(15.40 hodin)

 

Poslanec Oldřich Černý: Děkuji za slovo, dobrý den. Vážený pane nepřítomný ministře zemědělství, bohužel svoji interpelaci narychlo jsem předělal, protože nemá cenu hovořit o věcech, když tady nejste, ale přehodnotil jsem jí daleko důležitější věc. Protože jako jediný jste nezareagoval na zdraví ohrožující situaci zatím ve státech východní Evropy Vé čtyřky, ale již se přidávají i další státy - Bulharsko, Rumunsko, Slovinsko, způsobujete v této zemi, a my to sledujeme každou hodinu, svým liknavým postupem vlnu paniky u našich spotřebitelů. Po včerejším prohlášení slovenského ministra zemědělství Samuela Vlčana, že ukrajinské obilí je otrávené zakázanými pesticidy, stále tvrdíte, že u nás je vše v nejlepším pořádku. Sám jsem to viděl asi před hodinou v České televizi.

Žádám vás za všechny české spotřebitele, kteří právě teď nevědomky mohou nakupovat výrobky z tohoto jedovatého obilí: Postavte se k této situaci jako správný ministr, jako chlap, a okamžitě nařiďte taková řešení, která tuto situaci zastaví, nebo odstupte! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Pan ministr Nekula je omluven, takže vám bude, pane poslanče, odpovězeno písemně do 30 dnů dle jednacího řádu.

Další v pořadí je pan poslanec Koten, který interpeluje paní ministryni Černochovou. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vážení ministři, vážená paní nepřítomná ministryně, já bych se rád dotkl jednoho tématu, které poslední dobou je skloňováno v mainstreamových sdělovacích prostředcích. Obrana chce údajně nakoupit kritizovaná útočná vozidla násobně dráž než Britové. To je titulek mainstreamového serveru iDNES. Jedná se o to, že armáda celkem by chtěla nakoupit 159 vozidel s odhadovanou cenou 5,6 miliardy a samozřejmě ještě další zhruba za další 2 miliardy by chtěla nakoupit další vozidla pro 601. skupinu speciálních sil v Chrudimi.

Když se podíváme na to, za kolik to koupily britské ozbrojené síly, tam se nakupují zhruba tato vozidla za nějakých v přepočtu 15 milionů korun. V České republice je tato cena pouhou aritmetikou tedy určena zhruba na 80 milionů korun. Navíc tato zakázka má být realizována bez soutěže přes firmu zbrojaře Jiřího Sauera, která zastupuje britského výrobce těch vozidel Supacat, nicméně v této firmě měl podíl i váš politický náměstek. Takže chtěl jsem se zeptat, jakým způsobem je to transparentní a zda je možné sdělit podrobnosti k této zakázce. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Paní ministryně Černochová je omluvena, i vám, pane poslanče, bude odpovězeno do 30 dnů.

Další v pořadí je paní poslankyně Maříková, která interpeluje pana ministra Nekulu. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane nepřítomný ministře, evropský trh zaplavilo velké množství ukrajinského obilí, které je levnější než to vypěstované v Evropské unii, aniž by splňovalo přísné kvalitativní parametry a aniž by bylo vypěstováno s takovým ohledem na životní prostředí, jaký vyžaduje po pěstitelích Evropská unie. Nejdříve situaci chtěli řešit jen zemědělci, kteří se nacházejí v situaci, kdy sklady jsou plné, obchod s pšenicí se zastavil a obávají se, aby se podařilo pšenici vyprodat, aby byla kam naskladnit nová úroda. Situace s ukrajinským obilím ale teď zneklidňuje i naše občany, protože na Slovensku se v jedné ze zásilek objevily zbytky v Evropské unii zakázaných pesticidů. Tamní vláda proto zakázala i zpracování ukrajinského obilí a vložila varování do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva, který slouží k oznamování přímého nebo nepřímého rizika pro lidské zdraví pocházejícího z potravin nebo krmiv. Polsko, Maďarsko a Slovensko v posledních dnech zakázaly dovoz obilí a dalších komodit z Ukrajiny. Zdůvodňují to potřebou ochrany domácích zemědělců před levným dovozem a ochranou zdraví spotřebitelů.

Vy místo toho, abyste se postavil za naše zemědělce a české občany, hájil jejich zájmy a chránil jejich zdraví, jste prohlásil, že jednostranné zákazy dovozu ukrajinského obilí jsou v rozporu s podmínkami jednotného trhu Evropské unie, že Česká republika s jejich zavedením nepočítá a chcete čekat zase na nějaká evropská řešení. To tady už bylo při řešení energetické krize, to jste taky pořád čekali a nebyli schopni nic vymyslet.

Pane ministře, jak ochráníte naše zemědělce a jak zabráníte hazardu se zdravím našich občanů? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, paní poslankyně. Pan ministr Nekula je omluven, i vám bude odpovězeno do 30 dnů.

Další v pořadí je paní poslankyně Šebelová, která interpeluje pana ministra Rakušana. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Vážená paní předsedající, děkuji vám za slovo. Já bych se pana ministra vnitra Víta Rakušana ráda zeptala na téma změny matričního zákona, a to v kontextu manželství pro všechny. Víme, že novela matričního zákona, kterou předložilo Ministerstvo vnitra a kterou minulý týden podpořila také vláda, umožní nově uzavření registrovaného partnerství před kterýmkoliv matričním úřadem. Dojde tím k nápravě současné nerovné situace, kdy manželství je možné uzavřít kdekoliv, kdežto prohlášení o registrovaném partnerství je možné provést pouze na čtrnácti konkrétních matrikách.

Právě proto současné nastavení tohoto právního institutu zakládá zcela neopodstatněnou nerovnost a já jsem velmi ráda, že se tato pozitivní změna děje, nicméně mně to připadá zoufale málo. Jsem velkou podporovatelkou narovnání práv stejnopohlavních párů. Vnímám, že manželství je vyvrcholením vztahu dvou lidí, kteří se milují a podporují. Dle mého názoru je důležité zajistit právní ochranu pro tento dobrovolný svazek a závazky s tím spojené a jsem přesvědčena o tom, že toto by mělo být dostupné všem dospělým lidem bez rozdílu.

Chtěla bych se tedy zeptat, zda to, že byla předložena novela matričního zákona, kterou předložilo Ministerstvo vnitra a zavádí se nově možnost uzavřít registrované partnerství na všech matrikách, znamená, že dále nebudeme tlačit na prosazení manželství pro všechny? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a slovo má pan ministr vnitra. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju za dotaz. Nejdřív zrekapituluji velmi jednoduše to, že debata o matričním zákoně na vládě byla zcela konsenzuální a nikdo z ministrů nezpochybňoval, že je logické a racionální rozšířit institut registrovaného partnerství z těch čtrnácti privilegovaných, vybraných matričních úřadů na všechny matriční úřady v České republice, a to si myslím, že je určitě krok správným směrem.

Co se týká zákona o manželství pro všechny, tady je vždycky individuální názor napříč poslaneckými kluby, napříč vládní koalicí a opozicí. Myslím si, že při jakémkoliv hlasování o tomto návrhu zákona neplatily žádné dohody, které by tu linii stavěly mezi koalici a opozicí. Není tajemstvím, že sám jsem byl podepsán mezi spolupředkladateli tohoto zákona už v minulém volebním období, a není ani tajemstvím, že vláda jako taková nebo K5 jako taková po rozhodnutí dala neutrální stanovisko k tomuto návrhu zákona, abychom se právě nepouštěli do nějakých diskusí na této úrovni z toho důvodu, že to prostě není politické rozhodnutí, je to rozhodnutí každého jednotlivce tady ve Sněmovně s jeho pohledem na svět a jeho pohledem na manželství, jeho definici, případnou redefinici. Z mého pohledu by bylo dobré, kdyby Sněmovna rozhodla. Vždycky říkám, že dobře rozhodnout. Já teď nebudu předjímat, jak, ale myslím si, že obecně není dobré, když materiály, návrhy zákonů jenom někde leží, aby někde ležely a byly v systému. Pokud v systému jsou, měly by být z mého pohledu projednány. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP