(20.30 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě jednou, omlouvám se, abych si ten návrh napsal: dáváte návrh na zkrácení lhůty o 30 dnů? (O 48.) O 48 dnů na 12 dnů, na projednání. Zkrácení pod 20 dnů je možné pouze se souhlasem navrhovatele. Táži se, zda souhlasíte, pane ministře, se zkrácením lhůty? (Ano.) Děkuji. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Já teď po rychlé domluvě se zástupcem SPD vznáším veto na toto zkrácení jménem dvou poslaneckých klubů - hnutí ANO a SPD.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, děkuji. Předpokládám, že bude návrh upřesněn. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Ano, děkuji. Doufal jsem tedy, že to, co bylo řečeno na výboru pro bezpečnost, platí, ale navrhuji tedy zkrácení mezi prvním a druhým čtením na 30 dní, tedy o 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. To je návrh, o kterém dám potom následně hlasovat.

Ještě jednou se ptám, protože zde mám v obecné rozpravě přihlášeného pana poslance Josefa Bělicu, zda je přítomen? (Z pléna: Už mluvil.) V tom případě se nikdo další nehlásí. (Poslanec Nacher se hlásí.) Ale nejste, pane poslanče... (Poslanec Nacher avizuje přihlášenou faktickou poznámku.) Prosím, faktickou poznámku, omlouvám se. Pojďte, máte dvě minuty. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já jsem tu faktickou měl přihlášenu už dávno, tak teď se budu možná trochu opakovat s naší paní předsedkyní, ale mně opravdu hlava nebere, že vy si zvolíte čas, kdy to má být projednáno, chcete to projednat v devadesátce, a zároveň říkáte, že to je tak hrozně důležité, a pak tady ministr není. Tak si představte, kdyby se tohle stalo v předchozím volebním období, tak by se tady střídali poslanci jeden za druhým a řekli, jak to máme špatně zorganizováno. Za mě vysvětlení, které tady řekl na mikrofon pan ministr Dvořák, je nedostačující, to se na mě nezlobte! Vy máte tady sílu si to prohlasovat, vy si můžete zvolit termín, kdy to budeme projednávat, tak by tady ministr, pokud je to tak klíčové, měl být a měl by to hájit, zvlášť když je to tak klíčová a teď docela aktuální a akutní věc, jako je řešení České pošty, to se na mě nezlobte!

A to jsem byl přihlášen ve faktické, pane místopředsedo. Nevím, jak to, že se vám to tam neobjevilo, protože mně to tam bliká. To, že jsem menší, neznamená, že mám menší tlačítko. (Smích a potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: To určitě ne, pane poslanče, to bych si nedovolil zpochybnit! Tlačítko máte skutečně stejné jako všichni ostatní. (Smích.)

Nyní tedy se ptám, zda ještě někdo další se hlásí do obecné rozpravy? Nikoho dalšího nevidím, končím obecnou rozpravu.

Ptám se pana ministra, případně pana zpravodaje, na závěrečná slova. Není tomu tak.

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru.

 

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu a já se táži, zda máte někdo návrh na jiný garanční výbor? Žádný jiný návrh nepadl, v tom případě dám hlasovat. Přistoupíme k hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 36, přihlášeno je 153 poslankyň a poslanců, pro návrh 148, proti nikdo. Konstatuji, že jsme tento návrh přikázali k projednání hospodářskému výboru jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Ptám se, zda máte nějaké další návrhy pro přikázání dalším výborům? Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Navrhuji přikázat tento tisk rozpočtovému výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jsou nějaké další návrhy? Žádné další návrhy nevidím, v tom případě dám hlasovat.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přikázání tohoto tisku rozpočtovému výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 37, přihlášeno je 153 poslankyň a poslanců, pro návrh 67, proti 32. Návrh byl zamítnut.

 

V rozpravě padl ještě návrh na zkrácení lhůty na projednávání na 30 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zkrácení lhůty na projednávání na 30 dnů? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 38, přihlášeno je 153 poslankyň a poslanců, pro návrh 134, proti 13. Konstatuji, že lhůtu na projednávání jsme zkrátili o 30 dnů, tedy na 30 dnů.

 

Tím jsme projednali všechny návrhy a já končím projednávání tohoto bodu.

Přečtu omluvu: dnes od 19.30 ze zdravotních důvodů do konce jednacího dne se omlouvá pan poslanec Radek Koten.

 

A já otevírám další bod dnešního jednání a tím je

 

20.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 423/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych stručně uvedl tento sněmovní tisk číslo 423, tedy novelu zákoníku práce, která je tady předkládána jako tisk v prvním čtení. Primárním důvodem předložení tohoto návrhu zákona je, abychom zajistili především transpozici práva Evropské unie, a to konkrétně dvou směrnic - směrnice o transparentních a předvídatelných podmínkách a směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem rodičů a pečujících osob, směrnice o některých aspektech úpravy pracovní doby.

Danou věc je nezbytné urychleně řešit, neboť obě dvě tyto směrnice měly být transponovány nejpozději do srpna roku 2022. Proti České republice se již rozbíhá takzvané nenotifikační řízení a reálně hrozí i sankce za to, kdybychom nedokončili tuto transpozici. Evropská komise tento legislativní proces sleduje.

Návrhem zákona dojde jak ke změnám obecné právní úpravy obsažené v zákoníku práce, tak k navazujícím změnám ve zvláštních právních předpisech upravujících právní vztahy závislé činnosti, například státních zaměstnanců ve služebním poměru, příslušníků bezpečnostních sborů či vojáků z povolání. Těmi nejdůležitějším navrhovanými změnami za účelem transpozice práva EU je změna právní úpravy dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, takzvané DPP a DPČ, povinnost rozvrhovat pracovní dobu, dodržovat nepřetržité odpočinky, poskytovat přestávky na jídlo a oddech, zakotvení práva na dovolenou, možnost žádat ve vymezených případech o odůvodnění výpovědi a jiné, dále rozšíření informační povinnosti zaměstnavatele při vzniku nebo změně pracovněprávního vztahu a zpřísnění lhůt pro jejich splnění, zakotvení povinnosti zaměstnavatele písemně zdůvodnit případné odmítnutí žádosti určitých zaměstnanců - pečující zaměstnanci, těhotné zaměstnankyně - o výkonu práce na dálku.

Dále důležitými změnami nad rámec transpozice práva EU je úprava doručování pracovněprávních písemností s ohledem na postupující digitalizaci a potřeby praxe, dále úprava podmínek pro výkon práce na dálku, takzvaný home working, mimo jiné možnost paušalizace náhrady veškerých nákladů vzniklých při výkonu práce na dálku, možnost předem sjednat se zaměstnancem, že mu náhrada nákladů nebo její část nepřísluší, nařízení výkonu práce na dálku za mimořádných situací v návaznosti na krizové zákony, dále problematika odškodňování služebních úrazů a nemocí z povolání u vojáků z povolání podle požadavků Ministerstva obrany.

Je navržena dělená účinnost - prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni vyhlášení zákona. Nová úprava dovolené pro zaměstnance s DPP a DPČ - první den kalendářního roku následujícího po dni vyhlášení zákona, tedy pravděpodobně 1. leden 2024.

Na předloženém vládním návrhu zákona panuje shoda sociálních partnerů včetně Hospodářské komory, se kterými byl tento návrh po celou dobu jeho přípravy intenzivně konzultován, a sociální partneři na jeho přípravě úzce spolupracovali tak, aby v maximální míře odpovídal potřebám praxe a byl vyvážený jak z pohledu zaměstnavatelů, tak i z pohledu zaměstnanců.

Děkuji vám za pozornost a já se, pane předsedající, budu muset s dovolením omluvit, protože v 9 hodin mám další bezodkladné pracovní povinnosti, a s dovolením požádám, poprosím, aby dále pokračoval za vládu u tohoto tisku za mě pan místopředseda vlády Ivan Bartoš. Děkuji vám za pochopení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP