(12.40 hodin)
(pokračuje Jiří Slavík)

Při těchto 29 kontrolách provedených v roce 2021 NKÚ provedl kontrolu celkem u 128 kontrolovaných osob a navrhl 20 systémových doporučení. Na základě těchto kontrol bylo přijato celkem 246 nápravných opatření. NKÚ v této zprávě opakovaně poukazuje na tempo nárůstu státního dluhu, které může mít a již má vážné dopady na udržitelnost veřejných financí. Na rekordním schodku se podílel zejména významná nárůst běžných výdajů. Za zmínku stojí i to, že téměř 90 % meziročního nárůstu celkových výdajů v roce 2021 nesouviselo s výdaji vynaloženými v souvislosti s onemocněním covid-19.

Tempo nárůstu státního dluhu je rizikem pro udržitelnost veřejných financí i v roce 2023. NKÚ uvádí, že jedním z nástrojů, které mohou zlepšit fungování státu, je digitalizace. Ta i přes dílčí zlepšení se zatím nedostatečně projevuje ve zvýšené účinnosti procesů a efektivitě veřejné správy. NKÚ také upozorňuje na systémové problémy, hlavně na to, že stát často nevyhodnocoval nebo nesledoval skutečný přínos rozdělované podpory. Výstupy NKÚ v podobě kontrolních závěrů, stanovisek k plnění státního rozpočtu, stanovisek ke státním závěrečným účtům i další výstupy v činnosti NKÚ mají za cíl podávat především důležité informace o legalitě, účelnosti, hospodárnosti a efektivnosti hospodaření s veřejnými prostředky. Tyto informace jsou důležité pro parlament a vládu jako klíčové partnery Nejvyššího kontrolního úřadu a rovněž i pro širokou veřejnost z důvodu správného fungování veřejné kontroly.

Kontrolní výbor tuto výroční zprávu o činnosti NKÚ za rok 2021, sněmovní tisk 198, projednal na své 7. schůzi dne 19. 5. 2022 a přijal usnesení číslo 37, sněmovní tisk 198/1, ve kterém tuto zprávu vzal na vědomí a doporučil Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Výroční zprávu o činnosti NKÚ za rok 2021." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, za vaše úvodní slovo. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí - a hlásí se, paní předsedkyně. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já už jsem vyjadřovala veřejně několikrát, respektuji zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, i když s ním nesouhlasím - prostě nemůžeme za výdaje související s covidem považovat jenom přímo vyplacené dotace, jenom přímo vyplacené kompenzace, ale covid přinesl celou řadu dalších věcí: zvýšené výdaje v oblasti zdravotnictví, zvýšení výdaje v oblasti školství, zvýšené výdaje v oblasti sociální, to znamená, mělo to vliv samozřejmě na sociální dávky, oddlužili jsme nemocnice, a tak bych mohla pokračovat, vykazovala jsem to každý měsíc poctivě až vlastně do skončení ve své funkci, čili naposledy za listopad 2021, pak v tom Ministerstvo financí už nepokračovalo. Vykazovala jsem to každý měsíc řádek po řádku a stojím si za každou korunou toho výdaje, takže to je věc, se kterou nesouzním a nesouhlasím. Myslím si, že to bylo vytrženo z kontextu a skutečně zúženo jenom na oblast přímých kompenzací, přestože v těch výkazech, které jsem zveřejňovala každý měsíc jako ministryně financí, to bylo rozděleno právě na oblast daňovou, pomoc v oblasti daňové, pomoc v oblasti přímých kompenzací, subvencí, dotací a potom pomoc prostřednictvím státem zaručených úvěrů. Samozřejmě další otázky digitalizace a těch dalších věcí, s těmi samozřejmě souhlasím, ale vzhledem tady k této části klub hnutí ANO se zdrží při hlasování o této zprávě, a to z důvodů, které tady takto uvádím.

A z hlediska tempa růstu zadlužení, tak si všimněme, že za rok 2022 - odbočím, já vím, že se bavíme o roku 2021 - Česká republika je jedinou zemí, která zvýšila své zadlužení vůči procentu HDP, jedinou zemí z dvacetsedmičky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jsme ve všeobecné rozpravě. Hlásí se někdo další do všeobecné rozpravy? Nikoho nevidím, všeobecnou rozpravu tedy končím.

Předpokládám, že zájem o závěrečné slovo v této fázi není.

Přistoupíme k rozpravě podrobné, byť asi je to rovněž formální věc. Do podrobné rozpravy se nikdo nehlásí, končím tedy i podrobnou rozpravu.

O závěrečné slovo asi zájem není.

 

Přistoupíme tedy k hlasování o návrhu usnesení. Já si ho ještě jednou dovolím přečíst, ať víme, o čem hlasujeme. Návrh usnesení zní, že Poslanecká sněmovna bere na vědomí Výroční zprávu o činnosti NKÚ za rok 2021, sněmovní tisk 198/0.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh takového usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 131, bylo přihlášeno 129 poslanců, pro hlasovalo 65, proti nikdo. Návrh usnesení byl přijat.

 

Tím končím projednávání bodu číslo 130, sněmovní tisk 198. Přistoupíme k projednávání bodu číslo

 

131.
Zdravotně pojistné plány zdravotních pojišťoven na rok 2022
s vyjádřením vlády spolu s hodnocením zdravotně pojistných plánů
na rok 2022 a tabulkovými přílohami
/sněmovní tisk 240/

Tento materiál uvede místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Pane ministře, prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Hezké odpoledne, dámy a pánové. Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych uvedl materiál - hodnocení předpokládaného vývoje systémů veřejného zdravotního pojištění na základě zdravotně pojistných plánů 2022 činných zdravotních pojišťoven, který je předložen k vašemu projednání. Je to tak jako každý rok retrospektivní materiál, který říká, co plánovaly pojišťovny v roce 2021 na rok 2022. Všechny zdravotněpojistné plány na rok 2022 byly schváleny samosprávnými orgány zdravotních pojišťoven již koncem roku 2021 tak, jak má být.

Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo financí následně zhodnotilo, že předložené zdravotněpojistné plány všech zdravotních pojišťoven byly v souladu s právními předpisy, veřejným zájmem a úhradovou vyhláškou na rok 2022, a vláda s nimi vyjádřila souhlas na svém jednání 23. března 2022. Já bych mohl předčítat i ty jednotlivé parametry a finanční údaje, vy pojistné plány jste měli k dispozici a máte ten materiál k dispozici. A znovu říkám, je to retrospektivní materiál, který vypovídá o tom, co plánovaly pojišťovny na rok 2022, ale rok 2022 je za námi a ukázalo se, že ty plány byly správně předloženy, že naopak hospodaření dopadlo lépe, než plánovaly.

Dovolte mi tedy dostat se přes tyto technické faktické údaje finanční, které samozřejmě, pokud by bylo potřeba, rád v diskusi jakýkoliv dotaz zodpovím. K informaci, že ze zdravotních pojišťoven žádná nepředpokládala k 31. prosinci 2022 existenci závazků, což se potvrdilo, po lhůtě splatnosti vůči poskytovatelům zdravotních služeb, finanční zásoby na bankovních účtech rezervní formou všech zdravotních pojišťoven jsou plánovány v souladu s právními předpisy. Vláda tedy - znovu opakuji - na své schůzi 23. března loňského roku projednala společná stanoviska Ministerstva zdravotnictví a financí ke zdravotněpojistným plánům zdravotních pojišťoven na loňský rok 2022 z usnesení číslo 214 a vláda doporučila předložit navrhované zdravotněpojistné plány zdravotních pojišťoven na rok 2022 Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k projednání s návrhem na jeho schválení, a s tím tu to předkládám.

Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, jsem si vědom toho, že budeme tento materiál schvalovat ex post. Postup schvalování zdravotněpojistných plánů je nicméně stanoven zákonem, a já si vám proto s velkou omluvou dovolím požádat o podporu tohoto materiálu, podobně jak to dělali moji předchůdci. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP