(20.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další s faktickou poznámkou paní poslankyně Jana Pastuchová, připraví se pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Paní předsedkyně Schillerová mě předběhla. Já to zopakuji znova. Pane ministře, vy jste řekl, že předkládáte důchodovou reformu. To nemyslíte vážně. Tohle není důchodová reforma! Vy jenom umíte na sítích říkat lidem, jak jste těmto důchodcům za vaší vlády... Vám když se to hodí, tak jste tady jenom necelé dva roky a vlastně jste nestihl nic udělat, ale když se vám to hodí, tak na tweetu a na sociálních sítích píšete, jak vaše vláda přidala důchodcům. Přidala jenom to, co vám přikazuje zákon! Jinak vůbec nic.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan poslanec Aleš Juchelka, připraví se pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc, pane předsedající. Já tady mám několik poznámek. Tak co udělala minulá vláda Andreje Babiše? Tak například zvýšila základní výměru důchodů z 9 na 10 % nebo taktéž odsouhlasila, že všichni senioři nad 85 let budou mít tisícovku navíc. Vy jste byli několikrát ve vládě, určitě třeba od roku 2000, a mohli jste také předložit důchodovou reformu. Už se o tom bavíme skutečně posledních 23 let, určitě od roku 2000, a nic takového se nestalo.

A to, že ta minulá vláda nic neudělala, tak to vy si protiřečíte, pane ministře. Takže ještě jednou. Já tady budu citovat to, co jste řekl na tiskové konferenci, kde jste měl vedle sebe Danuši Nerudovou. Cituji: "Danuše Nerudová je také ta, která tady v posledních letech vedla tu poslední odbornou komisi pro změnu důchodů." To bylo v té vládě Andreje Babiše. "A my jsme neudělali to, že bychom všechno stavěli na zelené louce. My jsme vzali ty dobré věci, které byly odpracovány" - cituji znovu - "na kterých byla odborná i celospolečenská shoda, a na základě těchto jsme stavěli dále návrh důchodové reformy, který budu za chvíli konkrétně představovat." A to je vaše citace, to jsou vaše slova, která jste řekl na té tříhodinové tiskové konferenci. Takže neříkejte, že nikdo nic neodpracoval. Každá vláda měla nějakou zásluhu na tom, že to posunula někam dál. Ale v tuto chvíli my opravdu neřešíme během dnešního dne důchodovou reformu jako takovou, ale pouze změnu parametrů pro současné starobní důchodce a pro ty, kteří půjdou do důchodu za pár let. A proč? Protože chcete naplnit státní rozpočet.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní faktická poznámka pana ministra Mariana Jurečky. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Jsem rád, že vlastně po sedmi hodinách se konečně debata vede o konkrétním návrhu této novely zákona, která vlastně pokrývá pouze dva konkrétní body, které jsou součástí potom té celé důchodové reformy, která v legislativním procesu bude ve druhém pololetí tohoto roku. Ale já chci tady jenom podotknout, to, co tady řekli ti, co mluvili přede mnou, že si musíme uvědomit, že my tady vlastně neplníme státní rozpočet, že bychom ho tady někde plnili nějakým přebytkem. My se snažíme ucpat ty obrovské díry, které tady jsou, proto, aby ten systém, který letos bude mít ten deficit zhruba více jak 80 miliard korun, na který si bude muset tato země půjčit a který nás stojí obrovské finanční náklady v rámci dluhové služby, protože už nemáme dávno dobu záporných úroků a ta dluhová služba nám vzroste v příštích zhruba třech letech z 50 miliard korun na víc jak 100 miliard korun, a to už jsou opravdu problémy, které tady jsou.

A znovu se vracím k tomu, že my tyto změny děláme proto, aby i za 20, 30, 40 let pro děti a vnoučata současných důchodců, jejich rodičů a prarodičů, kteří si ve svém životě dokázali hodně věcí odpustit proto, aby je mohli postavit do života a vychovat, zaplatit jim vzdělání, tak aby i pro ně jednou byly důstojné důchody z průběžného systému. To je potřeba si uvědomit. Proto to děláme.

Moje poslední poznámka. Již tady zaznělo, že došlo ke zvýšení o jeden procentní bod u základní výměry. Já tady nechci soutěžit, kdo co víc, ale jenom připomínám, že v tom návrhu, který jsem představoval, se bavíme o tom, že ta základní garantovaná výměra nebude 10, ale 20 % z výše průměrné mzdy.

A poslední věc. Já jsem rád, že jsem mohl postavit některé věci a navázat nejenom jako výstup z komise Danuše Nerudové, ale i z těch předchozích.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Faktická poznámka pana poslance Aleše Juchelky.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Vážený pane ministře, vy moc dobře víte, že ten průběžný systém, do kterého vplují finanční prostředky od všech těch, kteří platí důchodové pojištění, a na druhé straně vyplují jako solidarita pro všechny ty, kteří pobírají důchody, tak je plus minus vyrovnaný. To, pokud vy tady mluvíte o těch 80 miliardách, tak to je pouze důsledek neřešení inflace, které se musely vyplatit u dvou mimořádných valorizací. To je celé. To jenom tak abychom byli faktičtí.

A pokud vy tady neustále říkáte, jakým způsobem se musíme chovat k těm budoucím generacím, já s vámi samozřejmě jakoby souhlasím, ale taktéž mám na paměti tu generaci, která vychovala mě, moji maminku i moji babičku. My, kteří v tuto chvíli přispíváme do toho průběžného systému, aby ani oni nebyli biti na tom, že celý život poctivě pracovali, vychovávali děti a ve své minulosti byli těmi, kteří skutečně tu ekonomiku se svými protějšky táhli, byli ti, kterým skutečně záleželo na tom, jakým způsobem jejich děti budou v budoucnu vychované, co jim všechno předají. A já nechci těmito mimořádnými valorizacemi a řádnými valorizacemi právě uvrhnout do chudoby, a je tam čím dále tím více seniorů, právě ty předešlé generace, které se tak strašně poctivě staraly o to, abychom se my jako ta generace další měli dobře.

Takže já trošičku ten narativ otočím. A promiňte, nechci být falešně tady odpovědný, protože já nesnáším faleš, falešnou skromnost, falešnou odpovědnost, prostě to, že to tady srdíčkově celé vybalím. Prostě a jednoduše se bavme fakticky o tom, co se tady dnes děje. A to jsou mimořádné a řádné valorizace a předčasné důchody. Proč? Kvůli státnímu rozpočtu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka pana ministra. Prosím, pane ministře, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Státní rozpočet a takzvaný virtuální důchodový účet jedno jest. Příjmy z výběru důchodového pojištění jsou součástí příjmů státního rozpočtu a výdaje na důchody jsou součástí státního rozpočtu. Pokud ale v naší diskusi, kterou v České republice používáme desítky let, mluvíme o důchodovém účtu, mluvíme o té virtuální části objemu příjmů důchodového pojištění, objemu výdajů, a ty v letošním roce překročí deficit 80 miliard korun, a hrozně bych si přál, aby platilo to, co říkal Aleš Juchelka, že to je jenom teď jako jednorázový výkyv na základě mimořádných valorizací loňského a letošního roku. Ale on není mimořádný. To je výdaj, který je už jednou provždy mandatorním výdajem do konce života všech těch starobních důchodců, kterým byl tento důchod přiznán a takto zvýšen. Na tom už nezměníme nikdo z nás ani korunu. To znamená, ten deficitní systém, který jsme v predikcích odhadovali, že začne do deficitu se propadat výrazně po roce 2030, tak se nám začal výrazně propadat už teď. A nedostane se do toho, že by byl v přebytku, jako se v několika málo letech, v posledních třiceti letech, dostal do přebytku.

Takže to je prostě popis faktů, která tady jsou. Jsou země, kde každý rok je vyplaceno na důchody pouze to, co se vybere a je to bodovým systémem takto následně vypláceno. To znamená, je to opravdu ryze průběžný systém. U nás mluvíme o průběžném systému, ale zároveň velmi solidárním, protože ho doplňujeme z jiných daňových příjmů. Ale musíme si uvědomit, že kdybychom mluvili čistě o tom průběžném, o tom, co ta následující generace vyprodukuje, tak by to muselo být takto.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka, poté Alena Schillerová. Faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: My se bavíme o tom průběžném důchodovém systému a to je správně, protože to je, a na tom se myslím shodneme, to páteřní, co by mělo zůstat v rámci důchodového systému. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP