(20.10 hodin)
(pokračuje Stanislav Berkovec)

Tolik tedy má obhajoba vynikajícího odborníka a slušného člověka Daniela Köppla. Děkuji za vaši vzácnou pozornost. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče.

Přečtu další omluvu: dnes od 20.30 hodin se z osobních důvodů omlouvá pan ministr Michal Šalomoun.

Jsme v obecné rozpravě. Ptám se, zda se ještě někdo další hlásí do obecné rozpravy? (Hlásí se poslanec Kolovratník.) Vidím vaši přihlášku. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: On je to trochu atypický bod. Nejsem teď jako zpravodaj, ale řádně se hlásím do obecné rozpravy. Já bych kolegyně, kolegové, vystoupil rád teď sám za sebe jako poslanec, ale zároveň trochu i v roli předsedy volební komise, který má tyto nominační personální záležitosti, jak víte, dlouhodobě na starosti, tedy s nějakou historickou zkušeností.

Moje úvaha je taková: ve všech případech personálních nominací nebo rozhodování Sněmovny v otázce personálních nominací vždycky postupujeme formou takzvané tajné volby. Vlastně jedinou výjimkou jsou změny v orgánech, obsazování orgánů Sněmovny, kde tedy je vždy zkontrolována proporcionalita a dodržení takzvaného kvora pro jednotlivé politické kluby, a dlouhodobě tedy platí dohoda napříč politickým spektrem, že ať tedy rezignace, nebo nominace do orgánů, když tam není žádný spor, řešíme aklamací tady na plénu. Ale jinak z mé zkušenosti už vlastně více než devítileté všechny, mohu použít slovo, externí nominace, to znamená personální témata všech institucí, jako je právě mediální rada, vždy Sněmovna řeší takzvanou tajnou volbou. Na tom se asi shodneme, že je to vrchol demokracie. Je to to nejvíce demokratické tak, jak jsme voleni. Nevím, proč se ironicky usmívají někteří členové koalice. Možná vy to tak nevidíte, my ano, kolegové. Pro nás zkrátka tajná volba je opravdu vrcholem demokracie, zachovává tu i osobní integritu každého a každé z nás. Vy se opravdu svobodně, bez nátlaku stranických sekretariátů, bez doporučení píáristů a tak dál a tak dál, můžete svobodně rozhodnout.

Proto ze své pozice, myslím, že to mohu takto udělat v rámci nebo na závěr obecné rozpravy, dám - snad to ani není protinávrh, je to procedurální návrh, aby o navrženém usnesení, které pan zpravodaj za chvíli přednese, Sněmovna rozhodla takzvaně tajným způsobem, tedy tajným hlasováním, ve Státních aktech. Prosím, abychom o tomto procedurálním návrhu hlasovali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já, pane poslanče, si to potřebuji upřesnit. Dáváte-li procedurální návrh, musím o něm dát hlasovat bezprostředně, případně o tom, že můžeme hlasovat, zda proběhne tajné hlasování, a ten návrh zazní, dovolíte-li návrh postupu, poté, co proběhne podrobná rozprava a bude načteno usnesení, dám hlasovat o způsobu volby, tedy o vašem návrhu, že navrhujete tajnou volbu. (Ano.) Jsme v souladu. Já vám velmi děkuji. Ptám se tedy, zda někdo další ještě v obecné rozpravě? Prosím, pan poslanec Králíček, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Dnes naposledy dvě otázky. Bude odvolaný předseda Rady pro rozhlasové televizní vysílání a bude to místo po panu Köpplovi nabídnuto hnutí ANO? Prosím o odpovědi, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí, abych případně nevynechal daného řečníka? Pan poslanec Nacher si to rozmyslel, dobře. V tom případě končím všeobecnou rozpravu.

Ptám se na závěrečné slovo? Závěrečné slovo není.

V tom případě přistoupíme k podrobné rozpravě. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Nyní načtu návrh usnesení, tedy mimo odůvodnění, které je součástí sněmovního dokumentu 1927. Je poměrně rozsáhlé, takže si ho potom každý můžete přečíst. Nicméně návrh usnesení je: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky podle § 7 odst. 7 písm. c) zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, odvolává Daniela Köppla z funkce člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, a to dnem bezprostředně následujícím po dni doručení tohoto usnesení Danielu Köpplovi." Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ptám se, zda se ještě někdo další hlásíte do podrobné rozpravy? Žádný další návrh nevidím. V tom případě končím podrobnou rozpravu.

Chci se zeptat, zda si chcete vzít závěrečné slovo, pane poslanče? (Zpravodaj: Ne.) Není tomu tak.

Nejprve, než dám hlasovat o hlasování (usnesení?), musíme si odhlasovat způsob volby.

 

Padl zde návrh na to, abychom hlasovali toto odvolání tajně. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Eviduji žádost o odhlášení. Odhlásím vás a požádám, abyste se přihlásili svými kartami. Počet přítomných poslankyň a poslanců se ustálil.

Zahajuji tedy hlasování a ptám se, kdo je pro, aby toto odvolání proběhlo tajnou volbou? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 34, přihlášeno je 156 poslankyň a poslanců, pro 70, proti 41. Tento návrh nebyl přijat.

 

Vzhledem k tomu, že jsme neodhlasovali tajné hlasování, proběhne volba veřejná. Ještě se s přednostním právem hlásí paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Toto si neodpustím, byť jsem teď nevystupovala. Dovolím si tady citovat Tomáše Garrigua Masaryka. Demokracii tady máme nebo bychom tady měli, ještě tak nějaké ty demokraty. Vy jste demokraté tedy! Neumožníte ani tajnou volbu, bojíte se sami sebe! (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Návrh usnesení zazněl. Pro pořádek se ptám, zda je nutné, abychom ho opakovali? Není tomu tak.

V tom případě zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh usnesení tak, jak zazněl v podrobné rozpravě? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 35, přihlášeno je 157 poslankyň a poslanců, pro návrh 87, proti 70. S návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

24.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 77/1997 Sb.,
o státním podniku, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 437/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. (Není v sále.) Zastoupí jej ministr pro evropské záležitosti. Prosím, pane ministře.

 

Ministr pro evropské záležitosti ČR Martin Dvořák: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, je to pro mě opravdu velká čest, že můžu poprvé předstoupit před tento sbor... (Silný hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, pane ministře, ale hluk v sále je skutečně enormní a není vám rozumět, co říkáte. To znamená, že vás poprosím, kolegyně, kolegové, diskutujete-li témata, která nesouvisí, jděte je diskutovat do předsálí. Prosím, pane ministře, pokračujte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP