(16.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Táži se, zda má paní poslankyně zájem o doplňující otázku? Má. Prosím.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za odpověď. Ještě doplním za sebe, že nechci působit a ani nejsem zástupcem nějakého striktního zákazu potravin s obsahem kanabidiolu, vůbec ne. Mně šlo čistě o tu technickou záležitost, že prostě nějaký předpis nám říká, že potřebujeme schválení, a já se dočtu, že my se to snažíme obejít. A upřímně mě neuspokojuje to, že to užívá příliš mnoho lidí. Naopak, to by měl být ten hlavní důvod, to, že to užívá příliš mnoho lidí, tak by ten postup měl být dodržen tak, jak je správně.

U toho kratomu se ještě zeptám, jestli mi to tam neuniklo, v jakém časovém horizontu se pohybuje to budoucí řešení, o jaké době se bavíme?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. S reakcí pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: CBD neužívá příliš mnoho lidí, ale užívá ho hodně lidí k léčebným účelům. A pokud jakákoliv jiná látka se rozhodnutím jakéhokoliv orgánu, a je jedno jakého, stane prakticky ze dne na den, když to přeženu, najednou potravinou, musíme myslet na to, pokud jsme odpovědní jako lékaři, že je řada pacientů, která ji prostě bere, a tím pádem musí být nějaké řešení, a to řešení hledají všechny země Evropské unie. Problém je, že shoda právníků není taková jednoznačná, jak je výklad řekněme. Někteří právníci mají pocit, že ta směrnice je zcela jasná a zavazující, že se jedná tedy o direktivu, jiní mají jiný výklad. Je to opravdu v rezortu Ministerstva zemědělství, a ne zdravotnictví. A já pouze na vládě upozornil, že mě zajímá, jakým způsobem zajistíme pro pacienty, kterým opravdu tato látka pomáhá, aby ji měli k dispozici, nic víc, nic míň. To je moje role ministra zdravotnictví.

Co se kratomu týče, ten horizont je květen. Očekávám, že v květnu budeme mít nějaký materiál. (Poslankyně Štefanová: Tento květen?) No jistě, ano, měsíc se jednoduše určuje, vždycky je problém definovat ten rok, tomu já rozumím. Takže květen 2023, tedy myslím tento měsíc. Předpokládám, že tento měsíc budeme mít k dispozici nějaký materiál, jakýsi pracovní už koluje, doufejme, že ho dostaneme oficiálně. Buď se shodneme na tom, že ten materiál jsme schopni předložit Poslanecké sněmovně v rychlém horizontu, pak jsem připraven ještě vyčkat. Pokud se ukáže, že je potřeba o tom materiálu dále diskutovat a platil by řekněme až v nějakém delším horizontu, pak jsem připraven navrhnout zařazení kratomu na seznam návykových látek. A pak je otázka, jak bude vláda hlasovat, jednotliví ministři.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Roman Kubíček, připraví se paní poslankyně Lenka Knechtová.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, členové vlády, pane ministře, moje interpelace bude poměrně jednoduchá a v globálu bude to takový brainstorming, protože jak jste všichni postřehli, zkrachovala firma Malina Group, která nabízela největší množství fotovoltaických instalací pro domácnosti a na střechy, zůstávají po ní dluhy, nevypořádané instalace, a není to firma jediná, nemohu jmenovat další firmy, ale na tom trhu se to objevuje.

A já jsem se chtěl zeptat, jestli můžeme hledat nějaké společné řešení pro ty lidi? Já vím, že by si měli číst smlouvy, měli by je nějakým způsobem právně obsáhnout, ale hledat řešení pro to, aby se to dalším lidem nestávalo. Vzpomínám si na varování, které neproběhlo v rámci Bohemia Energy a panu Písaříkovi, kde vlastně potom 1,5 milionu klientů spadlo do nějaké pasti. Nevěděl jsem, jestli interpelovat vás, nebo pana ministra životního prostředí, protože je to spojené s tou dotací. Lidé dneska od nesolidních firem jsou připojováni i v místech, kde nejsou připojeni do sítě, oni to nevědí v tu chvíli, a když nejsou připojeni do sítě, tak tu dotaci nedostanou. To je první věc.

Druhá věc, poskytování dotací, které nabízejí firmy, by mělo být nějakým způsobem kontrolováno a regulováno - a nevím, jestli je to tedy Ministerstvo průmyslu a obchodu nebo Ministerstvo životního prostředí - ale v globálu udělat nějaký mechanismus - a znovu odpovídám, neznám ho v tuto chvíli a můžeme se o tom bavit, budu velmi rád nápomocen - aby solidnost těch firem fungovala. Vím, že to bylo kdysi při zateplování domů, tak se musely skládat nějaké certifikace, které opravňovaly, aby ta dotace mohla být poskytnuta té firmě - zda by takovéto řešení nebylo vhodné i pro tu oblast. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. S odpovědí vystoupí pan ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych se vyjádřil k ústní interpelaci pana poslance Kubíčka ve věci problémy s fotovoltaikou. Ale já bych za tu interpelaci chtěl vlastně poděkovat, protože je to jedna z těch interpelací, která nám může pomoci ve věcech, jako je osvěta, jako je předcházení problémů. Ona se týká skutečně současné situace, kdy na základě problémů některých společností instalujících solární elektrárny a fotovoltaické panely se dostala do nelehké situace řada občanů a domácností, které nemají dokončené uvedené elektrárny na svých domech, a jsou ohroženy finanční prostředky, které složili na instalaci zdrojů některým společnostem, které instalují solární panely.

Na úvod odpovědi si dovolím uvést, že jsme v loňském roce zaznamenali nárůst o 262 % co do počtu žádostí o připojení nových fotovoltaických elektráren a o 366 % co do jejich výkonu. Do roku 2023 se podle současných čísel do dubna dá předpokládat, že budou tyto rekordní hodnoty dále překročeny v novém ročním rekordu. Bohužel jako v každém oboru, který zažívá nějaký boom, se mohou u menšiny dodavatelů objevit nekalé praktiky. Naším cílem je proto přispět k ochraně zákazníků a zabránit znevěrohodnění trhu s fotovoltaikou.

My jsme s Českou obchodní inspekcí připravili desatero rad. Ona je to vlastně aktualizace, protože ty rady již byly, ale my jsme je aktualizovali s cílem pomoci zákazníkům podobným praktikám předcházet. Nově jsme zahrnuli mezi rady i to, jak vybrat spolehlivou firmu, jaké podmínky při uzavírání smlouvy dojednat nebo jak postupovat, když dodavatelská firma podmínky smlouvy neplní. Uvedené desatero jsme zveřejnili na webu našeho ministerstva i na speciálním webu, který jsme zřídili, na kterém jsou tyto informace dostupné, stejně jako informace, jak ušetřit energie. Budeme to dále šířit dalšími cestami. Uvedenou metodiku budou mít k dispozici energetičtí konzultanti EKIS, které již radí zákazníkům s dotacemi na instalaci fotovoltaik o spolupráci na zlepšení informovanosti, o té říkejme tomu solární gramotnosti. Jednáme v tuto chvíli s Českou bankovní asociací. Prostřednictvím námi zřízené infolinky 1212 požádáme také o šíření tohoto desatera starosty měst a obcí a tato linka bude s radami pro spotřebitele samozřejmě k dispozici každému. Dále po dohodě s kontrolními orgány dochází k intenzivnějším kontrolám samotných výrobků u dodavatelů.

Musím na druhé straně zmínit, že Česká obchodní inspekce ani například Energetický regulační úřad nemají ze zákona možnost donutit podnikatele zahájit práce nebo vrátit spotřebiteli peníze. Do smluvních vztahů dvou stran my vstupovat prostě nemůžeme. Přikázat vrátit spotřebiteli peníze může výhradně soud. Je možné ještě využít mimosoudní řešení spotřebitelských sporů. Česká obchodní inspekce se může zaměřit na výrobky samotné, zda jsou v pořádku, zda splňují požadavky uvedení na trh a podobně.

My se snažíme další kroky koordinovat také se zástupci sektoru obnovitelných zdrojů, například Komorou obnovitelných zdrojů a Cechem akumulace a fotovoltaiky tak, aby současná situace ohledně nekalých praktik některých společností, které využily zájmu české veřejnosti o solární panely ve svůj prospěch, nepoškodila reputaci fotovoltaiky v očích veřejnosti a našich občanů, neboť je důležitou částí dekarbonizace české energetiky a základním zdrojem obnovitelných zdrojů, který se dá v České republice neproblémově využívat a přispívá tak rozvoji obnovitelných zdrojů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP