(12.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane ministře. Tento sněmovní tisk byl přikázán výboru pro zdravotnictví, jehož usnesení vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 240/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro zdravotnictví, pan poslanec Tom Philipp, informoval nás o jednání výboru a přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Tom Philipp: Vážené dámy, vážení pánové, vážený, pane předsedající, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením výboru pro zdravotnictví ze 13. schůze ze dne 31. srpna 2022. Výbor po projednání doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna schvaluje zdravotněpojistné plány zdravotních pojišťoven na rok 2022 s vyjádřením vlády spolu s hodnocením zdravotněpojistných plánů 2022 a tabulkovými přílohami, sněmovní tisk 240" a tak dále.

Já bych si dovolil poznamenat, že toto se stává každý rok. To znamená, že v tuto chvíli budeme schvalovat dokument, který je v podstatě už svým způsobem irelevantní. Bylo by dobře možná zvážit, jakým způsobem budeme přistupovat do budoucna k těmto zdravotněpojistným plánům tak, abychom je schvalovali buďto v čase, kdy je to odpovídající, kdy to má smysl, anebo abychom třeba od této praxe upustili. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se hlásil pan místopředseda Skopeček a pak paní předsedkyně Schillerová. Prosím, pane místopředsedo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Já nebudu dlouhý, nicméně využiji tohoto tématu k tomu, abych se vrátil nebo upozornil na to, co bude projednávat správní rada VZP na svém pondělním jednání po víkendu a co už jsme v rámci pracovních skupin projednávali v průběhu tohoto týdne, a sice výroční zprávu VZP, která mimo jiné samozřejmě hovoří o hospodaření pojišťovny za uplynulý rok. Chci jenom říci, že přestože předchozí rok byl velmi složitý, jak co se týče dozvuku covidové krize, tak zejména uprchlické krize, kdy VZP přijala vlastně 90 % těch uprchlíků jako své pojištěnce, tak přesto, že bylo na začátku roku plánované hospodaření zhruba ve výši -5 miliard, jestli si dobře pamatuju, tak ve finále minulý rok pro VZP skončil de facto vyrovnaným hospodařením, respektive deficitem v řádu milionů korun.

Tím chci říct jenom to, že to není jenom případ Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale že to případ celého českého zdravotnictví, že předcházející rok byl zvládnutý, jak co se týče péče samotné, tak samozřejmě finanční stránky. Zdravotní pojišťovny mají na svých účtech velmi vysoké rezervy, což je určitě dobrá zpráva o jejich finanční stabilitě.

Já bych jenom chtěl upozornit na to, že jsme tady v Poslanecké sněmovně zažili schůze, kdy jsme byli strašeni tím, jakým způsobem je ohrožena zdravotní péče v České republice, jakým způsobem je dramaticky ohroženo financování a finanční stav českých zdravotních pojišťoven. Nic takového se nestalo, vážení kolegové, bylo to pouhopouhé strašení lidí. Zdravotní péče byla poskytována v široké míře, nikdo o ni nepřišel a finanční zdraví pojišťoven je na velmi, velmi dobré úrovni. Prosím, kolegové z hnutí ANO, sáhněte si do svědomí, jakým způsobem jste v tomto tématu strašili lidi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Dále do rozpravy je přihlášena paní předsedkyně Schillerová, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dovolte mi přísloví - tím samozřejmě vám netykám, pane místopředsedo, prostřednictvím paní místopředsedkyně - použiji přísloví Nechval dne před večerem. Tím bych asi začala.

No, já si myslím, že pojišťovny mají peníze na účtech díky politice naší vlády, díky tomu, že jsme navyšovali pravidelně platbu za státní pojištěnce a ony si ty rezervy mohly vytvořit. Takže účelem teď je čerpat tyto rezervy až takzvaně na dno, protože když se dívám tady do toho tisku sněmovního tisku 240 - a bohužel tady dnes není náš expert a zpravodaj, pan doktor, poslanec Kamal Farhan, aby mohl vystoupit - skončilo to hospodaření deficitem, který v podstatě deficitem, je to nějakých 9,5, jestli to čtu dobře z toho materiálu, takže prostě to hospodaření je deficitní. A jestli říkáte, že VZP je vyrovnaná - nevím, já mám pocit, že tam byl taky nějaký malý deficit, ale nemám teď tady podklad, tak prostě, co vy vlastně říkáte, pane místopředsedo, prostřednictvím paní, místopředsedkyně? Vy říkáte, mají vytvořené rezervy, tak je prostě teď vyčerpejme.

Ano, my varujeme před tím a varovali jsme, že se tady sebralo veřejnému zdravotnímu pojištění 14 miliard, vytvořil se tady a dohodl se tady jakýsi kompromisní valorizační mechanismus. Ale co slyšíme teď? Když tak možná pan ministr by mohl nám rozptýlit ty obavy, abychom nemuseli strašit. Slyšíme, že se snad zvažuje, že by se opět snížila valorizace nebo zpomalila valorizace za platbu za státní pojištěnce, tak já doufám, že jenom slyšíme nějaké řeči, které nebudou potvrzeny. Nevím, slyšela jsem to už od odborové organizace, slyšela jsem to z více stran. Takže prosím, pane ministře, když to rozptýlíte, že toto nehrozí, že nedojde ke zpomalení plateb za státní pojištěnce v následujících letech, tak jenom nás uklidníte. Ale ta situace samozřejmě není dobrá. Ano, jsou vytvořené rezervy, protože jsme se starali o zdravotnictví, a teď prostě vy říkáte, vyčerpejme je! A co bude dál? Bude se privatizovat, budou se zavádět poplatky, co bude dál? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je ale s přednostním právem ještě před vámi, pane ministře, pan Radim Fiala. Tak prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Radim Fiala: Jen krátkou reakci tady na pana místopředsedu Skopečka. Je to přesně tak, jak řekla paní předsedkyně klubu hnutí ANO. My jsme přece říkali, že to ještě v tomhle roce vydrží, že v tomhle roce jsou ty rezervy tak velké, ale že ty problémy přijdou až v následujících letech, proto jsme na to upozorňovali. Takže není to tak. Myslím si, že je předčasné se radovat, a uvidíme, co se bude dít s českým zdravotnictvím po ekonomické stránce dál. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Mám tu faktickou poznámku pana poslance Janulíka. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuju za slovo, paní předsedající. No, já bych jako nejenom pasivní účastník zdravotnictví, ale taky aktivní desítky let, bych samozřejmě kolem toho chodil velice opatrně a opatrně bych našlapoval. Není to tak dávno, co jsme slyšeli, poslouchali výzvy, že máme rozpouštět peníze a tak dál, a nikdo z nás netušil a nemohl vědět, že přijde nějaký covid, a nikdo z nás neví a netuší ani současně chvíli, co přijde. A to, že ten systém fungoval anebo funguje a že je v takové kondici, tak je opravdu díky tomu předcházejícímu období, to plně podepisuji. Ale uvědomte si, prosím, že inflace dopadá nejenom na důchodce, a ta dopadá, představte si, že řídíte - a jedno, jestli je to jednomužné nebo tisícihlavé zdravotnické zařízení - a ta zdravotnická zařízení, to zdravotnictví se taky musí vypořádávat s inflací. A představte si, že máte nějaký sestavený rozpočet jako ředitel velkého špitálu a teď najednou vám tam vlítnou jednak energie, jednak se vám všecky vstupy zdraží. A samozřejmě prostor pro vyjednávání o cenách už de facto není žádný, protože pojišťovny tak, jak si mohly dovolit být velkorysé, už teď nemůžou vůbec. A tu cestu, já to tady opakuju poněkolikáté, my jsme to zažívali desítky let. Ta cesta je potom jednoduchá - prostě se prodlouží splatnosti. A zase se roztočí celá ta spirála, která tady fungovala desítky let. A říkám, já bych kolem toho našlapoval strašně potichu a opatrně a buďme rádi, že to takto je. Vidíme, že pokud se nic zásadního nestane, věřme, že ne, tak to ještě ten příští rok by mohlo - ale nikdo z nás neví, co přijde. Nikdy bych nevěřil, že zažiju ve svém životě nějakou pandemii, a prostě jsem to zažil, takže buďme opatrní.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a jenom se chci ujistit, blíží se nám 13. hodina, tak jestli panuje shoda na tom, že tento bod dokončíme? Rozhlížím se, jestli někdo něco zásadně nenamítá, není tomu tak. Tak pak je tu ještě jedna faktická poznámka pana poslance Brázdila. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Budu velmi rychlý. Ano, dneska jsme to na pracovních skupinách na VZP probírali. Je to dobře, že ta devastace finanční není na takové nějaké úrovni špatné - dobré, dobré. Ale co se týká té personální, vy sami víte, a ví to i pan ministr, ne personální devastace zdravotnictví. A v tomto ohledu, kdyby ty peníze - a těžko to někdo z nás řekne - kdyby těch peněz bylo víc, možná že by někteří lékaři neodešli, kdyby tu byli víc spokojeni s financemi navýšenými, čili ono to souvisí se vším. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP