(20.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Samozřejmě důvěře nepřidává ani fakt, že v rámci pětikoalice funguje strana, která má velmi blízko k neomarxistickým ideologiím. Nepomáhá ani fakt, že pětikoalice plánuje zdvojnásobit daně z nemovitostí. Cesta pětikoalice je v tomto směru tedy zcela opačná, než by měla být. Místo motivace lidí k vytváření finančních rezerv, k úsporám, které mohou čerpat k důchodu, lidi výrazně demotivuje a odrazuje od vytváření si vlastního kapitálu v podobě úspor na bankovním účtě či například investicí do nemovitostí.

Na závěr svého projevu se zde musím vyjádřit ještě k jednomu tématu, které se zde zcela jistě bude opakovat i následujících hodinách. Je zcela objektivní pravdou, že zatímco jsme byli ve vládě, si Česká republika prošla svojí největší krizí ve své novodobé historii v podobě světové pandemie. Připomeňme si, že v tomto období umírali po celém světě miliony lidí a snad celý svět byl největším ohrožení od doby druhé světové války. Kdyby nedošlo k takto zásadní krizi, tak bychom zcela jistě důchodovou reformu předložili my. Čímž se nechci vymlouvat, jenom připomínám, jaké tady byly podmínky.

Je však třeba jasně uvést, že ideální čas na provedení penzijní reformy byl promrhán. Tento čas byl na přelomu milénia, v období, kdy jsme ještě zdaleka tak výrazně necítili stárnutí populace, jako ho cítíme dnes. V období, kdy jsme měli navíc mimořádné příjmy v podobě příjmů z privatizace, které měly být použity na mimořádné výdaje v podobě důchodové reformy. Proto bych poprosila všechny členy vládní pětikoalice a vládní poslance, aby části projevů, ve kterých chtějí kritizovat hnutí ANO za neprovedení reformy, ve vlastním zájmu přehodnotili, je to na vás samozřejmě, případně ho rovnou roztrhali a rituálně spálili, protože tyto části projevu nemají aktuálně žádnou relevanci. V případě, že chcete někoho kritizovat, zameťte si nejdřív před svým vlastním prahem a diskutujte toto se svými stranickými kolegy.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, opakuji zde ještě jednou, že to, co dnes tady na tomto místě projednáváme, může důchodovou reformou nazývat jenom někdo, kdo o problematice penzí zaslechl poprvé v životě. To, co je zde nyní předloženo, je jenom úprava parametrů, které mají za cíl připravit současné i budoucí důchodce o finanční prostředky. Úpravy, které jsou vnitřně nekoherentní a které jsou nastavené tak, aby náklady zoufalého rozpočtovacího procesu ministra financí Stanjury nesla ta část populace, která je nejvíc zranitelná a která se současně provinila tím, že vás, pětikoalice, z velké části nevolí. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Upřesním jednu omluvenku - pan poslanec Richter omluven do 16.30 dnes z dnešního jednání.

Faktickou poznámku má pan ministr Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Mnoho věcí z toho, co teď řekla paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, by se dalo tomu i věřit, kdyby - a teď si dovolím odcitovat jednu takovou zajímavou textaci: "Důchodová reforma je jednou z priorit naší vlády, a to zcela logicky, protože už dnes víme, že okolo roku 2030, až začnou do důchodu odcházet silné ročníky ze 70. let, bude již demografické složení naší společnosti takové, že pokud bychom do té doby opravdu s ničím nepřišli, problém s udržitelností našeho důchodového systému už nebude jen hrozbou, ale tvrdou realitou." Řekla Alena Schillerová v srpnu 2019. Zároveň také jasně řekla, že chce otevřít debatu na úrovni vlády o zvýšení věku odchodu do důchodu. Je to, předpokládám, asi ta stejná Alena Schillerová, která dnes, poslední měsíce, říká, že ona v žádném případě nepřipustí takovou debatu, a mluví takto za hnutí ANO. Tak já nevím, co se stalo s Alenou Schillerovou, ministryní financí roku 2019, kdy si každý může dohledat ve veřejných zdrojích, jak mluvila o parametrech důchodové reformy, o tom, že důchodovou reformu tvoří její vláda, její koaliční kolegyně, a mluvila o tom jako důchodové reformě, byť ten návrh, který tenkrát nakonec tu podporu hnutí ANO neměl, to je korektně potřeba říci, tak byl jenom sedmiparametrický (?) návrh, který znamenal jenom zvýšení výdajů z toho důchodového systému.

Já bych byl rád, aby politici, kteří sem chodí, byli konzistentní a mluvili v principu úplně stejně, jako mluvili v době, kdy byli ministryní financí a byli součástí vládní koalice! (Potlesk vládních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktickou poznámku má paní předsedkyně Alena Schillerová. Vaše dvě minuty. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane ministře, teď byste si měl prostě nařezat, promiňte, protože přesně o tom jsem mluvila! Citoval jste rok 2019 a já jsem vám řekla, abyste se vrátil po trajektorii 30 let zpátky. Tam jste promarnili a promrhali ty peníze - v době privatizace, v době, kdy jste měli použít! A já jsem vám také řekla, že to bylo těsně předtím, než vypukla pandemie. Aniž bych se vymlouvala, tak tehdy jsme byli v takovém masakru, že rozhodně na důchodovou reformu jsme ani nepomysleli. Takže vy jste přesně zopakoval to, na co jsem vás upozornila ve své řeči. Ale rozumím tomu, vrtěti psem. Pojďte radši skládat účty z tohoto nesmyslného asociálního návrhu, který jste sem do Poslanecké sněmovny přinesl! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Další faktická poznámka - pana ministra Mariana Jurečky. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já si dovolím reagovat. Víte, paní předsedkyně, to byl rok 2019 a to už jste byli ve vládě jako klíčová strana skoro rok a půl. Já jsem dneska jako ministr práce a sociálních věcí necelý rok a půl ve funkci a důchodovou reformu předkládám.

A vy jste tady mluvila ve vašem předchozím vystoupení o tom, že někoho okrádáme, že někomu něco bereme. Tak to vysvětlete fakticky, když důchody rostou o 30 %, překonaly hranici 20 000 korun, všechny budoucí valorizace vždycky k 1. lednu budou zpětně za to období 12 měsíců valorizovat současné i všechny budoucí důchody o inflaci. Jak můžete říct, že někomu něco bereme, že někoho okrádáme? To prostě není pravda a je to vlastně nesmysl. A je potřeba si říct, že my můžeme pracovat s tím, co vždycky za námi ta produktivní generace, kterou jsme buďto porodili a vychovali, dokáže produkovat na ty naše budoucí důchody, anebo jsme tolik té generace nedokázali vychovat, a pak musíme ty parametrické změny udělat. A jestli to nazýváme důchodová reforma, nebo používáme jiný terminus technicus, to není to klíčové. Klíčové je to, jestli směřujeme k tomu, aby i pro ty děti a vnoučata současných důchodců byl ten průběžný systém ten, který jim nabídne důstojné a férové důchody, a to ten návrh v sobě zakomponovává. Dokonce vlastně zakomponovává věci, které vy jste tenkrát chtěla po Janě Maláčové a které tam ona nedala, protože ona dala jenom všechny výdajové položky. A jsou dva členové vlády, kteří mohou udělat podle kompetenčního zákona něco s důchodovým systémem v rámci průběžného nebo třetího pilíře, a to je buď ministr financí, nebo ministr práce a sociálních věcí. Vy jste byla čtyři roky ministryně financí a neudělala jste vůbec nic z té oblasti, za kterou jste byla zodpovědná!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jsou zde tři faktické poznámky, přečtu pořadí. První je paní poslankyně Alena Schillerová, paní poslankyně Jana Pastuchová, Aleš Juchelka a další. Prosím, vaše dvě minuty, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane ministře, vy jste nepředložil žádnou důchodovou reformu. Nenalhávejte si to a přečtěte si pořádně, co jste sem přinesl! Vy nám tady neříkejte, že rostou důchody. Také roste inflace! Vy nedáváte žádné milodary těm důchodcům. Vy pouze jste byli povinni díky platným zákonům chránit jejich koupěschopnost. Ještě v lednu tohoto roku jste tvrdil v pořadu Otázky Václava Moravce, že nemůžete změnit valorizaci, že se nemůžete chovat protiústavním způsobem, abyste to potom po prezidentské volbě udělal. A ta paní profesorka Nerudová, o kterou se tak opíráte, že čerpáte z její pracovní skupiny, ta to tento týden potvrdila. Takže prosím, nelžete si do kapsy! Není to žádná důchodová reforma, jenom pokračujete v tom trendu, který jste započali v červnu. To je celé! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP