(18.30 hodin)
(pokračuje Olga Richterová)

To jsou všecko věci, kterými je zpochybňována důvěra v nezávislost a nestrannost rady jako celku. Je-li takovýto člověk radním, může si vybrat angažmá ve prospěch určité politické strany nebo dohled nad nezávislostí médií. Nejde oboje zároveň.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další přihlášenou je paní poslankyně Peštová, poté pan poslanec Králíček. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Nejdřív zareaguji tady na paní místopředsedkyni Richterovou, prostřednictvím vás. Vy jste teď tady řekla krásnou větu: Nám jde o to, abychom dodržovali zákony. To je moc hezká věta, jenom kdybyste si to pamatovali i pro všechny zákony. To znamená, ať je to jednací řád. To vám nejde u jednacího řádu, abyste dodržovali zákony. Sbírka zákonů, nabývání účinnosti. To vám taky nejde o to, abyste dodržovali zákony. Nouzový stav si vyhlašujete, jak se vám to líbí. To jenom paní Richterové, prostřednictvím pana předsedajícího.

Panu poslanci Michálkovi: pane poslanče Michálku, vy jste neposlouchal pana místopředsedu Havlíčka, prostřednictvím pana Havlíčka, který to tady jasně řekl? Jestliže je někdo v politické straně, tak už tím projevuje nějakou sympatii k dané politické straně. Jestliže máte předsedu rady - člena ODS, tak tím taky asi projevuje svoje sympatie k ODS. Ale já ho za to přece netrestám a neříkám, že nesmí projevit svoje sympatie. Když jste tady citoval ten zákon, že nesmí vykonávat funkce: ano, ale pan Köppl žádné funkce nevykonává a není členem.

Takže to, že někdo projeví nějakou sympatii, to ještě neznamená, že je činný v té dané straně. Víte, pane poslanče, ono když jste se potom podívali do volebního štábu - a teď možná budu nepříjemná - pana současného prezidenta, tak tam taky byla spousta lidí, kteří v současné době zastávají různé funkce a projevili svůj zájem danému prezidentovi, jo? Takže ono, když potom chcete lustrovat, tak musíte lustrovat úplně všechny.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. Prosím pana poslance Králíčka a poté aby se připravil pan poslanec Nacher. Stále jsme ve faktických poznámkách a kupí se nám zde. Děkuji.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych položil jenom dva krátké dotazy. Pokud se tu Piráti zaštiťují tím dodržováním zákonů, jaký je tedy rozdíl mezi členem ODS, předsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, který reprezentuje nějaké názory, nějaký program té strany, jaký je tedy rozdíl? Budete ho také odvolávat? Bude tedy odvolán předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, když je členem ODS, tedy podle mě nemůže být nezávislý, když tu hodnotíte a křižujete pana Köppla, který je v uvozovkách, jak ho nazýváte, asistentem některých poslanců? To je první otázka, jestli by mi na to paní místopředsedkyně Richterová, prostřednictvím pana předsedajícího, nebo pan předseda Michálek, jeho prostřednictvím, uměli odpovědět.

Ta druhá otázka je tedy: bude toto místo zase nabídnuto hnutí ANO, nebo tam strčíte dalšího Piráta, jak bylo už řečeno, že každý čtvrtý Pirát je přisátý na státní rozpočet, tak vám jde o další peníze? Odpovíte mi na to také? Bude to tedy nabídnuto hnutí ANO, aby tam nominovalo někoho jiného za pana Köppla, nebo si to prostě seberete pro sebe? (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další přihlášený je pan poslanec Nacher, poté paní poslankyně Pastuchová. Stále jsme ve faktických.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl původně mluvit, až budu na řadě, ale tak jsem se přihlásil i v té faktické, protože chci reagovat na kolegu Jakuba Michálka, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. No, tak si ten zákon přesně přečtěte: "Členové rady zároveň nesmějí zastávat funkce v politických stranách nebo politických hnutích a vystupovat v jejich prospěch." Ne nebo - a vystupovat v jejich prospěch. To znamená v této vaší logice, když je splněna jedna podmínka, už to znamená porušení zákona. Tak jak tady řekl můj kolega Robert Králíček, musíte v tom případě nechat odvolat všechny členy politických stran, kteří tam jsou. To tak je, že v politických stranách nebo v politických hnutích nesmějí zastávat funkce. Tak já jenom připomenu, že jsou tam často bývalí poslanci, bývalí senátoři a podobně, politickým spektrem napříč. To znamená, budete navrhovat jejich odvolání? No nebudete, to je jasné, protože to je prostě typický dvojí metr. Vy buď musíte splnit obě dvě ty podmínky, anebo ten zákon porušen není. Přečtěte si to. Tohleto je jasný jako facka a je to jednoduchý jak žebřík, jak já říkám, jo? Takže já pak tu detailnější věc o tom dvojím metru Pirátů budu hovořit ve svém projevu, protože vy se takhle na ty různé funkce díváte různě. Připomenu, jak jste vždycky bojovali proti politickým náměstkům, a teď vám nevadí, protože tam vy sami máte politické náměstky. Takhle bych mohl jít prostě, začít Prahou a skončit na celostátní úrovni.

Ale mě zajímá ta základní odpověď na otázku, v čem je porušení toho zákona, pokud je ta věta tam napsaná úplně jednoznačně. Není tam nebo, nevylučuje se to, je to "a". Musí splnit obě dvě ta kritéria. Navíc to vystupovat ve prospěch těch politických stran je míněno na jednání rady, ne, co dělá potom v soukromém životě, když už jsme tedy u toho. To je ale na další rozbor. Takže já děkuji za odpovědi.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Prosím pana předsedu Michálka, poté je s faktickou přihlášen pan ministr Bartoš a poté paní místopředsedkyně Richterová. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Takže vyslechli jsme si další salvu urážek. Samozřejmě, když někdo má máslo na hlavě, tak kolem sebe kope. Škoda že, Patriku, prostřednictvím pana předsedajícího, jste se... Já nevím, jestli tomu nerozumíte, co ten zákon říká, když jste to tady četli, že členové rady nesmí zastávat funkce v politických stranách nebo hnutích a vystupovat v jejich prospěch. To jsou dvě věci, které mají členové rady zakázáno, ne najednou. To neznamená, že bych musel být funkcionář. Opravdu jo, to doporučuji - tady je paní profesorka Válková, takže určitě to může objasnit. Je to velmi jednoduchá věta pro člověka, který nemá právní vzdělání a pochopení.

Co z toho vyplývá, je, že zákon tak, jak je schválen - a ten jsme neschvalovali my, to schvalovaly tady tradiční strany, jak vy říkáte - je v pořádku, pokud je to řadový člen politické strany. Není to v pořádku, pokud vykonává funkci. To je první případ. Za druhé, je v pořádku, pokud nevystupuje, ale není v pořádku, pokud vystupuje ve prospěch té politické strany. Takže takhle jednoduché to je. Takhle jednoduše je to napsané v tom zákoně a myslím si, že každý, kdo k tomu přistoupí s dobrou vírou, je schopen splnit podmínky, které jsou v tom zákoně uvedené.

Abychom tady nestavěli slaměné panáky. My Piráti jsme neříkali, že se mají zrušit funkce politických náměstků, nic takového jsme nikdy neříkali. Jestli nám tohleto chcete podsouvat, tak to prosím doložte. Ale myslím si, že tady jenom stavíte slaměné panáky. Opravdu, pojďme se soustředit na to, co máme teď na programu, a to je to, jestli pan Köppl splňuje podmínky, které jsou uvedeny v zákoně, tak, jak jsou tam uvedeny, a nepřicházejme s tisícem případů toho, co, kdy, kdo, kde, jiný, a tak dále. Držme se programu tak, jak to po nás chce jednací řád.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času. S faktickou pan ministr Bartoš.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji za slovo a neuposlechnu úplně svého předřečníka Jakuba Michálka, prostřednictvím pana předsedajícího, protože chci reagovat na pana poslance Králíčka, vaším prostřednictvím, a možná i směrem k některým kolegům.

Podle mě asi dvě věci. Já si ještě pamatuji, že mi pan poslanec dluží basu nealkoholického piva po tom, co se nám snažil ve Sněmovně podsunout, že z výběrového řízení na ředitele Digitální a informační agentury nemůže vzejít nikdo jiný než Ondřej Profant nebo Michal Bláha. Ze třiceti lidí jsme vybrali v několikakolovém výběrovém řízení současného ředitele pana Mesršmída a nikoho z těchto jmenovaných. Jeden se ani nepřihlásil a druhý nepostoupil do finálního kola. Takže jenom připomínám, to je o těch pašalících a o tom, jestli si tam Piráti brousí zuby na nějaké místečko pro své lidi. Opakovaně se ukazuje, že toto není náš styl, a prosím, neoperujme tím.

Druhá věc jenom o tom, co se tady hovoří o Pirátech ve veřejných funkcích. My máme komunální zastupitele, krajské zastupitele, poslance, europoslance, máme nějaké lidi, kteří dělají na úřadech. K dnešnímu dni, pokud se nemýlím, je z veřejných funkcí placeno - a to je třeba opoziční zastupitel s platem opozičního zastupitele nebo s příspěvkem na mandát - 395 Pirátů, zdroj Wikipedie, zatímco ANO má 2 022 veřejně placených funkcí. Takže kdybychom to brali v absolutních číslech, protože jsme byli konfrontováni, tak jsem vybral ty dvě strany, protože to je tady nějaký spor. Tak jen abychom tady nevytvářeli dalšího slaměného panáka o Pirátech benefitujících z veřejných peněz na úkor nevím koho, tak jsem jenom porovnal ta čísla 390 nebo kolik proti 2 022.

Ale vraťme se k meritu věci, zda člen rady, jakým způsobem dokazuje, že je nezávislý, co může a co nemůže. (Předsedající: Čas.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP