podrobné rozpravě za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky projednat a schválit tisk číslo 283 ve znění schválených pozměňovacích návrhů." Já prosím, když dovolíte, ty pozměňovací návrhy nebudu číst, je to dlouhé čtení, nechci vás tady zdržovat. Jsou známé, máte je v materiálech písemných. Dále zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s navrhovatelem a legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky provedl v návrhu zákona legislativně technické úpravy, které mají dopad na věcný obsah navrhovaného zákona. Pověřuje zpravodaje výboru v mém zastoupení, aby na schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky přednesl zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu zákona v hospodářském výboru a pověřuje mě, abych toto usnesení předložil předsedkyni Poslanecké sněmovny.

Pokud jsem zaregistroval, žádné další pozměňovací návrhy kromě pozměňovacích návrhů hospodářského výboru nebyly podány, a chtěl bych zde upozornit, že zaregistroval jsem jistý šum ohledně pozměňovacích návrhů a některých případných dalších, které byly avizovány směrem k osobě zpravodaje, pana poslance Jana Bauera. Já vás chci upozornit, že pan poslanec Jan Bauer po telefonickém rozhovoru dneska mi potvrdil, že žádné další nebo jiné pozměňovací návrhy rozhodně podávat nebude.

Takže já vám děkuji za pozornost, z mé strany je to zatím všechno.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které eviduji jednu přihlášku, a poprosím paní poslankyni Zuzanu Ožanovou, aby se ujala slova. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP