(15.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Takže jdeme v tomto směru příkladem, snižujeme náklady státu. Snižujeme především výdaje, což je důležité z hlediska udržitelnosti, a velmi mírným způsobem rozloženým na všechny sociální skupiny tak, aby to nepostihlo ty nejslabší, upravujeme i příjmovou stránku státního rozpočtu tak, aby se celkové daňové zatížení občanů nezvýšilo. A v příštím roce, jak jsem vám tady na konkrétních číslech přesvědčivě ukázal, se také nezvýší.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Není už zájem pana poslance o doplňující otázku, takže přistoupíme k interpelaci paní poslankyně Karly Maříkové a připraví se pan poslanec Jan Síla. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, vy jste si zakoupili na Úřad vlády sportovní vybavení pro Strakovu akademii v době, kdy máme největší zadlužení v historii této země, v době, kdy tvrdíte, že vláda bude šetřit na státu, ne na lidech. Účet za dva roky vašeho vládnutí je takový, že máme jednu z největších inflací a vysoko nad průměr v Evropské unii. Jen pro osvěžení paměti, protože poslední dobou vidím, že vám moc neslouží, když si nepamatujete ani své předvolební sliby - koupili jste si rotoped, běžící pás, závěsná bradla, ribstol, závěsnou hrazdu a mnohé další. Když jste si tedy ve Strakovce vybavil fitko, tak by mě zajímalo, zda jste v něm poctivě trénoval, když už rozhazujete peníze daňových poplatníků tímto způsobem? A ptám se tedy, kolik jste toho už naběhal na tom běžícím pásu? A kdy konečně vyběhnete mezi lidi, abyste se jim podíval tváří v tvář do očí a mohl si vyslechnout, co si myslí o vaší vládě a předvolebních lžích, že nebudete zvyšovat daně, zejména daň z nemovitostí, tu jste považoval za socialistické řešení, o tom, že jste i přes sliby podpořil zákaz prodeje aut se spalovacími motory a že zvednete daň živnostníkům a fyzickým osobám? Pane premiére, kdy poběžíte do terénu se lidí zeptat, co si myslí o vašich lžích?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času a nyní je prostor pro pana premiéra.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vy jste nějak posedlí tím slovem lež, ale nevím, jestli na všechno, co tady zmiňujete, takový termín můžete uplatnit. Já si myslím, že vůbec na nic. Máte taky starost o to, jestli chodím mezi lidi a mezi své voliče. Samozřejmě ano, chodím, ty názory slyším a asi slyším jiné názory než vy, protože spousta lidí vyjadřuje pochopení pro ta opatření a chápe, že se musí šetřit, což vy zjevně žádným způsobem schopni pochopit nejste. Ale odpovědná politika je taková, že myslí i na budoucnost, a takovou politiku my děláme. A teď já se nebudu pouštět do nějakých polemik a nebudu vám vracet stejně ostrými výroky, budu se snažit odpovídat naprosto věcně a konkrétně.

Tak já jsem sice nevěděl, k čemu interpelace Vybavení pro Strakovku míří, ale tak jsem asi chápal, že se budete ptát na nějaké věci, které na Úřadu vlády byly vytvořeny. Samozřejmě asi chápete, i když nevím, ale předpokládám, že chápete, že premiér vybavení na Úřad vlády neobjednává, a není to ani moje role. Četl jsem nebo viděl jsem jakýsi článek v jednom médiu, kde se psalo o tom, jaké služby zaměstnanci na Úřadu vlády využívají a že v budově existují komerční služby, kadeřnictví a tak dál, lékař. Už tam nebylo napsáno, že tyto služby jsou tam desítky let a že je naše vláda nezavedla, ale jsou to služby, které slouží zaměstnancům úřadu, jsou to komerční služby, zaměstnanci za ně platí, úřad je nijak nedotuje a jediný benefit je, že to mají ve své budově úřadu.

Co se týče posilovny, ta má velikost 15 metrů čtverečních, je to jedna bývalá kancelář. Toto zařízení bylo pořízeno v nákladu 101 000 korun. Bylo plně hrazeno z Fondu kulturních a sociálních potřeb v souladu s vyhláškou Ministerstva financí, a to z prostředků tohoto fondu určených na zabezpečení kulturních, sociálních a sportovních potřeb našich zaměstnanců. Je potřeba říct, že tyto prostory používají zaměstnanci mimo pracovní dobu, což je zajištěno elektronickým systémem, který jim umožňuje vstup - to znamená, když do prostoru vstoupí, jsou odhlášeni z pracovní doby, která se jim nepočítá do celkové pracovní doby. Co se týká konkrétního vybavení, tam jste lépe informovaná než já, ale já mám tady písemné podklady. Jde o jeden běžecký pás, jeden rotoped a nějaké činky a cvičící podložky. To pořizované vybavení bylo uděláno na základě poptávky zaměstnanců, kteří jej využívají. Já ani jiní ministři nemáme možnost, nemáme čas tu posilovnu navštívit, i když by nám to určitě prospělo, ale ne z těch důvodů, o kterých mluvíte vy. Takže je to z Fondu kulturních a sociálních potřeb, je to věc, která slouží zaměstnancům Úřadu vlády, tak jak je to v jiných institucích a podnicích a je to naprosto standardní.

Myslím, že není potřeba svoji nechuť nebo nenávist k vládě přenášet na zaměstnance úřadu, teď bych se jich chtěl zastat, ti za to nemohou. Myslím si, že je dobře, že tam mají posilovnu a některé věci, pracují tam od rána do noci a často nad rámec své běžné pracovní doby, když jsou tam jednání, když je zasedání vlády. Pro ně to není jednoduché a myslím, že takováto maličkost, jaká vznikla na Úřadu vlády z Fondu kulturních a sociálních potřeb, by neměla vyvolávat závist, neměla by být předmětem posměchu, měla by být spíš těm lidem přána, měli byste mít pro to pochopení, stejně jako byste měli mít pochopení pro zaměstnance Poslanecké sněmovny a všechny další lidi, kteří prostě poctivě dělají svou práci. Mimochodem, když jsme u Úřadu vlády, tak byla to naše vláda, která rozhodla, že původní prostředky určené předcházející vládou na rekonstrukci, například zasedací místnosti vlády, nebudou na tuto rekonstrukci použity, ale použili jsme je na zateplení střechy Strakovy akademie z důvodu energetických úspor, na budovy a na provoz Úřadu vlády. Úspora po zateplení energie by měla činit přes 14 % a to si myslím, že není málo. Čili i tady se ukazuje, jak efektivně nakládáme s finančními prostředky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a paní poslankyně má zájem o doplňující otázku. Prosím, předneste ji.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo. Pane premiére, ono se stačilo zeptat, na co se budu ptát, ale já bych předpokládala, že jako premiér této země nepotřebujete papír, co vám připraví vaši úředníci, a zvládnete odpovědět spatra. Ale chápu, že se vám o těch vašich lžích velmi špatně hovoří. Znáte to staré dobré přísloví: Kdo lže, ten krade a do pekla se hrabe? A když jsem dnes četla vyjádření vašich dvou ministrů Stanjury a Blažka, tak si říkám, kdo je tady ten největší lhář. Pan ministr financí Stanjura řekl, že vaše předvolební heslo o daních bylo jen billboardovou zkratkou. Pan ministr Blažek zase, že jste nelhal, říkal jste něco, co nemůžete splnit. Vy jste v ODS vyhlásili nějakou soutěž, kdo je větší lhář?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Tak to byla doplňující otázka. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Paní poslankyně, není žádná ostuda mít podklady, mít čísla, všechno si nepamatovat, do nich se dívat. Já naopak s vámi budu polemizovat. Já bych byl špatný premiér, kdybych se staral o konkrétní položky, kterými se vybaví tělocvična zaměstnanců Úřadu vlády, to opravdu po mně nemůžete chtít. A ano, měl jsem tu podklady, z kterých jsem mohl čerpat, a proto jsem vám mohl věcně odpovědět.

A pokud jde o to mluvení spatra, vy i tu svoji doplňující otázku jste četla z papíru. Já jsem vám jenom z papíru, jak jste to vy formulovala, odpověděl nebo uvedl čísla a fakta, která nemohu a upřímně řečeno ani nechci nosit v hlavě. Já si myslím, že premiér nemá být mikromanažer, takového jsme tu už měli. Nedopadlo to úplně dobře, nechtěl bych se k tomu vracet. Úřad vlády má svoji vedoucí, Úřad vlády má svoje kompetentní profesionální pracovníky, kteří rozhodují o tom, jaké benefity se z Fondu kulturních a sociálních potřeb poskytnou zaměstnancům, a myslím si, že to je nejenom v pořádku, ale je to i dobré a měli bychom to těm zaměstnancům přát, jak už jsem to jednou řekl.

Jestli lžeme, nebo nelžeme, jaké jsou okolnosti našeho úsporného balíčku, to si myslím, že především posoudí občané, posoudí to voliči. My se jejich posouzení nebojíme, my jim budeme trpělivě a poctivě vysvětlovat, jak jsme ta opatření udělali, proč jsme udělali. A taky jim budeme říkat pravdu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP