(16.40 hodin)

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já bych ještě předtím, než budeme dělat tu proceduru, poprosil jménem klubu hnutí ANO, abychom si vzali 5 minut přestávku, než všichni sejdou z těch různých komisí a podvýborů, které tady zasedají, myslím, že i vláda tady zasedá, tak abychom se tady všichni mohli v klidu setkat, tak si beru přestávku na 5 minut jménem klubu hnutí ANO. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, to je velkorysé, takže vyhlašuji přestávku do 16.45 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno od 16.40 do 16.45 hodin.)

 

Kolegyně, kolegové, je 16.45. Já si dovolím požádat o ztišení v sále. Vzhledem k tomu, že pan poslanec Juchelka ještě vystoupil v rozpravě, která tedy nebyla ukončena, tak se znovu ptám, jestli ještě někdo chce vystoupit v rozpravě? Nikoho nevidím, rozpravu tedy končím.

Zeptám se na závěrečná slova, zda je zájem? Pan ministr? Ano, prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju za slovo, paní místopředsedkyně. Já myslím, že jsem v předchozích vystoupeních vše podstatné řekl. Dovolte mi, abych při této příležitosti na závěr projednávání tohoto zákona poděkoval všem těm, kteří se na něm podíleli, poděkoval bych za diskusi, jmenovitě kolegům Juchelkovi, Babkovi, Kolovratníkovi a dalším, protože to k této náročné diskusi prostě patří. Věřím tomu, že tento návrh zákona přispěje k posílení odolnosti veřejnoprávních médií v naší zemi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Ještě se hlásí o slovo pan zpravodaj. Kolegyně, kolegové, prosím, pan ministr tady chválil a skoro ho nebylo slyšet, tak prosím trošičku o ztišení. Děkuji. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. V závěrečném slově už nebudu hodnotit debatu, kterou shrnul pan ministr, ale jako zpravodaj vás seznámím se dvěma technikáliemi k tomuto zákonu, protože jedna zazněla x týdnů zpátky. Jsou to legislativně technické úpravy, které připravila legislativa, a budu v proceduře navrhovat o nich hlasovat, takže v souladu s naším jednacím řádem, § 95 odst. 2, je to drobná legislativně technická úprava, pouze správné přečíslování vnitřních odkazů v textu, neměnící obsah jak novely, tak jednotlivých pozměňovacích návrhů. Pro stenozáznam tenhle text zní takto: V čl. III vložit nový bod X, který zní: X. V § 9 odst. 11 a 13 se číslo "9" nahrazuje číslem "10", a následující body přečíslovat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já se omlouvám, pane zpravodaji. Moc prosím, kolegyně, kolegové, pan zpravodaj čte návrhy legislativně technických úprav a opravdu mu není vůbec rozumět. Děkuju moc. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: I já děkuju. Druhá technikálie, která zazněla v rozpravě, ale opět pro záznam ji chci jako zpravodaj tady v souhrnu říct - je to společný pozměňovací návrh tak, jak vznikla politická dohoda pana ministra Martina Baxy a našeho kolegy, pana předsedy volebního výboru Aleše Juchelky. Je to oprava data účinnosti, kterou také je možné podat v souladu s jednacím řádem, § 95 odst. 2. Tento pozměňovací návrh zní: "Část IV, čl. 4 Účinnost. Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. října 2023." I toto vám navrhnu pak jako úpravu v hlasovací proceduře jako rozdíl oproti proceduře, která byla připravena z garančního výboru. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, pane zpravodaji. Vzhledem k tomu, že padl návrh na zamítnutí, jestli mě pan zpravodaj kontroluje, je tomu tak, tak ten bychom hlasovali jako první.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak my bychom teď měli správně postupovat tak, že já vám navrhnu celou proceduru, paní předsedající, s těmi dvěma doplněními, která jsem avizoval. O proceduře musíme hlasovat. Pak by teprve šly jednotlivé kroky.

Takže můj návrh procedury je následující: nejprve hlasovat, protože padl návrh na zamítnutí zákona. Druhé hlasování - návrhy legislativně technických úprav, jak jsem je přednesl před malou chvílí. Třetí hlasování - úprava data účinnosti podle jednacího řádu § 95 odst. 2. Pokud úprava účinnosti bude odhlasována, jsou nehlasovatelné pozměňovací návrhy B pana ministra Baxy a F kolegy Ondřeje Babky, které se oba týkaly téhož. Dále hlasování výborových návrhů samostatně, A1, poté A2, poté A3. Následně skupina pozměňovacích návrhů, pozměňovací návrh C, jedním hlasováním. Pokud bude schválen, je nehlasovatelný - autorem zde je pan poslanec Aleš Juchelka - pozměňovací návrh D pana poslance Laciny. Nebude-li C schválen, poté hlasovat D společně jedním hlasováním. Dále pozměňovací návrh E pana poslance Hendrycha a nakonec návrh zákona jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, takže jako první nejprve budeme hlasovat návrh na zamítnutí, následně budeme hlasovat proceduru a teprve poté jednotlivé pozměňovací návrhy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP