(12.00 hodin)
(pokračuje Michal Šalomoun)

A ta argumentace vlastně stojí na trošku historizujícím pohledu a pohledu, který prostě navazuje na papírovou Sbírku zákonů. A problém přílepků byl v tom, že když máte nějaký návrh zákona, typicky třeba živnostenský zákon, tak živnostníci hledali něco, co se jmenuje živnostenský zákon, nebo hledali zákon, kterým se mění živnostenský zákon. Ale když potom vám do parlamentu přijde něco, co se jmenuje zákon o bankách, a do toho inkorporujete v průběhu procesu novelu živnostenského zákona, tak se to nemusí propsat do toho názvu. A kdybyste to hledali v papírové Sbírce zákonů, tak to prostě nenajdete. Nicméně tyhlety pohledy už jsou podle mě docela historizující, byť máme papírovou Sbírku zákonů, ale stejně díky tomu, že stát plní množství úkolů, které jsou regulovány zákonem, tak stejně v tom už nikdo nic nehledá a díky vlastně informační společnosti stejně všechno hledáme prostřednictvím právních informačních systémů. Takže tenhleten argument, neříkám, že neplatí, ale je prostě výrazně oslaben a spíš má určitý takový historizující étos. A myslím si, že ten leitmotiv, který byl tedy v tom nálezu veden tímhle způsobem, už takový úplně není. Spíš si myslím, že je relevantnější nějaké právo poslance mít dostatek času nějak se na to připravit a vyjádřit se k věci, aby mohl tu argumentaci vést. A ta si myslím, že je tady dodržena.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Prosím paní poslankyni Peštovou.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Koukám, že už mi běží čas. Chtěla bych reagovat na pana poslance Bělora. Víte, ono brečíte krásně, ale na špatném hrobě. Já pocházím z Ústeckého kraje a ty billboardy jsem po tom Ústeckém kraji viděla, jakým způsobem se má STAN kroužkovat. Takže ve své podstatě vy jste se vykroužkovali a bohužel Piráti se sem nedostali. Takže to si vyřiďte mezi sebou v té vaší koalici.

A chtěla jsem se zeptat pana poslance Michálka, prostřednictvím pana předsedajícího. Církevní restituce byly nezákonné? Ústavní soud rozhodl, že jsou nezákonné? To je jedna věc. A když už jsme tedy u těch církevních restitucí, jak jste se postavili k té valorizaci církevních restitucí, když jsme tady načítali pozměňovací návrhy, kdy jsme chtěli snížit ty valorizace? Všechno jste prohlasovali. Takže jste nám to zamítli. Takže na jednu stranu se vám církevní restituce hodí a na druhou stranu se vám nehodí. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Vítám všechny kolegyně a kolegy. Přebrala jsem předsedání schůze. Nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová se svou faktickou, připraví se pan poslanec Strýček. Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní předsedající. Chtěla bych zareagovat na vystoupení pana poslance Romana Bělora, prostřednictvím paní předsedající, kdy tady hovořil o tom, že kandidovali jako jedna strana, jako jedno politické uskupení Pirátské strany a Starostové a nezávislí. Chtěla bych se ho zeptat, proč tedy nemají jeden klub a nemají jednoho předsedu klubu? Proč podle mého názoru to někdo neřeší? Protože si myslím, že to je v rozporu s právními předpisy a je to nehospodárné nakládání s finančními prostředky, protože by měli mít jeden klub a neměli by využívat další benefity. Kdy ty finanční prostředky vrátí? Kdo to bude řešit? Protože mě vůbec udivuje, že nikdo tuto věc neřeší. Měl jste pravdu, ano, ale máte mít pouze jeden klub a jednoho předsedu.

Zároveň bych chtěla říct, že když tady vystupuje pan ministr pro legislativu, který je tedy podle mého názoru taky nominovaný Českou pirátskou stranu, tak říká, že Česká republika je demokratický stát, a pak říká, že prakticky my nemůžeme vystupovat. Jsme omezeni na svých právech. Jsme tady omezováni prakticky neustále. Takže já si myslím, že si pan ministr pro legislativu protiřečí. A myslím si, že to, co tady dneska řekl Jakub Michálek, prostřednictvím paní předsedající, že stanovisko Legislativní rady vlády, že spočívá a měla by si ho vyžádat vláda. No samozřejmě, když ten zákon je na vládě, tak to chápu. Ale tenhleten přílepek, který se tady objevil, já si myslím, že i ministr pro legislativu by to měl podpořit a chtít k tomuto přílepku, který je protiústavní, to stanovisko Legislativní rady vlády. Já to prostě považuji za správné. A myslím si, že takový postup by měl být. A divím se, že ho pan ministr pro legislativu nepodpoří. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní se svou faktickou poznámkou pan poslanec Jiří Strýček, poté pan poslanec Drahoslav Ryba. Prosím.

 

Poslanec Jiří Strýček: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, chtěl bych opravdu zareagovat na pana poslance Bělora, vaším prostřednictvím, a taky navázat na kolegyni Bereniku Peštovou. Musím reagovat na ty předvolební kampaně. Víte, ono ty bezprecedentní útoky, které jsme zažívali my jako poslanci hnutí ANO na kampaních, ty jsem zažil na vlastní oči při kampaních, kdy byli napadáni členové hnutí ANO, kteří se tam těch kampaní zúčastnili, kdy prostě proti nám útočili někteří občané a tak dále. Já jsem toho byl osobním svědkem. A chtěl bych jenom dodat jednu věc. Tu zcela bezprecedentní kampaň, kterou jste zmínil tady vůči Pirátské straně, jste podnikli vy, členové hnutí STAN, tím, že jste je vykroužkovali ze společné kandidátky, takže dneska se jich tady místo 22 krčí 4. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Další vystupující bude pan poslanec Drahoslav Ryba. Připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Ještě jednou bych si dovolil reagovat na vystoupení pana ministra pro legislativu. Říkal jsem, že nejsem právník. Z hlediska legislativy možná máte pravdu, ale tu pravdu asi nemáte z hlediska etiky. Já vám můžu ze zkušenosti říct, že jsem byl téměř 10 let ředitelem Hasičského záchranného sboru České republiky. V rámci své funkce jsem vydával řadu pokynů, nařízení, které nejdou srovnat se zákony, jsou to samozřejmě hluboko pod touto úrovní. Nicméně jsem si nikdy nedovolil nařízení, které jsem vydal já, nedodržovat, protože v takové chvíli bych ztratil úctu svých podřízených a asi bych tam dlouho nebyl. Takže to jenom ze zkušenosti a praxe. Ano, možná z hlediska legislativy je to dobře. Z hlediska etiky nedodržovat vlastní zákony je podle mého názoru špatně.

A jen ještě k panu předsedovi Michálkovi taková malá poznámka. Ono když jsem byl právě ve funkci ředitele, tak jsem nesl odpovědnost jednak tím, že jsem mohl být z funkce odvolán, ale také tím, že když jsem se rozhodl špatně a skončilo by to špatně u soudu, tak jsem také tu náhradu škody mohl zaplatit. To samozřejmě ani jedna z těch podmínek tady v Poslanecké sněmovně, podle mě možná i bohužel, není. To znamená, mě nikdo nemůže čtyři roky odvolat, ať jednám jakkoliv a rozhoduji jakkoliv. Možná mi to spočítají voliči v příštím období. Ale také nenesu tu ekonomickou odpovědnost. Protože co se může stát? Jestliže by opravdu došlo k tomu, a to riziko tady minimálně je, že u Ústavního soudu uspěje, a mezitím, než Ústavní soud rozhodne, bude donucen prodat svou firmu, vznikne mu obrovská škoda, protože ji bude prodávat minimálně pod tlakem času, a bude žalovat český stát o náhradu této škody. A může se stát, že český stát mu ji přizná. (Předsedající: Čas.) Kdo potom nese? Český stát, nikoliv poslanec. A to je špatně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Poprosím o dbání na čas. A nyní paní poslankyně Zuzana Ožanová. Připraví se paní poslankyně Helena Válková posléze. Jsme stále ve faktických. Prosím, paní poslankyně, vaše reakce.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, byla bych ráda, aby u této rozpravy byl i ministr vnitra, tedy pokud není na technické přestávce. (Je.) Takže v tom případě ano, na to máme nárok všichni.

Takže já reaguji na - jak jinak - na kolegu poslance Michálka, vaším prostřednictvím. Faktické poznámky vy považujete za způsob, jak se my nenadřeme? (Zvýšeným hlasem:) Kolego, vy si myslíte, že když musím sledovat některé hlouposti, které se tu říkají, že se nenadřu u toho? Že nemusím přemýšlet, jak reagovat například na vaše vystoupení? Musím na to reagovat. Prosím vás, já, když si připravuji materiály - jestli jste si nevšiml, mě se tato poznámka hodně dotkla - já si všechny projevy píšu sama. Myslíte si, že tomu nevěnuji x hodin? A vy mi říkáte, že já, když si dovolím faktickými poznámkami nějak reagovat, že tím já se chcu nenadřít? Promiňte, fakt ne! Zkuste se zabývat něčím jiným! Ale já to chápu. Zkuste se zabývat třeba prací pro lidi. Zkuste něco jiného dělat. Lex Babiš. Za chvilku lex Blažek, jak už jsem jednou zmínila. Zkuste fakt pracovat. Protože jediné, co děláte, jenom někoho kritizujete, ale netvoříte! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP