(13.00 hodin)
(pokračuje Milan Brázdil)

Ale já jsem chtěl jenom zareagovat, že ano, peníze, dobře, vyšlo to, lehce minus, ale není to obraz zdravotnictví jako takového. Lidi nejsou, lékaři nejsou, sestřičky nejsou, a pravděpodobně to tak bude i do budoucna.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času, nyní s přednostním právem je přihlášen pan ministr a poté pan místopředseda Skopeček. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. My projednáváme zprávu, co pojišťovna plánovala, to není závěrečná zpráva za loňský rok, ale to jsou plány z roku 2021 na rok 2022, a můžeme se podle těch plánů, hlavně ti, co jsou členy správní rady pojišťoven, kteří mají výslednou účetní uzávěrku, se můžou podívat a zjistí, jak ta pojišťovna byla defétistická. Je dobře, že je plánovač defétistický, že hrozí bankrotem, úpadkem a krachem, ale obavy pojišťovny byly naprosto mimo mísu, hospodaření dopadlo dramaticky lépe, než se obávala pojišťovna. To je ale takhle každým rokem, kdybyste se podívali na posledních deset let bez ohledu, kdo je zrovna ministr zdravotnictví a ve vládě, vždycky dělá pojišťovna to stejné - nejenom VZP, ale všechny. Říkají, jak bude zle, jak nebudou mít peníze, jak nic nezůstane, a pak na konci to dopadá úplně jinak. A je otázka dohodovacího řízení, aby se nějak vybalancovala debata mezi tím, kolik chtějí poskytovatelé a kolik pojišťovna může nebo nemůže pustit. Na fondech rezerv je dostatek peněz, je dobře, že pojišťovny jsou v dobré kondici, tím pádem se dají navyšovat úhrady za zdravotní péči, v loňském roce to bylo o 8 %, bylo to 8% navýšení, což bylo poměrně velké navýšení. Navíc jsme dali peníze do jednodenní medicíny, do centrové péče, a tak bych mohl pokračovat. Zásadním způsobem jsme navýšili, naprosto zásadním jsme navýšili následnou péči. Řešili jsme další oblasti, ale to dělali moji předchůdci, také podle toho, jaké měly priority jednotlivé vlády. Mě vůbec nenapadlo, že by toto mohl být složitý a konfliktní materiál.

Samozřejmě obavy o to, že by se nějak debatovalo o změně valorizace úhrad za státní pojištěnce, prostřednictvím paní předsedající, tak já myslím, že paní poslankyně, vaším prostřednictvím, stejně jako já ví, že je to nesmysl. Je to něco, o co se snažily všechny vlády od revoluce, všichni ministři to měli různým způsobem ve svých programech, nám se to podařilo zásluhou této Poslanecké sněmovny schválit, zásluhou tohoto Senátu, pan prezident Zeman to podepsal a já jsem velmi rád, nebo tedy prošlo to schvalovacím procesem. Valorizace musí zůstat, protože valorizace je pilíř, pochopitelně, ale musíme plánovat, jak dál. Jsem rád, že si to všichni napříč politickým spektrem uvědomujeme, protože budeme muset hledat další cesty, především po roce 2032, 2033, kdy bude narůstat počet státních pojištěnců, ale to je věc na dlouhou ekonomickou debatu, která probíhá, a jsem rád, že se jí účastní poslanci jak z koalice, tak z opozice, že se jí účastní různí ekonomičtí experti. Nicméně s valorizací úhrad za státní pojištěnce se rozhodně nic dít nemůže, protože to, co jsem říkal tady, já to teď jenom zopakuji, že chceme plánovat dohodovací řízení v dvouletých intervalech, a s tím bych chtěl předat rezort Ministerstva zdravotnictví. Podpořila to Rada poskytovatelů, to je něco, co si myslím, že všichni ve zdravotnictví pracující odborníci považuji za důležité, významné, a i já to proto považuji za důležité a významné.

Opravdu tento materiál nevnímám jako naprosto konfliktní, není to kritika ničeho, je to pouze doklad toho, že některé věci, které máme v legislativě, nejsou úplně optimální, protože když pojišťovna plánuje hospodaření v roce 2021 na rok 2022, pak to schválí jednotlivé orgány a Poslanecká sněmovna se k tomu, co plánovala pojišťovna, dostane v roce 2023, nemyslím si, že je to komfortní pro kohokoliv z vás, a souhlasím s tím, co řekl zpravodaj. Buď bychom měli změnit legislativu v tom směru, že to bude Poslanecká sněmovna projednávat dřív, anebo udělat to, co koneckonců navrhoval i můj předchůdce - vůbec toto tady neprojednávat, ty plány, od toho jsou správní rady. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další je přihlášen pan místopředseda Skopeček. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já jenom v krátkosti. Asi jsem způsobil to prodloužení projednávání já, nicméně prostě nejsem schopen ve chvíli, kdy jsme tady před několika měsíci slyšeli dramatické strašení lidí, jak hrozí omezení zdravotní péče, jak hrozí dramatické zhoršení situace finanční zdravotních pojišťoven, tak abychom to přešli, jako že se nic nestalo, ve chvíli, kdy prostě máme data účetní, která jasně hovoří o tom, že to české pojišťovny zvládly, že mají dostatečné rezervy a že prostě k žádnému omezení zdravotní péče, jak nás strašily, a co nás, ale zejména občany České republiky strašili poslanci opozice, tak si myslím, že to zkrátka přejít možné není.

K poznámce paní předsedkyně, že je potřeba být opatrný, s tím já souhlasím, zvlášť ve zdravotnictví, protože to je systém, kde jak díky demografickému trendu, tak díky rozvoji nových technologií nároky na finance budou dramaticky a dramaticky větší a je chyba, že už se v minulosti neudělaly motivační kroky k tomu, aby financování zdravotnictví bylo vzhledem k těmto trendům už v budoucnu vůbec zvládnutelné, a jestli se do toho nepustíme, tak nám hrozí, že se zdravotnictvím a jeho financováním v budoucích letech bude velký problém.

A co se týče vaší poznámky o privatizaci, která zazněla pejorativně - nevím, řekněte to na mikrofon, jestli máte něco proti privátním zdravotním zařízením, která poskytují docela velký objem zdravotní péče. Celou řadu z nich znám, u celé řady využívám jejich zdravotní služby a často jsou na velmi vysoké úrovni, někdy dokonce vyšší než u těch státních.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, a protože již neeviduji nikoho dalšího s přihláškou, všeobecnou rozpravu končím.

Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Asi tomu tak není.

Vnímám zájem o odhlášení, ale ještě se zeptám, zda je potřeba otevřít podrobnou rozpravu? Do podrobné rozpravy se taktéž nikdo nehlásí, takže podrobnou rozpravu končím. Zagonguji pro kolegy.

Opět se zeptám, zda v podrobné rozpravě je zájem o závěrečná slova, ale asi tomu tak není

Vidím, že už je dostatečný... odhlásím vás všechny a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet.

 

Ještě chviličku, ale vypadá to, že už se nám počet ustálil.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 132, přihlášeno 117 přítomných, pro 65, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu a připomínám, že se sejdeme znovu po přestávce ve 14.30 k ústním interpelacím. Děkuji a dobrou chuť!

 

(Jednání přerušeno v 13.07 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP