(15.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a nyní přejdeme k další interpelaci, kterou bude interpelace pana poslance Zdeňka Kettnera a bude cílit na pana ministra školství. Dále se připraví pan poslanec Vladimír Zlínský posléze. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Dobrý den, děkuji za slovo. Pane ministře, má musím trošičku upřesnit ten dotaz - ten dotaz vznikl takhle díky zkratce. Jde mi o to, že se již dlouhodobě pracuje na úpravách RVP. Hlavním cílem úpravy RVP je snížit obsah natolik, aby učitelé získali čas na opakování a upevňování učiva, což je velice důležitá součást výuky. A v okamžiku ale, kdy jsem se dozvěděl, že je tady plán z devíti ročníků počet let na základní škole snížit na osm, tak jestli to trošičku nepůjde proti sobě, protože tím pádem, pokud ponecháme učivo pro první a druhý stupeň sice snížené, ale ubereme rok, nic jsme nezískali - prostě najednou tam zase bude přetlak. A v případě, že nějaké učivo přesuneme tedy na třetí stupeň, do prvních dvou let na střední školu, jestli to právě není to, co naruší práci na úpravách RVP, a jestli ty změny potom nebudou podstatně masivnější, než se předpokládalo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji a nyní se ujme slova pan ministr školství Mikuláš Bek. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Vážená paní místopředsedkyně Sněmovny, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, děkuji za tu otázku, protože teď je opravdu velmi důležité, abychom vysvětlovali a konkretizovali svoje záměry. Musím říct, že jsem se hned po svém nástupu snažil detailně proniknout do stavu příprav těch revizí rámcových vzdělávacích programů a právě v těchto hodinách a dnech bych měl obdržet první výstupy z pracovních skupin, které se věnovaly těm jednotlivým oblastem.

Jsem přesvědčený o tom, že jednou ze slabin původního zadání, které historicky vzniklo, je to, že hned od začátku nebyla vedena koncepčnější diskuse o provazbách a návaznostech mezi základním a středním školstvím a také nebyla vedena debata o tom, jak případné změny na úrovni středního školství budou implikovat případné úpravy či změny na vysokoškolské úrovni, byť ne v rovině nutně nějaké speciální reformy curricula, ale možná fungování některých segmentů tohoto terciárního sektoru.

Jsem přesvědčený o tom, že debata probíhá relativně intenzivně několik let o případném zkrácení základní školy na osm let. Umím si ale představit samozřejmě, že politická diskuse dospěje k nějakému jinému modelu. Z mého pohledu ještě důležitější je to, aby byla prodloužena povinná školní docházka alespoň do 16 let věku, jak je to ve většině evropských zemí, což by mělo mít pozitivní efekt zejména pro ty, kteří dnes ani nezkusí do sekundárního školství vstoupit.

Když jsem zkoumal pokrok, kterého bylo dosaženo, jsem ujišťován, že primárně debata byla vedena spíš o obsahu vzdělávání, samozřejmě také o uzlových bodech, které zatím byly stanoveny v páté a deváté třídě, a tam je jasné, že pokud naše politická diskuse dospěje rychle k zadání, že se má zkrátit modelově základní škola na osm let, tak to znamená určitý zásah do probíhajících prací nebo zpřesnění toho zadání. Na druhé straně to neznamená, že by práce, která byla vykonána, byla jakkoliv znehodnocena, protože jsem opravdu přesvědčen o tom, že pokud bychom přistoupili ke zkrácení základní školy na osm let a třeba těch kapacit využili pro přípravné třídy, které by mohly lépe ošetřit odklady než dosavadní model pobytu v mateřských školách, tak to otevírá prostor pro to, abychom začátek střední školy uchopili jinak, nově a opravdu ošetřili některé věci až na tomto stupni, a tím pádem by nemělo dojít k tomu, že bychom opustili výchozí tezi, že má být obsah spíše redukován, než že bychom ho zhušťovali a zvyšovali nároky na děti.

Takže já se těším na výsledek odborné i politické diskuse o tomhle modelu. Měli bychom rozhodnout poměrně brzy, abychom mohli do zadání pro revize vzdělávacích programů vnést jasno. Já jsem si vědom toho, že tady nemůžeme dlouho otálet, ale předpokládám, že intenzivní politická, odborná diskuse může dospět k závěrům relativně rychle. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji. Je zájem o doplňující dotaz? Není tomu tak. Tím pádem končím tuto interpelaci, posuneme se k interpelaci pana poslance Vladimíra Zlínského a připraví se následně pan poslanec Richard Brabec. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane ministře, obracím se na vás ve věci stížnosti na nepřiměřenou dobu soudního řízení a možného porušení insolvenčního zákona v průběhu soudního řízení KSP 56 INS 8104/2012, věřitel Ing. Jiří Mareš, Ph.D. Tento podnět jsem obdržel od manželů Marešových z Pardubic, dovolte mi citovat ze zaslaného dopisu: "Jsme věřitelé v insolvenci od března 2012. Krajský soud Hradec Králové, pobočka Pardubice, povolil dlužníkovi, dopravci Vilémovi Bednářovi, insolvenci, aniž by dlužník prokázal úpadek. Chybělo kompletní účetnictví a nebyl zkoumán ekonomický stav firmy dlužníka. Ctíme nezávislost soudu, ovšem ne nezávislost na zákonech. Odvolávám se na právní větu, kterou schválilo trestní kolegium Nejvyššího soudu o způsobení úpadku: Nepodaří-li se zjistit, například v důsledku chybějících účetních dokladů, zda v době, kdy dlužník činil výdaje ze svého majetku bez získání odpovídající hodnoty, byl již úpadku či nikoliv, lze toto jeho jednání posoudit jako přečin poškození věřitele podle § 222, odst. 1 písm. a) trestního zákoníku, pokud uvedenými majetkovými dispozicemi alespoň částečně zmaří uspokojení věřitele. Z uvedených důvodů jsme požádali dne 6. 9. 2022 Ministerstvo spravedlnosti o náhradu škody. K dnešnímu dni nebyla naše žádost vyřízena, pouze z Krajského soudu Hradec Králové, pobočka Pardubice, byl vznesen dotaz, zda trváme na soudním řízení vzhledem k dosavadnímu průběhu soudu." Konec citace.

Pane ministře, žádám vás tímto o prošetření věci, zjednání nápravy a písemnou informaci, jak byla věc vyřízena. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vaši interpelaci. Pan ministr je nepřítomen, řádně omluven a v souladu s jednacím řádem vám odpoví písemně do 30 dnů. Nyní přistoupíme k interpelaci pana poslance Richarda Brabce, připraví se následně pan poslanec Lubomír Brož. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, vážený pane ministře, děkuji, že jste přišel. Jak jinak, vláda se nevejde do jedné řady, tak je zvláštní, že na interpelacích se tam vejde úplně bez problémů, ale skutečně oceňuji, že jste si přišel tu interpelaci poslechnout.

Já bych se chtěl vás zeptat na aktuální vývoj k vyhlašování Národního parku Křivoklátsko, protože oba víme, že když budu hodně eufemistický, řeknu, že se ten proces Ministerstvu životního prostředí úplně nedaří. Ne tak, že by nebyl zájem na straně MŽP, ale naráží na poměrně silný, nebo já bych řekl velmi silný odpor z hlediska regionu.

Vy jste tu situaci spíše zdědil, protože já to spíše kladu za vinu minulému vašim předchůdcům nebo trošku vaši předchůdkyni, protože tam ministerstvo hodně zanedbalo personální práci směrem k regionu a natlačilo doslova některé věci, které dneska obce berou jako řekněme svrchu natlačenou myšlenku národního parku, a moje zkušenost ze Šumavy i po třiceti letech, když bylo něco regionu slibováno, nebylo to splněno, tak tam byl velký problém. Protože vím, že - myslím, že včera - probíhalo nějaké jednání s obcemi, tak jsem se chtěl zeptat, jak to jednání proběhlo, jestli to můžete říct, jaký z toho máte pocit, jestli tam vidíte nějaký posun a jaké očekáváte další kroky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji a nyní má slovo pan ministr životního prostředí Petr Hladík. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, krásné dobré odpoledne. Díky moc za dotaz. Záměr byl zveřejněn 27. září 2022, proběhla 90denní lhůta a chci podotknout, že ten záměr byl po diskusích mé předchůdkyně se starosty schválně odsunut až do doby po komunálních volbách, kdy starostové říkají: Nedělejte to před volbami, udělejte to až po volbách. To znamená, tady si myslím, že chci trošku zdůraznit, že i moje předchůdkyně Anna Hubáčková se tomu věnovala a uzpůsobovala některá rozhodnutí, což datum o zveřejnění záměru jistě je to rozhodnutí, kdy začne běžet správní lhůta. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP