(15.40 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Pan premiér dále prohlásil, že je velice důležité bojovat v rámci demokratických stran ve vládě proti populismu a extremismu, který podle Fialy ve volbách neskončil, ale díky krizím, kterým vláda podle něj úspěšně čelí, nebo dokonce tento extremismus a populismus ještě sílí a je stále nebezpečnější. Tady narážíme na to, že pořád tady slýcháme něco o populismu a extremismu. Já bych opravdu chtěl vědět, co tím pan premiér myslí. On si na to odpovídá dalšími výroky. Široká vládní koalice, jejíž spolupráci v projevu Fiala dále ocenil, se v předloňských volbách prezentovala jako alternativa proti populismu a extremismu. Mám-li to chápat tak, že tedy my, co jsme nyní v opozici, ať už je to hnutí ANO, nebo SPD, jsme pravděpodobně v očích pana premiéra Fialy populisté a extremisté, a na tyto akcenty Petr Fiala navázal, upozornil, že volbami tyto fenomény nezmizely: "Extremismus a populismus jsme společně porazili ve volbách - který ovšem nezmizel. Současné krize jsou stále troufalejší a nebezpečí populistů a extremistů stoupá. Ten, který dnes lidem bezostyšně nabízí nerealistické, škodlivé, ale líbivé a jednoduché odpovědi, ten je v jistém smyslu ve výhodě před námi" - myslí tedy pravděpodobně pětikoalici - "kteří si naplno uvědomujeme tíhu odpovědnosti politika v demokratické zemi a v diskusi a v racionálním hledání tohoto správného řešení se snažíme nabídnout tu správnou cestu pro tuto zemi." To znamená, máme tady jakousi správnou cestu a my, kteří kritizujeme stávající vládu, nelíbí se nám určité věci, tak máme asi nesprávnou cestu. Jedná se podle Fialy, a to se blížím k závěru, "o souboj mezi demokracií a populismem. Právě tento spor, spor mezi populisty a demokratickými politiky, spor o podstatu a směřování České republiky, bude nadále pokračovat a na to se my musíme připravit. Každý z nás musí přispět, abychom republiku ochránili lépe, zejména před těmi, kteří neváhají obětovat pro svůj vlastní osobní prospěch." A úplně ve finále je krásná věta: "Dámy a pánové, milí přátelé, jsem velmi rád, že v této věci jsme s Piráty a s ostatními členy pětikoalice na stejné vlně, a dokonce bych řekl, že jsme i na stejné lodi." Já bych chtěl tedy říci, že i na Titaniku, který už byl celý potopen, ve své podstatě v té první třídě úplně nahoře hrál orchestr, už byli všichni namočení, nohy ve vodě, ale dělali, že to dál jede. Takto mi připadá vyjádření pana premiéra Fialy na sněmu Pirátů nebo na celostátním fóru Pirátů a zdá se mi, že jeho vyjádření, která tam přednesl, jsou zcela od reality.

Proto bych vás chtěl poprosit, abyste dali šanci, abychom my tento bod mohli zde otevřít, a přestože tady z celé vlády máme pouze jednoho ministra, a právě proto, že ani ve čtvrtek opět nebudou interpelace, tak bych byl velice rád, kdybyste podpořili tento bod, zařadili jsme ho a mohli jsme si o těchto výrocích, z mého pohledu skandálních, neodpovídajících realitě, zde pohovořit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, mám zaznamenáno. Nyní je přihlášena paní poslankyně Pokorná Jermanová a připraví se pan poslanec Kobza. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, už se stává tradicí, že tady navrhuji stále jeden stejný bod na program schůze, a já doufám, že dnes budu úspěšná a ten bod mi schválíte. Ano, týká se to dění kolem zámku Štiřín, a vzhledem k tomu, že už jsem několikrát se tady na plénu Poslanecké sněmovny ptala, a opět znovu nebudou ve čtvrtek interpelace a nemám možnost se zeptat přímo pana premiéra, protože odpovědi pana ministra Stanjury ani pana ministra Lipavského mě neuspokojily, musím využít této příležitosti a ráda bych zařadila bod s názvem Vládní strategie prodeje zbytného státního majetku zámek Štiřín.

Jak už jsem tady říkala, zámek Štiřín je nejlépe udržovanou památkou České republiky a byl ve správě Ministerstva zahraničních věcí. Byl označen za nepotřebný majetek a směřuje z MZV do rukou Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, kde bude - nebo možná už je - nabízen k využití jiným státním organizacím, a pokud se nenalezne zájemce, pak směřuje k přímému prodeji.

Chci znovu podotknout a upozornit na to, že se jedná o nejlépe udržovanou památku, která byla využívána jako kongresové centrum. V areálu má rozsáhlý park a golfové hřiště, a navíc se nachází v těsné blízkosti hlavního města a dálnice D1, a stát do ní investoval nemalé peněžní prostředky. V současné době byla hospodářská činnost této organizace, zámku Štiřín, zrušena a celý objekt je uzavřen. Zaměstnanci jsou ve výpovědní lhůtě, dle mých informací jsou doma.

O to více je překvapující, že ředitel tohoto zařízení s požehnáním pana ministra Lipavského najal v režimu podlimitní zakázky soukromou firmu na údržbu golfového hřiště v hodnotě 2 890 000 korun, přestože tuto práci mohli vykonávat zaměstnanci, a to za částku ne vyšší než je 1,5 milionu korun. A s tím souvisejí další otázky, jako je, jestli bude firma využívat strojní techniku zámku Štiřín - vypadá to, že ano, že to vypadá, že nemá vlastní, zda bude platit za nájem těchto prostředků, jak bude financován servis strojů za desítky milionů korun a jak budou hrazeny pohonné hmoty.

Další otázkou je - a ta je mnohem závažnější - proč se ze státního rozpočtu v roce 2022 investovaly vysoké finanční částky na provoz a investice, když už tehdy bylo jasné, že Ministerstvo zahraničních věcí nebude dále chtít spravovat zámek Štiřín. A teď si shrňme ty investice. Jednalo se o rekonstrukci zámecké terasy - s tím by se dalo asi souhlasit, pro udržení památky - ale také parkovacího systému v částce 6,5 milionu korun. Ale co je ještě více zarážející, je rekonstrukce dvou kuchyní a jejich vybavení špičkovým gastronomickým zařízením v částce 18 milionů korun. Tato zakázka byla uzavřena a dílo bylo předáno a zkolaudováno dva měsíce před uzavřením zámku Štiřín. Proč tyto investice, zejména v kuchyních, proběhly, když bylo deklarováno už v loňském roce, že zámek Štiřín nebude dále využíván? Pokud totiž zámek Štiřín přejde do soukromých rukou, tyto záležitosti dostávají jiný rozměr.

A proč jsem nazvala tento bod Vládní strategie prodeje zbytného státního majetku? Protože už tady zazněly i náznaky týkající se třeba historické budovy České pošty v Jindřišské ulici. Zmínil to pan ministr vnitra, že by se nebránil, pokud by se tato nemovitost prodala. Také tady paní předsedkyně Pekarová Adamová zmínila, že by se třeba mohl prodat i Budvar, že by jí to nevadilo. A proto já se ptám vlády, jaká je její strategie, co se týče zacházení se zbytným státním majetkem České republiky? Prosím zařadit tento bod jako první bod dnešního jednání a prosím ty poslance z vládní koalice, kteří jsou děním kolem zámku Štiřín - a že jsou, protože se mě ptají - znepokojeni, aby podpořili zařazení tohoto bodu na dnešní jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, i za dodržení času. Nyní je přihlášena paní poslankyně Lenka Dražilová a připraví se pan poslanec Robert Stržínek. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dobrý den, kolegyně, kolegové, já vás žádám o zařazení bodu s názvem Řešení nevyplácení důchodů. Dovolím si podotknout hned na úvod, že na zařazení tohoto bodu by měla panovat shoda napříč politickým spektrem. Setrvávající problémy Úřadu práce nebo České správy sociálního zabezpečení nejsou totiž jen politickým problémem, ale především problémem pro lidi, kteří s těmito úřady přichází do styku.

V rámci tohoto bodu bych chtěla poprosit, abychom dali stranou své politické dresy a mluvili opravdu věcně a hledali řešení tady tohoto problému. Kromě zahlcených úřadů práce, o kterých zde mluvíme opakovaně, se totiž ukázalo, že má nově problémy s fungováním i Česká správa sociálního zabezpečení. Ta nestíhá vyřizovat žádosti o odchod do důchodu, protože se úředníkům nakupil obrovský počet žádostí o předčasný důchod v závěru roku 2022. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP