(15.20 hodin)
(pokračuje Jana Berkovcová)

Ihned po jmenování ředitelem Cermatu zvýšil limit na zadávání zakázek přímým oslovením ze 100 000 na 500 000. Po svém jmenování nakoupil tiskárny, které se nejenom ukázaly jako nefunkční, ale otevřely přístup i třetím osobám k údajům v testech. Možná proto, aby pochybení s nefunkčními tiskárnami zakryl, používá již nepodporované tiskárny, respektive bezpečné tiskové řešení společnosti Konica Minolta, a v tomto jste vy, pane ministře, poukazoval auditem. Ale hlavně, neoprávněně zasáhl do integrity a bezpečnosti informačního systému a vydal prokazatelně bezpečnostní a přihlašovací údaje třetí osobě. Tato neoprávněná manipulace s databází žáků na živém systému vedla ke zhroucení databáze a bylo ji nutné opravovat. Takovéto zásahy prováděl v průběhu přihlašování žáků ke studiu.

Myslíte si, pane ministře, že ve světle těchto událostí je možné, aby pan ředitel Krejčí zastával i nadále funkci ředitele Cermatu? A můžete nám, prosím, sdělit, jaký bude další postup ve věci narušení bezpečnosti a důvěryhodnosti počítačového systému a kdy a jak zabezpečíte, aby hlavní úkol Cermatu, zabezpečení jednotné přijímací zkoušky a společné části maturitní zkoušky, byl naplněn bez skandálu? Těším se na vaši písemnou odpověď. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, paní poslankyně. Pan ministr Balaš je omluven, takže vám bude odpovězeno do 30 dnů. Další v pořadí je pan poslanec Kettner. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji, paní předsedající. Pane přítomný ministře, ve školství byla zavedena shora absolutně nepovinná inkluze a učitelé, běžní pedagogové, kteří jsou nuceni vykonávat práci speciálních pedagogů, byli chlácholeni tím, že peněz je dostatek a asistentů, kteří jim nějakým způsobem s tím pomohou, že bude také dostatek. Nyní ovšem připravujete takzvanou nejdříve parametrizaci asistentů pedagoga, nyní se to kamufluje slovem institucionalizace, ale je to pořád to stejné, kdy v rámci úsporných opatření dojde k drastickému snížení počtu asistentů pedagoga.

Vycházím z údajů, které byly zveřejněny i na České televizi, čili ve školách s vyšším podílem dětí se specifickými vzdělávacími potřebami 38 % pokles asistentů pedagoga, malá vesnická škola -73 % asistentů pedagoga, u středně velké městské školy 22 % pokles a u velké sídlištní školy -38 %. Je to něco katastrofálního a asistenti samozřejmě celkem logicky nebudou, odejdou, děti zůstanou. Bude to mít katastrofální vliv.

A já se tedy ptám. Pokud jsou tato čísla reálná, tyto záměry berete vážně a je to váš krok A, jestli jste připraven učinit i krok B, to znamená, pokud nechcete katastrofální výsledky ve školství, zda jste připraven buď úplně zrušit, nebo velice radikálně upravit tu nepevnou inkluzi, jinak v českém školství dojde ke katastrofě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Pan ministr Balaš, jak už zaznělo, je omluven. I vám bude, pane poslanče, odpovězeno do 30 dnů. Další v pořadí je paní poslankyně Peštová, která interpeluje pana ministra Hladíka. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený pane ministře, domácnosti začnou od roku 2027 platit emisní povolenky za emise z rodinných domů, bytů s vlastním kotlem a osobní auta. Průměrná rodina bude mít celoroční navýšení nákladů zhruba 13 až 21 tisíc. To není málo, 13 až 21 tisíc! Kam se ztratila vaše hesla proklamující - nebo která říkal pan Fiala - že v rámci českého předsednictví bude potřeba otevřít otázku energetické politiky tak, aby byla výhodná pro Českou republiku?

Nebo další, to, co proklamoval pan premiér Fiala, když napadal pana Babiše, všichni si to pamatujeme, v Duelu, že neřešil povolenky ani rezervu a neudělal vůbec nic, takže moje otázka zní, co Česká republika, respektive co jste udělali vy pro to, abyste udrželi pozici v parlamentu Evropské unie, která snížila nebo změkčila to nařízení nebo respektive tu revizi směrnice - to, co předložila Komise, parlament to změkčil a řekl, že by to nemělo dopadnout na domácnosti, domácnosti z toho byly vyjmuty a zůstal tam pouze komerční sektor. Ale když se to dostalo na tripartitu, ve své podstatě vy jste to tam zpátky vrátil. Takže vy jste byli ještě přísnější, než byla pozice Evropského parlamentu. Tak mě zajímá, co Česká republika, respektive vy jako ministr nebo pan premiér, na Radě udělal pro to, aby domácnosti tam nebyly započítány. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času a nyní má slovo pan ministr. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážená paní předsedající, vážení a paní poslankyně, vy moc dobře víte, že já jsem u toho nebyl. To je potřeba si říct, protože jsem ministrem měsíc. Nicméně Česká republika a české předsednictví dojednalo všechny a celý balíček klimatických zákonů. To je první důležitá věc. Druhá důležitá záležitost je, že to byla Česká republika a česká pozice, která dojednala 30 % volných emisních povolenek pro naše teplárny.

Jsme země, která (kde?) je 4,2 milionu lidí zásobováno teplárnami. Vyjednali jsme to, že pro spalování odpadu, to znamená, naše Zeva včetně rozšířených Zev, nebudou mít povolenky. Dále jsme vyjednali sociálně klimatický fond tak, aby žádné věci nedopadly na obyvatele s nižšími příjmy. Dále už dnes nám běží velmi úspěšný projekt Nová zelená úsporám, Nová zelená úsporám Light. Od 9. ledna to je skoro 25 000 žadatelů o okna, zateplení, výměnu dveří.

Teď k tomu přidáváme fotovoltaiku a fototermiku pro ohřev teplé vody a to jsou konkrétní kroky, ne v roce 2026, 2027, které přispívají ke snižování výdajů za provoz domácností už teď. Stejně tak velmi masivně rozjedeme dotace pro oblast bytových domů, to znamená, jak pro družstva, tak pro esvéjéčka, tak pro vlastnické bydlení jako takové. Díky moc.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Zeptám se, zda je zájem o doplňující dotaz? Je tomu tak. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře, my si nerozumíme. Já chápu, že jste vy konkrétně u toho nebyl, ale vaše stáj tam byla, KDU-ČSL tam bylo, protože když bych měla začít, byla to paní ministryně Hubáčková, pak to byl pan ministr Jurečka, vy pokračujete v té stáji dál. V každém případě, vy jste mi asi nerozuměl. Já se nebavím o tom, co jste všechno - to už my jsme tam dávno předtím byli, kteří jsme se snažili o to, co vy tady říkáte, aby to fungovalo. Já se bavím o tom, že máme EU ETS II a EU ETS I. Teď se bavím o EU ETS II, o dopravě a o domácnostech. Pozice parlamentu byla změkčující, to znamená, že domácnosti z toho vyjmuli, a teď jste to tam vrátili zpátky. To znamená, že jste tam ty domácnosti vrátili zpátky. Mě spíš zajímá, co jste udělali pro to, aby ta pozice zůstala alespoň pozicí toho parlamentu. To je moje otázka. Mě vůbec nezajímá, co děláte dalšího, to je samozřejmé, to je logické, protože když to z Evropské unie padá, je logické, že musíte dělat všechno pro to, abyste to nějakým způsobem změkčili, ale tady jste naopak přitvrdili. A to mě zajímá.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, děkuji. Je zájem o doplňující odpověď? Je zájem od pana ministra. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: My jsme nic nepřitvrdili, já zdůrazňuji, že jsme nic nepřitvrdili. To, co je zásadní, to bude platit opravdu od roku 2027. A my už dnes investujeme do těch projektů proto, aby se nejenom průmysl, doprava, teplárenství, ale i domácnosti připravily do budoucna. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další v pořadí je pan poslanec Nacher, který interpeluje pana ministra Kupku. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já vím, že pan ministr Kupka je omluven, budu rád, když mně i písemně odpoví. A já, protože ta problematika je celkem závažná, stejně pak budu tu ústní interpelaci opakovat při první příležitosti.***




Přihlásit/registrovat se do ISP