(13.40 hodin)
(pokračuje Karel Rais)

Dnes je zřejmé, že situace ve školství tato vláda nezvládá, a to na všech úrovních. Nedávno proběhly protesty vysokých škol, které kritizují nedostatečné financování tohoto segmentu, kde chybí 10 miliard korun. My jsme v roce 2022 dali pozměňovací návrhy, kterými by tento deficit byl snížen. Odmítnutí návrhu poslanců hnutí ANO bylo zejména proto, že se jednalo o návrhy opozice, nikoliv z nějakého racionálního důvodu, protože o podfinancování vysokých škol vědí všichni včetně pana ministra školství, který sám požádal pro vysoké školy o jejich navýšení.

Podobně arogantně a přezíravě jste se chovali u dalších více než padesáti opozičních pozměňovacích návrhů. Ptám se tedy, kam se podělo vzdělávání jako priorita, jak jsme se mohli dočíst v programovém prohlášení? V podstatě je zřejmé, že se vzdalujeme od zemí OECD, co se týká vysokých škol, ten pokles je z 0,6 na 0,45 % HDP, čili tomu průměru se přiblížíme těžko, ale kdybychom dokázali průměry ohýbat stejně jako sliby v programovém prohlášení...

V té poznámce jsem hovořil o tom, že ta novela má řadu pozitivních rysů. Osobně považuji za pozitivní diskusi o akreditacích v podstatě neučitelů nebo studijních programů pro neučitele, kteří budou učit na středních školách a základních školách. To považuji za velmi důležité, protože v minulém období jsme se o to tahali a nedošlo tam k žádnému konsenzu. Tady jsme se domluvili, a za to samozřejmě patří díky.

A ty platy, o které se tady přes hodinu taháme, ty tam v podstatě byly přidány ze strany Pirátů tehdy. Domnívám se, že... osobně považuji za nevhodnou nově navrhovanou právní úpravu týkající se školských logopedů. V této věci vás prosím o podporu mého pozměňovacího návrhu, tisk 1442, který byl projednán s vysokými školami a který situaci řeší. Pokud nechceme ohrozit více než dvacetiletou tradici vzdělávání v tomto oboru, kdy naše vysoké školy v tuto chvíli dosahují evropské špičky, je nutné podle mě podpořit tady ten pozměňovací návrh, a nikoliv návrhy kolegy Philippa a dalších, které jsou uvedeny pod písmeny F1 až V4. Opakuji, tento pozměňovací návrh D1, který jsem tam vložil, vznikal ve spolupráci s vysokými školami, které se vzděláváním školských logopedů věnují a které patří ke špičce.

Vážené poslankyně, vážení páni poslanci, shrnu-li své vystoupení, a zopakuji, co bylo řečeno na začátku, považuji tady předložený návrh zákona jako prohru všech. V tuto chvíli trpí nedostatky nejenom mnou zde zmíněnými, pro které nelze považovat dobrou normu, která by přinesla stabilitu a pozitivní vývoj v regionálním školství. Za jeden z výrazných nedostatků tohoto zákona považuji návrh na zvýšení mezd jenom části pedagogického personálu škol. O tom jsme se tady bavili hodně dlouho a na výboru také. Proto můj závěr osobně je ten, že navrhuji vrácení návrhu novely zákona zpět do druhého čtení, abychom tady ten finanční problém mohli napravit a našli nějaký konsenzus. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji, poznamenávám si i váš návrh, pane poslanče. S faktickou poznámkou chce reagovat pan poslanec Berki, což by se ještě snad stihnout mohlo. Prosím.

 

Poslanec Jan Berki: Paní předsedkyně, děkuju. Víte, že já se normálně snažím být konsenzuální, ale tady si dovolím jednu rýpavou poznámku. Zajímalo by mě, k čemu máme projednávání ve výborech, když někteří se proberou až tady, při třetím čtení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní již žádná faktická poznámka není. A ještě jedna, ale opravdu máme na ni poslední minutu. Pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Proč, pane Berki? Z jednoho prostého důvodu, prostřednictvím vás, paní předsedající, protože ne všichni jsou součástí výboru pro školství. (Slabý potlesk poslanců z řad hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dodržel jste čas, ale ještě stále zkusíme i faktickou poznámku pana Berkiho stihnout. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Berki: Domnívám se, že zasedání výboru jsou veřejná a může tam přijít kdokoli a ptát se kdokoli.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Rozjely se faktické poznámky, kolegyně, kolegové, ale teď je pan poslanec Vondrák na řadě a máme opravdu poslední vteřiny, tak uvidíme, jestli stihneme. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Ale to je třetí čtení. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Juchelka... ano, už to ani není možné. Takže máme 13.45, kdy jsou pevně zařazené volební body, a já přerušuji projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., tedy školský zákon, a to bod 103. Jak jsou přihlášeni poslankyně a poslanci, a to i včetně faktických poznámek, budeme s tímto bodem pokračovat příště. Proto nyní zahájím projednávání bodu

 

149.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise, pan poslanec Martin Kolovratník, který je již připraven, tak mu předávám slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo, přeji dobré odpoledne. Slibuji, že moje vystoupení dnes bude velmi krátké. Máme dva volební body. Ten první je standardní - Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. My jsme na komisi vyhlásili lhůtu na začátku tohoto týdne standardně do včerejška do úterý 18. dubna do 12 hodin. Ve stanovené lhůtě obdržela volební komise jeden návrh, který přijala do usnesení formou per rollam číslo 95 ze dne 18. dubna, a v tomto návrhu je rezignace ze zemědělského výboru paní poslankyně Moniky Oborné za hnutí ANO a proti tomu nominace zemědělského výboru paní poslankyně Margity Balaštíkové, také za hnutí ANO. Jiná změna nebyla navržena.

Volební komise v tomto bodu standardně navrhuje nejdřív jedním hlasováním souhlasit s rezignacemi, v tomto případě s rezignací, a v druhém hlasování o navržené nominaci. Prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu a poté nechala hlasovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu, o slovo se zatím nikdo nehlásí. Akorát jenom upozorním, že ty faktické poznámky, které tady vidíme, a svítí ta dvojka na tabuli, jsou ještě z předchozí rozpravy, což považuji za chybu technického zařízení, že ještě nebyly odmazány, ale nepředpokládám, že by se pan poslanec Juchelka ani paní poslankyně Peštová hlásili tady v tomto případě. Je tomu skutečně tak, a tudíž v rozpravě se nehlásí nikdo, já ji končím.

Případně, že máte zájem o závěrečné slovo, což nepředpokládám - tak budeme postupovat dále podle vašich pokynů.

 

Já jsem přivolala kolegyně a kolegy z předsálí a budeme hlasovat o této změně, jen co se počet ustálí. Vypadá to, že všichni jsou přítomni.

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 111 přihlášeno 154 přítomných, pro 131, proti 1. Návrh byl přijat.

 

A tím jsme se vypořádali s celým tímto bodem, takže uzavírám bod 149.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Omlouvám se, abych to upřesnil: vždycky hlasujeme nejdříve o rezignaci a poté o nominaci. (Předsedající: Omlouvám se.) Toto bylo hlasování o rezignaci, ještě tedy prosím jedno hlasování o navržené nominaci. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji, omlouvám se. Upřesňuji, že jsme hlasovali pouze o rezignaci, a nyní budeme hlasovat o volbě tak, jak ji přednesl pan předseda Kolovratník.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 112 přihlášeno 155 přítomných, pro 135, proti žádný poslanec ani poslankyně. Návrh byl také přijat.

 

Nyní jsme se tedy již vypořádali s oběma hlasováními, a tedy celý bod 149 mohu uzavřít. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP