(14.40 hodin)

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji za slovo, děkuji za odpověď panu premiérovi. Já bych k tomu chtěl dodat, ne že bych měl otázku, spíše si myslím, že v případě širokého přijetí této úmluvy se vytváří jakýsi precedens pro přijetí dalších úmluv nadnárodních, které budou nadřazeny našim zákonům a ve jménu domnělého vyššího globálního dobra nám budou vnucovat řád a principy, které budou rozleptávat a destruovat další základy naší civilizace, protože myslím si, že tato úmluva je zaměřena proti rodině, a tady by se mohlo zacílit třeba na naši kulturu, tradici, jazyk, národ a stát.

A co se týká toho, že je to implementováno už v našich zákonech, já si myslím, že je to celkem dobrý důvod k tomu, abychom tu úmluvu nepřijímali, protože když už to máme implementováno, tak jako proč! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a vnímám, že i pan předseda vlády chce opět reagovat, takže prosím, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Ono to je vlastně důležité, jestli je to v tom právním řádu, nebo není. A určitě je to třeba důležité pro mě. Ona ta Istanbulská úmluva je opravdu primárně zaměřena na jiné země, než je Česká republika, ona nově definuje některé trestné činy - mrzačení ženského genitálu, vynucený sňatek, nebezpečné pronásledování, vynucený s následnou sterilizací a řadu dalších věcí. Tady je důležité, že my vlastně téměř všechno máme ošetřeno v našem právním řádu naprosto dostatečným způsobem. Ale to je také důvod, proč vlastně i ta debata, kterou vedeme uvnitř jednotlivých stran a v rámci naší společnosti, nebo těch, kteří vědí, o čem Istanbulská smlouva je, se spíš netýká dopadů, těch konkrétních dopadů, ale týká se spíše té formy, jazyka, tónu, z toho vznikají ty obavy a na to třeba míří některé konzervativnější názory, které říkají, že by to byl příliš posun jedním směrem. Z toho důvodu je to spíš součást dneska nějakého kulturního střetu než konkrétní debaty o tom, jak bychom upravili náš právní řád. Ani toto rozhodnutí Evropského parlamentu nemá žádný přímý dopad na Českou republiku. Na nás skutečně záleží, jestli tu smlouvu ratifikujeme, nebo neratifikujeme, ale i když ji ratifikujeme, vlastně pro náš právní řád to žádný opravdu podstatný posun znamenat nebude.

To, co je jedině důležité a čím se tady budeme muset zabývat, pokud vláda rozhodne tak, že to postoupí Poslanecké sněmovně a Senátu, je širší kulturní význam toho, co Istanbulská úmluva zavádí, a bude na všech politických stranách a na jednotlivých poslancích, aby o tom rozhodovali v souladu se svým svědomím (Předsedající upozorňuje na čas.) a přesvědčením.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Tomio Okamura, který byl vylosován jako druhý, a připraví se dále pan poslanec Karel Sládeček. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážený pane premiére, podívejme se, co jste jménem ODS a koalice SPOLU říkal lidem ještě před pár týdny v televizi NOVA. (Pouští magnetofonový záznam z rozhovoru, kdy na řadu otázek, zda se budou zvyšovat daně, pan premiér odpovídá: Nebudeme zvyšovat daně. Tečka.) A teď se podívejme, co jste slibovali lidem před volbami. (Ukazuje různé plakáty.): "SPOLU - nezvýšíme daně", "Ne - vyšší daně". Dále jste za ODS a koalici SPOLU říkali lidem: "Zvyšování daně z nemovitostí nepřipustíme. Stát nesmí trestat lidi za to, že si koupí byt nebo dům nebo provozovnu, kde podnikají, aby uživili sebe a rodinu." Dále jste před volbami slibovali, že "odmítáme vyšší zdanění nemovitostí". A dokonce jste k tomu dali červené kolečko "Sdílej a podpoř změnu"! A před třemi dny váš místopředseda ODS a ministr financí Stanjura, pane premiére, řekl, že "naše předvolební heslo o daních bylo jen billboardovou zkratkou", a přiznal se k tomu, že jste obelhali voliče.

V parlamentní demokracii vládnou strany, které získaly většinu ve volbách a prosazují program, s kterým získaly důvěru občanů. Vaši zástupci se do Sněmovny dostali jen díky tomu, že jste lidem lhali. Ekonomika Ilona Švihlíková z Vysoké školy ekonomické před pár dny k tomu v televizi Prima doslova řekla, že jste, cituji, "lhali ráno, lhali v poledne, lhali večer". Důvody mohou být pouze tři a já se vás chci zeptat, proč lidem lžete, proč jste vaše voliče obelhali? Buď jste tak nekompetentní, že vůbec nevíte, co říkáte, pane premiére, nebo lžete záměrně. Třetí možností je, že je to kombinace obojího. Takže znovu zopakuji otázku: Proč lidem lžete? A neptám se na obsah vašeho konsolidačního balíčku. Ten prosím nezdůvodňujte, to už občané za poslední týden podrobně slyšeli. Ptám se pouze na jednu otázku, proč lidem lžete.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní slovo bude mít předseda vlády České republiky, premiér Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: A ještě existuje varianta, kterou jste nezmínil, vážený pane předsedo, a ta varianta je taková, že lidem lžete vy, vytrháváte výroky z kontextu a chováte se demagogicky. Já lidem nelžu, moji vládní kolegové také ne a jsme připraveni to kdykoliv obhájit. (Smích v části poslanců SPD.) A nebudu ani připomínat to, co vidí každý rozumný člověk, to je, že situace je samozřejmě úplně jiná, než jaká byla v době, kdy jsme dělali volební kampaň. Ale já to vysvětlím, já se tím vůbec nechci omlouvat, ale jenom chci tím říct, že byla jiná, nikdo nemohl vědět - a pokud jste to věděli, tak jste to měli říct, že bude něco takového jako ruská agrese na Ukrajinu, že bude energetická krize, že to bude mít vliv na dodavatelské řetězce, na ceny potravin, ceny energií a že bude potřeba lidem výrazným způsobem pomoci - každá ta pomoc, a tím se lišíme v těch názorech, něco stojí, někdo to musí zaplatit, a stát si může dovolit dlouhodobě pomáhat jenom tak, na co si vydělá, na co má příjmy. My prostě na tuto situaci samozřejmě musíme reagovat. Ale obecně platí, před volbami jsme řekli, že nezvýšíme daňové zatížení občanů, že maximálně můžeme pracovat s úpravou některých daní, ale celkové daňové zatížení zůstane stejné, a celkové daňové zatížení zůstává stejné, takže držíme slovo. My jsme v loňském roce díky plnění našich předvolebních slibů snížili, a to je dohledatelné, můžeme si to všichni spočítat, snížili celkové daňové zatížení o 30 miliard korun. Ano, jsou na to různé názory, například odbory říkají, že jsme snížili daně o 50 miliard korun. My taková čísla nemáme, pokud jsme to udělali, tak je to dobře. Podle nás jsme snížili o 30 miliard korun a v příštím roce zvýšíme daňové zatížení díky opatřením, která jste zmínil, o 31 miliard korun maximálně, 30 miliard - 31 miliard. Takže je úplně jasné matematicky, že daňové zatížení občanů nezvyšujeme, tedy plníme své předvolební sliby.

Ale ještě silněji jsme občanům slíbili, že dáme do pořádku veřejné finance, že zastavíme hrozivé zadlužování našeho státu, že provedeme důchodovou reformu, ke které předcházející vláda neměla odvahu, a že budeme zeštíhlovat stát, a všechno to děláme. V tom našem konsolidačním balíčku, a to je také plnění našeho slibu, je mnohem podstatnější to, co děláme na výdajové straně státního rozpočtu, než to, co děláme na příjmové straně státního rozpočtu. To znamená, poměr na příští rok je zhruba jedna třetina příjmů - dvě třetiny výdajů, to dohromady vytváří těch 94 miliard korun, o které bude nižší deficit příštího roku, než kdybychom nic neudělali. V roce 2025 to bude dokonce 148 miliard korun. Držíme svoje slovo, plníme i to, že se staráme víc o výdajovou stránku rozpočtu než o tu příjmovou. Prakticky jsme nezasáhli do daně z příjmů fyzických osob, náš zásah se týká necelého nebo zhruba 1 % občanů České republiky. Tuto daň jsme udrželi na původních číslech, tam, kam jsme ji dostali při zrušení superhrubé mzdy, a celkové daňové zatížení v České republice zůstává stejné přes to, že čelíme tak velkým obtížím, nejvyššímu, nejrychlejšímu, nejdynamičtějšímu zadlužování Evropské unie, které jsme zdědili po předcházející vládě, a my s tím něco musíme udělat. My se nechceme smířit s deficity státního rozpočtu ve výši 300 a více miliard korun. My s tím musíme něco udělat a každý, kdo nad tím jenom trochu přemýšlí, chápe, že pokud s tím máme něco udělat, musíme dělat opatření, sice především na výdajové straně, ale také některá opatření na příjmové straně, zvláště když jsme celkové daňové zatížení občanů v minulém roce snížili, což jsme rádi, na to jsme hrdí, a budeme se snažit celkové daňové zatížení zachovat, tak jak ho zachovává tento daňový balíček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP