(14.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Mimochodem, u tohoto daňového balíčku jsme také mysleli na společenskou solidaritu, takže se nejméně dotýká těch, kteří jsou sociálně zranitelní, kteří by se mohli dostat do problémů. Právě proto i úprava některých daní směrem dolů, celkové zatížení z daně přidané hodnoty bude nižší, což právě pozitivně pocítí méně příjmové skupiny občanů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s reakcí opět pan předseda Tomio Okamura. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Tomio Okamura: Takže je to varianta číslo tři, že jste zároveň nekompetentní, nevíte, co říkáte, a ještě lžete záměrně. Znovu pustím, co jste říkal před několika týdny v televizi Nova, a všichni občané vědí, že zvyšujete daně. (Řečník pouští videonahrávku ze svého mobilního telefonu.) A všichni vidí, že jste v tom balíčku přistoupili k plošnému zvyšování daní. Proto se vás znovu ptám, pane premiére, řekl jste to před několika týdny v televizi Nova, proč lidem lžete? Proč jste je obelhali? Proč jste psali, že nebudete zvyšovat daně? Zvyšujete DPH z 10 na 12 %, pivo z 10 na 21. Vůbec jste ani před volbami neříkali o tom, že budete zvyšovat věk odchodu do důchodu. Já jsem vás požádal, abyste nemluvil o daňovém balíčku, ten obsah známe. Všichni občané vědí, že chcete zvyšovat daně a budete. Dokonce jste si tady prohlasovali tento týden zvýšení spotřební daně o korunu padesát na naftu a na benzin. Takže proč jste lhali?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím o reakci pana premiéra.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Myslím, že není potřeba, abyste říkal, jak mám odpovídat. Odpovídám, na co se mě ptáte, podle vlastního uvážení. Chápu, že se vám to nelíbí, protože vaše teze nesedí. Když řeknu, jak ty věci skutečně jsou, tak si každý udělá obrázek o tom, jestli jsme dodrželi to, že nezvýšíme daně ve smyslu celkového daňového zatížení, jestli jsme dodrželi to, že například nezvýšíme DPH, protože celkově, a to je potřeba taky říct, celkově na dani z přidané hodnoty, jak jsme my ten systém zjednodušili a máme dvě daně, 21 a 12, místo toho složitého systému, který tady byl zaveden předtím, celkově na dani zaplatí občané méně. Tuto daň dokonce fakticky snižujeme a na to jsou jasná čísla. O tom není potřeba přemýšlet ani nějak zvlášť se tady chytat za slovo, protože to je úplně jasné. A mimochodem, do daně v nižší sazbě, 12 %, tam jsme zařadili potraviny, léky a zdravotnické pomůcky. Tam jsme zařadili také stavby, které jsou určeny pro bydlení občanů, právě proto, abychom pomohli těm, kteří mají nižší sociální příjmy, abychom pomohli rodinám dostat se k snadnému bydlení. Čili tady na příkladu zjednodušení daňového systému, což byl taky náš předvolební slib, zavedení dvou sazeb DPH, to byl také náš předvolební slib, jsme ještě dokázali mít na paměti i sociální dopady této daně. Takže celkově daňové zatížení se nesnižuje, u některých daní jsme ho zvýšili, u jiných daní jsme ale snížili, a celkový dopad ve výsledku na občany bude to, že daňové zatížení zůstane stejné, jako bylo v minulém roce. To si myslím, že je dohledatelné, ověřitelné a je to jasné dodržení našeho slibu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Karel Sládeček, připraví se paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sládeček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Je náhoda, že mohu navázat na předřečníka. Vážený pane premiére, chci se vás zeptat, zda se již Úřad vlády, který má pod sebou agendu boje s dezinformacemi, začal zabývat šířením vašich dezinformací, které jste sdělil na televizi Nova v říjnu 2022, a to cituji, a zaznělo to tady i v audiu: "Nebudeme zvyšovat daně a tečka."

Podle jednoho z nejlepších a nejviditelnějších politiků Evropského parlamentu, pana europoslance Tomáše Zdechovského, je totiž dezinformace opak cílené pravdy a vy jste na TV Nova šířil opak cílené pravdy. Vaším výrokem, že nebudete zvyšovat daně, jste se zařadil mezi špičky české dezinformační scény. Prosím vás tímto o informaci, zda jste již prošetřován pracovní skupinou vámi zřízenou při Úřadu vlády. Děkuji za odpověď. (Smích a potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní bude mít slovo předseda vlády České republiky Petr Fiala. Prosím, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Kdybych vás vzal vážně, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, tak bych vám musel říct, že tady vedeme náš starý spor o to, co jsou dezinformace. Několikrát už to tady zaznělo na interpelacích a já vám jenom mohu znovu zopakovat, že za dezinformace my nepovažujeme informace, které... nebo za dezinformace, proti kterým je potřeba bojovat a které by měl řešit jakýkoliv vládní orgán, nepovažujeme informace, které jsou v rámci svobody projevu šířeny občany České republiky bez ohledu na to, jestli ta informace a ten názor, který občan šíří, odpovídá pravdě nebo ne, na to má každý občan právo. A tohle dezinformace není. Takže kdybych vás vzal vážně, tak ani na moje výroky jako občana politika České republiky v rámci svobody slova se činnost pracovní skupiny, která se zabývá dezinformacemi, nevztahuje, protože tato pracovní skupina se věnuje bezpečnostním aspektům vlivového působení cizí moci a informačních manipulací, a to je tedy něco zcela jiného.

Ale teď zpátky k podstatě vaší otázky, která vám svou formulací připadala vtipná, i když vlastně vůbec vtipná nebyla. Já jsem tady na otázku vašeho předsedy pana Okamury, myslím, jasně odpověděl a vysvětlil jsem, jakým způsobem jsme přistoupili k daním, že celkové daňové zatížení se nezvyšuje, že jsme nezvýšili daně z příjmu fyzických osob kromě velmi malé skupiny obyvatel, žádné daně živnostníkům nebo osobám samostatně výdělečně činným jsme nezvýšili ani nezavedli. Zvýšili jsme pouze odvod u nejnižších příjmů, a to v zájmu osob samostatně výdělečně činných, mimo jiné proto, aby měly nárok na slušnou penzi, a zvýšili jsme to jenom do úrovně minimální mzdy. Ale celkové daňové zatížení je stejné, jako bylo u některých daní. Dokonce - a občané to pocítí a pocítí to na svých peněženkách a pocítí to na tom, co nakupují - došlo ke snížení a myslím si, že i lidé ocení to, že budou mít například levnější potraviny nebo dohromady zdravotnické pomůcky a léky a další věci. Takže tady došlo k výrazné úpravě.

To, co je ale podstatné, na čem pracujeme a co je naše odpovědnost - a za což nečekáme potlesk, ale děláme to jako odpovědná vláda - to je poradit si s obrovskými deficity, které jsme zdědili. To je úprava nebo taková konsolidace veřejných rozpočtů, která nám zajistí, že do budoucna se nedostaneme do obrovských dluhů, nebudeme mít problém je splácet, budeme jako stát se chovat odpovědně a hospodařit odpovědně. Jakákoliv rodina, kdyby dlouhodobě měla vyšší výdaje než příjmy, to nezvládne, a věřte mně, i když to nechcete slyšet, že to nezvládne ani stát. A my tady jdeme ale příkladem. My nechceme jenom po lidech, aby více přispěli, ale my především škrtáme na výdajové straně, snižujeme náklady státu velmi výrazně, provozní výdaje státu o 20 miliard korun. Která vláda před námi to udělala? Snížili jsme počet úředníků o tisíc míst, vrátili jsme se na úroveň roku 2015, tedy předtím, než došlo k významnému nárůstu ve státní správě, a děláme všechny tyto kroky, které vedou k cíli, který máme a který jsme slíbili občanům, abychom měli fungující - ne slabý, fungující, silný stát, ale stát, který je štíhlý, efektivní a který slouží lidem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP