(20.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. I tak děkuji, že jste daný návrh uvedl.

Nyní prosím, aby se ujala slova zpravodajka pro prvé čtení, poslankyně Marie Jílková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Marie Jílková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Návrh zákona, který je předložen, projednala vláda 5. dubna a schválila ho. Vládě byl tento návrh zákona předložen 18. dubna a ve stejný den byl rozeslán poslancům jako tisk 423.

Organizační výbor navrhl, aby garančním výborem byl výbor pro sociální politiku.

Kromě stručného shrnutí, které pan ministr předložil před chvilkou, bych si ještě dovolila doplnit jednu věc, která úplně nezazněla. Kromě toho, že zaměstnavatel bude mít povinnost písemně odůvodnit zamítnutí žádosti zaměstnance o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu pracovní doby, mohou zaměstnanci, pečující o děti mladší 9 let, o osobu závislou na péči nebo těhotné zaměstnankyně navíc žádat o výkon práce na dálku. Tato žádost ovšem není nároková. Zaměstnavatel má opět povinnost případné nevyhovění žádosti zaměstnanci písemně odůvodnit.

Co je rovněž důležité, je to, že zaměstnanec, který má zkrácený úvazek nebo kratší pracovní dobu, může požádat o obnovu nebo částečnou obnovu původní týdenní pracovní doby. Tato žádost opět není nároková.

Avizuji, že v rozpravě vystoupím s návrhem přidělit tento tisk také k projednání stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti. Tolik asi za mě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní otevírám obecnou rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí? Prosím, paní poslankyně, byla jste první, máte slovo.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Dobrý večer, kolegyně a kolegové. Dovolte mi, abychom se vyjádřili za hnutí ANO k tomuto tisku. Tento tisk, který vstupuje do zákoníku práce, má samozřejmě své opodstatnění, jak tady už představil pan ministr, jak představila paní zpravodajka. Je poměrně obsáhlý a těšíme se na debatu, která proběhne ve výborech, protože jak víme, Legislativní rada sice doporučila přijetí a vláda podala tento návrh, ale je potřeba ho dopracovat, některé body a parametry upravit, takže se budeme těšit na odbornou debatu, protože si myslíme, že je třeba tam provést velké množství úprav. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Ptám se, zda někdo další? Prosím, pan předseda Výborný. Máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, pane ministře, kolegyně, kolegové, já si dovolím tady načíst v souladu s § 91 odst. 2, a to po dohodě se všemi poslaneckými kluby zde ve Sněmovně, zkrácení lhůty k projednání mezi prvním a druhým čtením o 35 dnů, tedy na 25 dnů. Je to tak, abychom splnili to, co tady říkala přede mnou paní kolegyně, to znamená, je už naplánováno jednání výboru pro sociální politiku, kde ten návrh zákona bude podroben debatě. Jsme domluveni s panem předsedou Kaňkovským, že v případě potřeby je připraven svolat i opakovaně jednání výboru. Vzhledem k tomu, že tady hrozí prodlení z neproběhnuté transpozice této normy, tak bychom 13. června potom mohli řádně zákon projednat ve druhém čtení a následně hlasovat ve třetím čtení. Takže ještě jednou prosím, abychom hlasovali o zkrácení lhůty o 35 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já jsem si váš návrh zaznamenal a poté o něm dám hlasovat. Prosím, paní zpravodajka.

 

Poslankyně Marie Jílková: Děkuju. Jak jsem avizovala, tak bych ráda nechala ještě tento návrh zákona, tento tisk, projednat ve stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, i váš návrh jsem si poznamenal. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

Ptám se pana ministra a paní zpravodajky, zda chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Nyní tedy přistoupíme k hlasování. Nejprve se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve tedy rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu. Ptám se, zda máte jiný návrh na garanční výbor? Žádný takový návrh není.

 

Tedy zahajuji hlasování a ptám se, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako výboru garančnímu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 39, přihlášeno je 152 poslankyň a poslanců, pro návrh 139, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Já se ptám, zda máte návrh na přikázání dalším výborům? Nejprve pan poslanec Adamec. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane předsedající. Dámy a pánové, navrhuji postoupit tento návrh zákona hospodářskému výboru. Jedná se o politiku zaměstnanosti a já si myslím, že vždycky v těchto návrzích zákona je spousta témat, která souvisejí s hospodářským rozvojem našeho státu, naší země, a proto si myslím, že hospodářský výbor je to pravé místo, kde bychom to měli projednat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan poslanec Mašek, potom pan poslanec Králíček. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Pane předsedající, kolegyně, kolegové, doporučuji také výbor pro zdravotnictví, protože tam je hodně využívaná forma DPČ a DPP a jsou na tom postaveny služby ve zdravotnictví, takže je to pro nás důležitá problematika.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan poslanec Robert Králíček. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, vzhledem k tomu, že novela zákoníku práce obsahuje obecné ustanovení o doručování písemností mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, prosím o přiřazení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ptám se, zda máte ještě nějaký další návrh na přikázání výborům? Nevidím žádné další návrhy.

 

V tom případě přistoupíme k hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přikázání tohoto tisku hospodářskému výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 40, přihlášeno je 153 poslankyň a poslanců, pro návrh 113, proti 1. S tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Zahajuji další hlasování a ptám se, kdo je pro přikázání tohoto tisku zdravotnímu výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 41, přihlášeno je 153 poslankyň a poslanců, pro návrh 64, proti 9. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Jako třetí dám hlasovat kdo je pro, aby tento tisk byl přikázán výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 42, přihlášeno je 153 poslankyň a poslanců, pro návrh 63, proti 7. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přikázání stálé komisi pro rodinu a rovné příležitosti? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 43, přihlášeno je 153 poslankyň a poslanců, pro návrh 123, proti nikdo (na tabuli: proti 4). Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Jako poslední dám hlasovat o zkrácení lhůty, a to je, že tento tisk a jeho projednávání zkracujeme o 35 dnů, tedy na 25 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh na zkrácení lhůty na projednávání? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 44, přihlášeno je 153 poslankyň a poslanců, pro návrh 137, proti nikdo. Konstatuji, že jsme zkrátili lhůtu na projednávání na 25 dnů.

 

Končím projednávání tohoto tisku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP