(15.30 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

O co jde: jde o věc, se kterou jsem už interpeloval pana ministra. Cílem není kritika, cílem je vyřešit problém, kdy se nepropisují údaje z rejstříku exekucí do rejstříku vozidel, takže nastává praxe, bohužel, že si někdo koupí auto, které je v exekuci. Exekutor potom dotyčnému zavolá, chce, aby vrátil to vozidlo. Kdyby se to pro propsalo do registru vozidel, tak by tyhlety situace nenastávaly.

V tomto duchu jsem interpeloval pana ministra, je to asi pět měsíců, s tím, že bylo přislíbeno, že se Ministerstvo dopravy spojí s Ministerstvem spravedlnosti a vyřeší se nějaký systém. Já jsem za to byl vděčen. Nicméně teď mi přišel další případ, kde už dochází k takzvanému řetězení, a to je problém. To znamená, někdo si koupí auto, které je v exekuci, ví, že když ho odevzdá exekutorovi, nemá ani auto, ani peníze, tak ho prodá, dělá, že neví, že bylo v exekuci, a vlastně to spadne, ten Černý Petr, na dalšího. Jinými slovy, vlastně ti občané po určitém zoufalství už vlastně se sami potom začnou podílet na porušování zákona.

V tomhletom případě pak to může skončit tak, že takovýto vůz může být pětkrát, šestkrát prodán, protože když někdo zjistí, že auto je v exekuci, tak se toho bude dál zbavovat. Interpelace směřuje k tomu, jaký je aktuální stav toho propojení těch registrů exekucí s registry vozidel. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Pan ministr Kupka je omluven, bude vám řádně odpovězeno písemně do 30 dnů.

Další v pořadí je paní poslankyně Lesenská, která interpeluje pana ministra Jurečku. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Vážená paní předsedající, vážení zástupci vlády, kolegyně, kolegové, já jsem si připravila interpelaci na pana ministra Jurečku na téma Česká správa sociálního zabezpečení a důchody. Bavila jsem se s kamarádkou, její manžel dosáhl důchodového věku, chtěl odejít do důchodu, kam také odešel, ale protože byl upozorněn a ví, jak státní správa funguje, zavčasu si žádal o přiznání důchodu. Učinil tak v listopadu, na začátku listopadu loňského roku. Do důchodu odešel k 1. březnu letošního roku a dodneška od České správy sociálního zabezpečení nemá ani potvrzení, že tu žádost přijali a začali ji zpracovávat.

Takže můj dotaz je vlastně úplně jednoduchý: Jak Česká správa sociálního zabezpečení funguje v rámci správního řízení? Jak dodržuje právní řád? Jednoduchá otázka. Děkuju za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, paní poslankyně. Pan ministr Jurečka je omluven, takže i vám bude odpovězeno písemně do 30 dnů. Další v pořadí je pan poslanec Babka, který interpeluje pana ministra Baxu. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Vážená paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Jsem rád, že je zde přítomen pan ministr kultury. Co jsem ovšem méně rád, je, že stejně jako čeští občané se dovídáme z médií opět ty balonky, které vláda vypouští, objevují se v mediálním prostoru a objevují se tam informace, že váš kabinet, respektive ministr financí Stanjura, plánuje zvyšovat DPH u kultury do sazby 21 %, a to přitom, kdy rezort kultury byl nebo kultura obecně je jedním z nejzasažitelnějších rezortů v období pandemie, a jen co se stihl z toho aspoň částečně dostat, tak mu chystáte ránu další.

Pane ministře, přesunutí vstupenek na kulturní akce do 21% sazby daně z přidané hodnoty by podle zástupců kulturní obce znamenalo ohrožení jejich rezortu a já s nimi samozřejmě souhlasím. My jsme vnímali, naše vláda, důležitost kultury a snažili jsme se podpořit kulturu v tom složitém období, a uvědomili jsme si pozitivní externality. Kultura totiž není jenom zábava, kultura zvyšuje vzdělanost, národní hrdost, zvyšuje příjmy z turistického ruchu a celý kulturně kreativní průmysl vytváří značnou část našeho národního bohatství.

Navíc pokud by se zvýšilo DPH na knihy ze současných deseti na 14 %, tak by Česko mělo dokonce jednu z nejvyšších DPH na knihy v Evropě, a už dnes sledujeme výrazný pokles prodeje knih. Suma sumárum je to mimořádně špatný nápad z dílny ODS na zvýšení DPH u kultury a mohlo by to mít významně negativní dopady na celou Českou republiku - na vzdělanost, na turistický průmysl, na ekonomiku země jako celku, a proto je důležité pečlivě zvažovat tyto změny. A já se ptám, pane ministře, bojujete za kulturu? (Předsedající: Čas, pane poslanče.) A budete za ni bojovat i v tomto konkrétním případě? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní má slovo pan ministr. Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, chci jenom podotknout, že neexistuje nic, čemu se říká návrh ODS na zvýšení DPH v oblasti kultury, ani na vstupenky, ani na knihy. Jenom podotknu, že byl zpracován materiál, který obsahuje mnoho různých návrhů, opatření, které jsou propočítány, ale rozhodně neexistuje žádný materiál, který by byl návrhem indikujícím takové rozhodnutí, o kterém vy tady hovoříte.

Jenom podotknu, že rozpočet ministerstva je v roce 2023 nejvyšší, který byl v historii, kompenzovali jsme velké dopady, které se týkaly energií, zajistili jsme finanční prostředky do dotačních programů v době, kdy se ztěžuje celkově situace v souvislosti s inflací a s dalšími těmito opatřeními, takže si myslím, že přístup naší vlády k rezortu kultury je velmi zodpovědný.

A pak ještě podotknu tedy jednu věc, trošku související a trošku nesouvisející s vaším konkrétním dotazem, a to je to, že současný zákon obsahuje už poměrně významné osvobození některých kulturních aktivit od DPH. Někdy toto v té veřejné diskusi dostatečně nezaznívá, ale kulturní akce organizované prostřednictvím nebo zajišťované, organizované pořádané příspěvkovými organizacemi v různých stupních veřejné správy, pořádané neziskovým sektorem a s nimi související akce, jsou osvobozené. Tak jenom, že někdy v té diskusi se tento samotný fakt příliš nevyskytuje a je dobré i v této souvislosti (ho) zmínit. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Zeptám se, zda je zájem od pana poslance na doplňující dotaz. Je tomu tak. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo ještě jednou. Pane ministře, děkuji částečně za tu odpověď. Já jsem jenom pouze chtěl vědět, jestli si to uvědomujete. To, že to zvýšení z 10% částky na 21 % by pro kulturní sektor byl opravdu problém, že už dnes je výrazná ekonomická demotivace občanů utrácet za kulturní statky a že kulturu by to výrazně ohrozilo. Prostě jenom chci od vás zde slyšet, zda si to uvědomujete a zda v případě, že nějaký takovýto návrh na vládu přijde a budete o tom uvažovat, takže prostě budete bojovat za to, že kultura zůstane v nižší sazbě a nebude se zvyšovat DPH na 21 %. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Zeptám se, zda je zájem o doplnění odpovědi? Prosím, pane ministře.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, jenom připomenu vlastně, proč se v současné době vede diskuse uvnitř vládní koalice o konsolidaci veřejných financí - protože ten stav je dlouhodobě naprosto neudržitelný a zdědili jsme ho, nebo start současné neutěšené situace nastal bezpochyby za vlády Andreje Babiše. To můžete desetkrát se tomu divit, nespokojeně kroutit hlavou, popírat to, ale takto to je. Ten první mnohosetmiliardový rozpočet přišel v roce 2000 (?) se schodkem mnoho set miliard korun, přišel v covidové době, ale jenom připomenu zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, která jednoznačně prokázala, že ty takzvané covidové výdaje vlastně sloužily na nějaké řešení covidových problémů jenom v menší míře. A to je úplně neúprosná situace a právě naše vláda velmi zodpovědně přistupuje k této situaci a chce ji řešit.

A znovu říkám, neexistuje žádný konkrétní hotový návrh, existují analytické podklady, debata uvnitř koalice na toto téma probíhá, ale myslím si, že je fakt poctivé, když vy tady toto téma zmiňujete, současně úplně poctivě k tomu říct, že hasíme požár, jehož začátek byl založen Andrejem Babišem.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další v pořadí je pan poslanec Černý, který interpeluje pana ministra Nekulu. Pane poslanče, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP