(15.30 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

A já jenom vlastně připomenu, na margo té loňské skutečnosti si myslím, že se ta situace tehdy podařila zvládnout poměrně velmi obstojně, že opravdu tady byla velmi intenzivní komunikace a spolupráce s dodavateli, s distributory v terénu, takže vlastně, byť to vypadalo ještě někdy v lednu, v únoru loňského roku, že to bude nějaká opravdu extrémně vypjatá situace, tak jsme opravdu dokázali i díky tomu osobnímu šetření v terénu ta odpojení snížit v zásadě na desítky případů, nikoliv na stovky nebo tisíce.

A k tomu jenom, když ještě tady si dovolím jenom shrnout ještě vlastně nárůst pomoci těmto domácnostem: když se podíváme na nejvíce využívaný nástroj, a to je sociální podpora v rámci příspěvku na bydlení, tak když se podíváme na duben roku 2022, tak to bylo 165 000 domácností a průměrná výše měsíční podpory byla 4 200 korun, a když se podíváme teď na duben 2023, ten nástroj dneska pomáhá podpořit zhruba 248 000 domácností a průměrná výše je 5 700 korun. Vnímáme to tak, že vlastně teď procházíme obdobím největšího náporu, který by měl už v těch příštích měsících postupně začít klesat i s ohledem na vývoj, který sledujeme na burzách, kdy vidíme, jak se snižují ceny jak elektřiny, tak plynu, takže troufnu si říct, že i tato část té podpory dokázala zafungovat.

A ještě doplním, v loňském roce jsme už udělali úpravu, která řeší lidi, kteří jsou například na dýchacích přístrojích a podobně, ti dneska už mají ještě i finanční podporu v rámci příspěvku, který jsme tady řešili, příspěvek na mobilitu. U těchto osob jsme zvýšili tu částku tak, abychom jim kompenzovali případně zvýšené náklady právě na spotřebu elektriky u těchto přístrojů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Doplňující otázka pana poslance, prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Tak ještě děkuji za slovo. Já, pane ministře, vím, že nejste gesční ministr, ale vzal jste si to na starost, tenkrát jste mi to slíbil, že to uděláte, tak za to vám děkuji. Na druhé straně, rozumím tomu, co jste říkal v rámci neplatičů a lidí, kteří nejsou schopni plnit svoje povinnosti - o těch to nebylo. Byla to opravdu pomoc invalidním důchodcům, matkám samoživitelkám, těm v obtížné situaci. Já jsem to v globálu tenkrát kopíroval z německého zákona - to nebylo, že bych to vymyslel, tak geniální nejsem - a tam skutečně pro tuhle úzkou skupinu obyvatel není možné v těch pěti měsících je odpojit. To asi tak všechno a jinak děkuju za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Už není zájem o reakci, a my tedy přistoupíme k další interpelaci, kterou je interpelace pana poslance Lubomíra Metnara. Následně se připraví pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Lubomír Metnar: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, k tématu mé interpelace. Vážená paní ministryně, s ohledem na vaši nečinnost vůči orgánu parlamentní kontroly, tedy vůči výboru pro obranu, a občanům vás žádám o seznámení poslanců a veřejnosti s parametry zakázky pásová bojová vozidla pěchoty. Očekával jsem, že když byl na dnešní den svolán mimořádný výbor pro obranu, přijdete nás s parametry této pro obranu historicky nejdražší zakázky seznámit. Účast na výboru jste odmítla a o parametrech zakázky jste nás veřejně neinformovala, tudíž vás žádám touto cestou. To, že jste nám poslala informace v utajeném režimu, daňové poplatníky nezajímá. Jedná se o veřejné prostředky a já vás žádám o veřejné informace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za přednesení interpelace, paní ministryně je řádně omluvena, odpověď přijde písemně do 30 dnů v souladu s jednacím řádem.

Ještě načtu omluvu: v mezičase se omlouvá paní poslankyně Alena Schillerová od 14.30 hodin z pracovních důvodů.

A nyní přistoupíme k další interpelaci, a sice od pana poslance Jiřího Maška a připraví se paní poslankyně Ivana Mádlová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, budu interpelovat teď pana ministra Jurečku ve věci zpožďování výplat důchodů a humanitárních dávek. Pane ministře, vypomůžu si citací ze včerejšího tisku. Uprchlíci bez peněz, výplata humanitární dávky má zpoždění. Cituji tady jakousi paní Oksanu Bespalovou, která je ve finanční tísni, je matka několika dětí, čeká na proplacení 12 000 korun a musela si proto půjčit peníze, svěřuje se Oksana z Karlovarského kraje. V květnu nestačila humanitární pomoc dorazit včas pro obyvatele Ukrajiny, respektive pro ukrajinské běžence. Nevím, v jaké míře, ale ty zprávy se prostě v tisku objevují.

Zároveň bych se chtěl zeptat, jestli v této věci existuje nějaké rozlišení, zda skutečně jde o válečné uprchlíky z válečných oblastí a lidi přímo ovlivněných válkou, respektive o nějaké ostatní. Proč to říkám? Protože před konfliktem zde bylo 200 000 Ukrajinců, kteří zde byli v jiném režimu, kteří tady pracovali nebo tady žili, a v průběhu konfliktu došlo k registraci až zhruba 530 000 běženců. V současné době, protože se na to opakovaně ptáme, tak jsme dostali na výboru pro bezpečnost informaci, že v současné době je tady registrováno jako běženci 330 000 uprchlíků a zhruba 200 000 ne, není registrováno.

Zároveň je tady věc, že nepřicházejí důchody, které mají dostávat naši důchodci. Mám tady například ze svého Facebooku informaci od Mii Májové, že "ve 12. měsíci loňského roku jsem si požádala o řádný starobní důchod, v 5. měsíci jsem teprve byla pozvána na sepsání a tam mi bylo řečeno, že první důchod (Předsedající: Čas!) mi přijde (Předsedající: Čas, prosím!) v září. Čili tady vypsání důchodu trvá déle než těhotenství.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, už není možné, je potřeba dodržovat čas, měřit všem stejně. Poprosím pana ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku o reakci a pak bude ještě prostor pro doplňující dotaz. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní, místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, vážený, pane poslanče Mašku, já si dovolím reagovat na vaši interpelaci, prostřednictvím paní předsedající. A vlastně jsou to dvě témata, která jste tady nadnesl, tak já si dovolím to první. Pokud jde o výplatu humanitární dávky jakožto formy podpory, kterou mohou čerpat lidé, kteří přišli jako váleční uprchlíci z Ukrajiny, tak tady ta situace taková, že my samozřejmě se snažíme zaměřovat na to, abychom dokázali některé informace, které třeba nám tito žadatelé dokládají, abychom opravdu byli důslední. Takže ano, je tady stav, kdy několik tisíc žadatelů je vyzýváno, aby nám třeba některé skutečnosti doložili. Je dneska stav takový, kdy teď aktuálně k opravě, tedy k doložení nějaké skutečnosti, je vyzváno zhruba necelých 4 000 potenciálních žadatelů o humanitární dávku. Takže ano, někde může dojít k tomu prodlení, že máme ukončený měsíc a těm lidem nevyplácíme finanční prostředky, protože jsme je požádali, aby nám některé skutečnosti doložili. Ano, je to tak. Na základě skutečností, které se tady objevily v lednu a v únoru, jsme v tomto daleko bych řekl přísnější, důslednější. Když se podíváme na agendu, která s tímto souvisí, vidíme, že humanitární dávka byla třeba v roce 2022 v dubnu loňského roku vyplácena v objemu zhruba 1,3 miliardy korun za měsíc, a když se podíváme na duben roku 2023, tak je objem 634 milionů, takže tam je opravdu velmi výrazný pokles v čase. On je vlastně ten pokles spojen i s tím, jak nám se zapojovali ukrajinští uprchlíci na trh práce. Já jsem měl dneska ráno poradu, takže teď aktuální stav, poslední čísla z pondělka tohoto týdne, jsou 98 000 pracujících ukrajinských uprchlíků. Zhruba 92 % těchto pracujících je na formu práce, ze které je odváděno plné pojistné. Takže i v tomto vidíme ten progres, který narůstal, začínalo to někde na 50 %.

My samozřejmě z hlediska toho, odkud uprchlík přichází, z které části Ukrajiny, nemáme ani podle mezinárodního práva možnost posuzovat a říkat, tento člověk je víc z východní nebo jihovýchodní části nebo je z Kyjeva, anebo je z nějaké více západní části - tady prostě platí mezinárodní právo naprosto jednoznačně: přichází ze země, která je ve válečné situaci, on je uprchlík, který má právo na to, získat tady u nás nebo kdekoliv jinde v Evropě dočasnou ochranu. Takto my postupujeme. Ale platí to, a vy to víte moc dobře, že jsme také udělali kroky, které od dubna a následně od července zpřísňují na základě lex Ukrajina V vůbec rozsah sociální podpory i rozsah podpory, pokud jde o ubytování.

Pokud jde o důchody, na které jste se ptal: já jsem to říkal i veřejně, tady se prostě musím omluvit, že situace je řekněme velmi nepříjemná především pro ty, kteří na ty peníze čekají, ale vlastně daří se nám teď poměrně značným tempem snižovat ten deficit a to zpoždění. To znamená, do konce června tohoto roku, zhruba za necelé čtyři týdny, bychom měli být zpátky v zákonných lhůtách. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP