(10.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Myslím, že je legitimní o tomhle hlasovat, nicméně nic nového tam nejsem schopen napsat, ne že bych nechtěl. My takhle nefungujeme, pane poslanče. Představa, že vláda se rozhodne, že přijme výhodnější zdroj financování, a pak řekneme - ty to zaplatíš - a už je to tam... Tak nepoužívejte, prosím, okřídlené české přísloví podle sebe soudím tebe. Vylučuji takový přístup.

Jestli v této chvíli chystá Ministerstvo dopravy a pak se souhlasem vlády jako celku zveřejnit desetiletý plán, tak je to úplně jednoduché. Jestli dám tu splátku případného úvěru do kapitoly Ministerstva financí nebo Ministerstva dopravy, je úplně jedno. Důležité je, kolik peněz půjde na budování a údržbu infrastruktury, na tom se přece shodneme. A jestli si myslíte, že naše vláda z peněz na budování infrastruktury odečte úrokové náklady, tak takhle to určitě nebude. Můžu vám to dát i písemně a nevím, jestli to chcete s notářsky ověřeným podpisem... To bychom lhali sami sobě a pak bychom na tu infrastrukturu dávali méně o tu cenu peněz. A že ty úvěry - a je jedno, jestli dluhopisy, to je každý rok. Nikdy daňové příjmy nepokryjí investice do infrastruktury. A nikdy jsem neslyšel obavu, že se to někde odečte od rozpočtu SFDI, přitom jsem to viděl dnes a denně. My jenom hledáme levnější nástroj. Na tom se nic nemění.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí ještě pan ministr Kupka. Prosím, máte slovo.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Doplnění: před námi přede všemi, před Českou republikou, je úkol jak hora - zvládnout investice do vysokorychlostních tratí, do dokončení základní dálniční sítě, a tady přicházíte s debatou, jestli pro ten první kilometr si máme obout conversky, nebo botasky. Jasně, hledáme nejlepší možný způsob, nejlacinější úvěrové financování. Ale abychom zachovali základní logiku té debaty, pak bychom vám vyčítali podle stejné logiky, že jste se vydali cestou PPP, která samozřejmě znamená financování následně výhradně z rezortních peněz, protože všechny ty následné splátky v případě D4, údržby té sítě, půjdou samozřejmě za rezortem. Ale zdůrazňuju, to je irelevantní. Ten úkol stojí před státem jako před celkem a musíme se s ním vypořádat způsobem, který bude pro české občany, pro české daňové poplatníky přirozeně nejvýhodnější, a také se podaří ve výsledku tu obrovskou horu úkolů překonat. A tady si troufnu tvrdit, že to je opravdu úplně zbytečná výhrada a úplně zbytečné točení se v kole. Nám záleží na tom, abychom dokázali posbírat co nejvhodnějším způsobem jednotlivé nástroje financování a musíme hledat další. V okamžiku, kdy za pár týdnů budeme představovat ten výhled deseti let, bude jasné, že budeme ve výsledku v dalších letech muset nutně využít i další finanční nástroje, nejenom úvěry EIB, nejenom PPP projekty, nejenom pravděpodobně další komerční úvěry, ale další nástroje, jak to zvládají v jiných státech. A ubezpečuju vás, že v tomto směru srovnáváme i modely financování dramatické výstavby dálniční sítě v Polsku a v dalších státech světa, protože se bez toho neobejdeme. Samozřejmě že budeme trpělivě vysvětlovat, odpovídat na vaše dotazy, které se týkají toho, jak daleko už jsme v přípravě toho financování, jakou volbu v tomto případě vybíráme, a určitě to představíme i na hospodářském výboru i na rozpočtovém výboru, abyste měli možnost se podívat do podmínek toho ve výsledku zvoleného úvěru. Ale vracíte-li se zpátky k tomu, kdo to tedy vlastně bude, jestli rezort, nebo stát, tak vás znovu ubezpečuju, že ve světle toho obrovského úkolu České republiky je tohle druhořadá otázka. To první, co nás čeká, je poskládat co nejrozumnějším způsobem celou tu škálu, celý ten soubor nezbytných finančních nástrojů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Nikam se nevracíme, pane ministře. Prostě smiřte se s tím, že už nejste v opozici, že jsme v opozici my a my máme právo kontrolovat vládu, a my vás prostě kontrolovat budeme, zvlášť ve světle toho, že nám v rozpočtu lítá 150, 160 miliard. Tak se nedivte, že jsme prostě obezřetní. To je celé. My jsme tady teď slyšeli nějaký závazek, řešíte ho tedy, chytáte kočku za ocas, dobře, rozumím. Řekli jste, že uzavřete úvěr, že bude výhodnější. My si to jenom chceme zkontrolovat, to je celé, a to je naše právo jako opozice. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. A nyní pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Zareaguju na poslední vystoupení paní předsedkyně. Nejenom že jsme smíření s tím, že jste v opozici, my máme radost z toho, že jste v opozici. Proč bych se smiřoval s tím, že jsem vyhrál volby, sestavili jsme vládu a vás jsme poslali do opozice? Takže nejenom že jsme smíření, my z toho máme upřímnou radost. (Smích a potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další s přednostním právem, nebo s faktickou?

 

Poslankyně Alena Schillerová: S přednostním právem, abych náhodou nebyla zkrácena. Pane ministře, převzít vládu, sestavit ji, znamená zodpovědně vládnout a znamená to také zodpovědně, a zejména v souladu se zákonem sestavit státní rozpočet. To se vám bohužel nepodařilo. Takže já říkám - není to pro každého. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Nehlásí, dobrá, tak tedy rozpravu končím a poprosím pana poslance Kolovratníka, aby přednesl návrh usnesení. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: To usnesení je jednoduché a v tomto momentě interpelací vlastně jediné možné nebo standardní, je tedy v souladu s § 112 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny a zní, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí na písemnou interpelaci.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, pane poslanče. O tomto návrhu usnesení budeme hlasovat. Přivolám kolegy z předsálí.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení. Odhlásím vás všechny a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními... (Poslankyně Schillerová žádá o zagongování.) Už gonguju. Ano, paní předsedkyně, gonguju už několik minut, bych řekla. (Smích v sále.) Abychom nezpůsobili při dobíhání případné zdravotní komplikace nebo úraz.

A teď vážně. Poprosím vás o to, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

Ještě než se ustálí počet přihlášených, přečtu omluvy: omlouvá se Andrea Babišová po celý jednací den, Bartošek Jan od 12 hodin z pracovních důvodů a Dufek Aleš od 10 hodin z pracovních důvodů.

Zdá se, že se počet přihlášených ustálil.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu pana poslance Kolovratníka s tím, že Sněmovna nesouhlasí s odpovědí pana ministra.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 113, přihlášeno 108 poslanců a poslankyň, pro 49, proti 56. Návrh byl zamítnut.

 

A já tímto končím projednávání této interpelace.

Než přistoupíme k projednávání interpelace další, máme zde další omluvu: pan místopředseda Skopeček se omlouvá od 9 do 11 z pracovních důvodů.

Nyní budeme projednávat interpelaci - místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš odpověděl na interpelaci poslankyně Kláry Dostálové ve věci stížnosti na předkládání žádostí o podporu v rámci 111. výzvy IROP. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 404.

Zahajuji rozpravu, do které se přihlásila paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP