(Jednání pokračovalo ve 14.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ráda bych přivítala i členy vlády, ale zatím, pokud vím, jsou přítomni v předsálí, takže poprosím. Další bodem našeho pořadu jsou

 

137.
Ústní interpelace

které jsou určené panu předsedovi vlády České republiky, respektive vládě České republiky a ostatním členům vlády. (Do vládních lavic přichází premiér Fiala.) Srdečně vítám pana premiéra.

Dnes bylo za účasti ověřovatelů vylosováno pořadí poslanců, v němž budou vystupovat a podávat ústní interpelace nejprve na předsedu vlády Petra Fialu či na vládu České republiky, a to v čase od 14.30 do 16 hodin, a na ostatní členy vlády pak od 16 do 18 hodin. Seznamy poslanců podle vylosovaného pořadí vám byly rozdány na lavice. Upozorňuji všechny poslance a interpelované členy vlády, že pokud budou vyčerpány interpelace na předsedu vlády Petra Fialu, bude ihned zahájen blok interpelací na ostatní členy vlády.

Ještě načtu došlé omluvy: omlouvá se pan poslanec Oldřich Černý, a to od 14.30 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Jan Volný od 14.30 hodin ze zdravotních důvodů a pan poslanec Stanislav Berkovec dnes od 15 hodin do konce jednacího dne.

Tím by bylo učiněno zadost formalitám a já mohu předat slovo panu poslanci Vladimíru Zlínskému, který byl vylosován na prvním místě, aby přednesl svou ústní interpelaci na předsedu vlády České republiky Petra Fialu. Připraví se jako následující pan poslanec Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane premiére, Evropská unie, respektive Evropský parlament začátkem května tohoto roku ratifikoval Úmluvu o prevenci a potírání násilí na ženách neboli Istanbulskou úmluvu. Europoslanci a europoslankyně vyzvali zbývajících šest zemí, které zatím smlouvu neratifikovaly, mezi něž patří Česká republika, aby tak neprodleně učinily. Španělka Mária Rodriguezová Ramosová přiřadila Českou republiku k nejvíce reakcionářským státům.

Z pohledu kritiků Úmluva a priori předpokládá, že mužské pohlaví je přirozeným zdrojem agrese vůči ženskému pohlaví a tím vytváří předpoklady k rozvoji mezipohlavní animozity, aniž by byla brána v úvahu evolučně vzniklá biologická, psychologická a rodinná role mužů a žen. Toto vše způsobuje, že k mužskému elementu se přistupuje jako k potenciálnímu viníkovi, který je předem podezřelý a je třeba ho preventivně převychovat vytvářením pocitu vrozené viny a stigmatu. Toto zákonitě musí vést k postupné destrukci mužského elementu v našich společnostech, který je nutný a potřebný pro zdraví populace stejně jako element ženský. Nedovedu si představit, jak takto psychologicky kastrovaní muži budou přitažliví pro ženy a budou jim oporou při zajištění stability rodiny jako pevného základu naší společnosti.

Nelze vyloučit, že dojde v brzké době k projednání této úmluvy na půdě vlády a Parlamentu České republiky. Z toho důvodu by mne, pane premiére, zajímal váš názor na tuto problematiku s konečným vyzněním, zda jste jako premiér České republiky pro, nebo proti a proč. Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní má slovo pan předseda vlády České republiky Petr Fiala. Prosím, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Dobrý den, dámy a pánové, vítám vás všechny u dnešních interpelací. Děkuji za otázku k Istanbulské smlouvě, což je téma, které rozděluje názorově řadu lidí, ať už jsou v politice, nebo ve veřejném prostoru, nejenom v České republice.

Je asi dobré připomenout, že protože ta úmluva byla přijata v listopadu - už v dubnu - roku 2011 výborem ministrů Rady Evropy, tak se jí říká Istanbulská smlouva. Přesný název je Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí.

Výhrady, které zaznívají a objevují se i v České republice, se většinou týkají spíše formy, jazyku, tónu vyznění než obsahu, protože když se podíváme na náš právní řád, vlastně všechno, prakticky všechno, co v Istanbulské úmluvě je, už v našem právním řádu upraveno je, a ona také principiálně míří na jiné země. (Premiér si bere z vládní lavice papírové podklady velkého formátu a ukazuje je plénu.)

Protože jste ohlásil, že interpelace se bude týkat Istanbulské úmluvy - já vím, že to nikdo nepřečte, ale tady je naznačeno, co v našem právním řádu je a co v něm není, a když se podíváte na všechny ty body, které Istanbulská smlouva přináší, vidíte, že červeně je tady úplné minimum věcí, čili náš právní řád v podstatě všechno, co v Istanbulské smlouvě je, obsahuje - až na nějaké výjimky.

Ale znovu říkám, výhrady jsou k formě, jazyku a tónu. Úmluva nedefinuje jenom násilí na ženách. Definuje některé trestné činy, které se primárně týkají žen, ale úmluva mluví o dalších obětech domácího násilí, i o mužích, i o dětech, i o seniorech.

V současné době ji ratifikovalo 36 států, devět ji jenom podepsalo. Trvale některé země odmítají Istanbulskou smlouvu, například Rusko, Ázerbájdžán, s odůvodněním, že to není v souladu s národní rodinnou politikou a tradiční morálkou. Česká republika podepsala tuto úmluvu 2. května roku 2016, tedy v době, kdy zde byla vláda tvořená Českou stranou sociálně demokratickou a hnutím ANO. Ta smlouva byla podepsána, nicméně zatím nebyla ratifikována, ratifikační proces zatím neproběhl ani se nestalo to, že by se smlouvou zabýval, jak je to nutné v tomto případě, Parlament, a to v obou svých komorách.

My jsme v současné době v situaci, že Ministerstvo spravedlnosti poslalo smlouvu do připomínkového řízení, což je standardní, a navrhuje tři varianty postupu: jednak že vláda vysloví souhlas s návrhem na ratifikaci této úmluvy a postoupí ji oběma komorám Parlamentu k další diskusi, nebo znovu uloží ministru spravedlnosti, aby materiál předložil do 31. ledna 2024, anebo zruší úkol ministra spravedlnosti předložit návrh na ratifikaci Istanbulské úmluvy. Dne 15. 3. bylo ukončeno připomínkové řízení a materiál by měl být předložen na jednání vlády, což bude někdy koncem května, začátkem června.

Ptáte se mě na můj osobní názor, ale ten není tak důležitý jako to, jestli dospějeme v Poslanecké sněmovně a v Senátu, vůbec v České republice k nějakému výsledku a k nějaké shodě. Vzhledem k tomu, že vlastně většinu těch věcí máme v naší legislativě ošetřenu, je to spíš etická otázka, a předpokládám, že debaty půjdou napříč politickými stranami. Můj osobní názor je, že by bylo výhodnější, správnější a spravedlivější, aby měli šanci se vyjádřit všichni poslanci, takže si myslím, že bychom měli Istanbulskou smlouvu předložit skutečně k rozhodnutí Parlamentu. To je podle mě nejsprávnější postup.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Děkuji panu předsedovi vlády a vnímám, že je zájem o doplňující otázku. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP