(15.10 hodin)
(pokračuje Petr Hladík)

Fakticky do konce roku starostové, fyzické, právnické osoby, podávali námitky. Přišlo celkem 28 námitek, 26 od fyzických osob, 2 od právnických osob a 16 od obcí. Celkem dvě obce - jedna obec podala připomínku a dvě nepodaly vůbec nic, a to Bratronice a Sýkořice. Aktuálně ministerstvo vydalo 13 rozhodnutí, kdy bylo námitkám podaným fyzickými osobami plně vyhověno. Dále byla vydána tři rozhodnutí, kde bylo plně vyhověno obcím, a tyto tři obce budou ze záměru zcela vypuštěny. Je to Kublov, Horní Bezděkov a Malé Kyšice. Lesy České republiky vzaly svoji námitku zpět a ve zbývajících správních řízeních se vedou správní řízení. Doufám a předpokládám, že budou ukončena v řádu týdnů.

Rozhodně záměrem mým i ministerstva je maximálně vyhovět, jenom jak to lze, námitkám a připomínkám, především fyzických osob, nebo tam, kde opravdu to je pragmatická a faktická připomínka. Já jsem se včera zúčastnil na pozvání paní hejtmanky, protože to organizoval Středočeský kraj - musím říct, že Středočeský kraj je v tom velmi aktivní a je to dobře, že komunikace probíhá i na regionální úrovni. Včera se tam zúčastnilo asi osm starostů. Musím říct, my za tu dobu komunikace, kdy jsem ministr, jsme vyvrátili a komunikovali celou řadu připomínek od toho, že se tam nebude moct na houby a sbírat klestí a na kole. To si myslím, že tu fázi máme dávno za sebou, že toto všichni pochopili, jak to je.

Při individuálních diskusích se starosty jsme také posunuli některé věci naprosto pragmatické. Z roku 1976 jsou například CHKO hranice vyhlášeny asi ve dvou nebo ve třech obcích uprostřed intravilánu. Když se mě starosta ptá, proč má uprostřed intravilánu hranici CHKO, ani já mu nedokážu odpovědět, proč. Já jsem slíbil a tu lhůtu chci dodržet, byť to bude muset... je to jiný proces než vyhlašování CHKO, vy ho moc dobře znáte, že proces aktualizace CHKO je také správní proces, ale i posuneme některé věci v rámci CHKO.

Takže si myslím, že se daří komunikace s celou řadou obcí, ale zůstává a asi už zůstanou tam některé obce, které jsou dnes proti, a řekl bych už vlastně z jakýchsi meritorních záležitostí, prostě ty věci spíše se posouvají od toho faktického řekněme k nějakému ideologickému nebo světonázorovému vidění světa - musím říct, že ale ne všech, rozhodně ne všech. Říkám, včera tam bylo jenom osm, dostali pozvání všichni. Někteří mi říkali, že tam nepojedou, i proto, že nechtějí nebo se nepřipojují k nějaké řekněme tvrdé linii komunikace. Někteří naopak mě potom oslovovali, že s tím souhlasí. Dokonce někteří starostové vyjádřili zájem mít sídlo CHKO na svém katastru, že mají vhodnou nemovitost.

To znamená, v té komunikaci budu dál pokračovat a já jsem slíbil včera starostům, že jakmile vypořádáme všechny připomínky, námitky, znovu je všechny objedeme, abychom tam viděli posun. On ten posun prostě bude proti vyhlášenému záměru. Asi, a to říkám zcela objektivně, se nestane situace (Předsedající: Čas, prosím.) jakéhosi souhlasu těch obcí, ale důležité je (Předsedající: Je potřeba skončit. Čas.) že to, co (Předsedající: Pane ministře.) je možné vyřešit, to vyřešíme.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: On vám dá pan poslanec předpokládám možnost doplnit ještě vaše vyjádření po doplňující otázce. Já musím měřit všem stejně v tom vymezeném čase. Prosím, pane poslanče, váš doplňující...

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuju. Ano, dám rád, mám ještě doplňující dotaz. K tomu ale určitě dokončete, pane ministře, co jste chtěl teď říct. Jestli i vy jste byl konfrontován některými novináři s dotazem - i já jsem byl - jak by se třeba případně ministerstvo dívalo - a já se přiznám, že jsem ten alternativní návrh neviděl, ale vím, nebo slyšel jsem, že koluje mezi starosty jakýsi alternativní návrh, který by se týkal specializovaného závodu Lesů České republiky, což by byl takový ve velkých uvozovkách kompromis mezi CHKO a národním parkem. A údajně má i podporu, nevím, jestli všech, ale má i podporu většiny obcí, údajně tedy rozhodně větší podporu než myšlenka národního parku. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli jste ten materiál četl, protože já jsem ho tedy neměl možnost číst, a případně jak se na něj díváte. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji, i za dodržení času. A nyní je prostor pro pana ministra na reakci dvouminutovou. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Už jenom zareaguji, protože si myslím, že jsem dokončil. Já jsem ho vlastně tam včera od pana starosty Kocmana ve dvou slidech viděl poprvé, a víceméně, když to hodně teď zjednoduším, byť by bylo potřeba trošku větší časový prostor, je to víceméně to, co má vláda obsaženo ve svém programovém prohlášení, jakým způsobem bude změněna politika hospodaření Lesů České republiky. To je vlastně budoucí mainstream, že vlastně se máme posunout v hospodaření k šetrnějším technologiím, k tomu, abychom peníze z lesů spíše zase zpátky do lesa vraceli, způsob hospodaření ne pasečným způsobem - výběrovým způsobem. To je vlastně o tom managementu. Takže za mě je to řekněme budoucí mainstream hospodaření Lesů České republiky, byť bude trvat ještě nějaké roky, s tím souhlasím. Ale princip ochrany území, jak jej známe, definovaný nejenom českými zákony, ale mezinárodními normami, tam v podstatě nevidím. Takže tolik asi k tomu. Ale včera jsem to jakýmsi způsobem, ty obrys viděl poprvé, a když jsme šli v diskusi, tak jsem musel konstatovat, že to je vlastně budoucí mainstream hospodaření Lesů České republiky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám a my přistoupíme k následující interpelaci, tou je interpelace pana poslance Lubomíra Brože, která míří na pana ministra kultury Martina Baxu, který je omluven. Prosím.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, má interpelace směřuje na návrh zákona, kterým se mění zákon č. 496/2012, o audiovizuálních dílech a podpoře kinematografie, a změně některých zákonů, zákon o audiovizi. Můj dotaz je velmi jednoduchý: podle plánu legislativních prací Ministerstva kultury měl být tento zákon nebo návrh předložen vládě v březnu 2023 a předpokládaný termín nabytí účinnosti byl leden 2024.

Já bych se chtěl zeptat, jaký je současný stav aktuálních termínů? Je to proto, že toto je zákon, který je filmaři velmi očekáván, a zrovna v současné době se řeší a může znamenat stovky milionů korun pro český film. Má upravit pravidla financování Státního fondu kinematografie a měl by vlastně napravit stav, kdy zahraniční streamovací platformy neplatí nic v České republice na rozdíl od ostatních hráčů na trhu. To znamená tedy, jaký je současný stav v termínech v přípravě tohoto zákona? A hlavně, zda vidíte jako stále reálný termín nabytí účinnosti tohoto zákona v lednu 2024? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji. Pan ministr je omluven, v souladu s jednacím řádem dostaneme odpověď do 30 dnů.

A my přistoupíme k další interpelaci pana poslance Roberta Stržínka.

Já jen načtu došlou omluvu v mezičase: omlouvá se pan poslanec Hubert Lang od 14 hodin z pracovních důvodů.

A prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji vám, paní předsedající. Vážený pane nepřítomný ministře Stanjuro, již několik dnů se na úrovni hejtmanů diskutuje váš záměr na změnu, respektive snížení rozpočtového určení daní u krajů. Já se vás chci ale zeptat, jaké konkrétní změny připravuje Ministerstvo financí ve vztahu k městům a obcím. Dojde i zde ke změně rozpočtového určení daní? Finanční dopad konsolidačního balíčku na města a obce bude podle Svazu měst a obcí České republiky ve výši 34 miliard korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP