(23.00 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Co se stalo? Pan ministr vyměnil ředitele Úřadu práce, a i to velmi pochybným způsobem, a to bylo vaše řešení. Nebudu mluvit o České správě sociálního zabezpečení, kde čeká i nyní mnoho lidí na výpočet důchodů a mnoho z nich po termínu. Lidem, kteří již mají nárok na penzi, jen nemají výměr, přicházejí upomínky za nezaplacené zdravotní pojištění. Vy jste se za to omluvili, pan ministr Jurečka i pan premiér - a to má stačit? S tím mají ti lidé, kteří jsou kvůli vám ve stresu z upomínek úřadu, vystačit a žít? Z vaší omluvy? To je vaše velké selhání. To vy jste lidi vyzvali, aby šli do předčasného důchodu. To kvůli vám teď úřady nezvládají. A vy tu sedíte, ani neposloucháte. Ale vy vlastně navrhujete zpřísnit podmínky pro vše. Senioři vás nezajímají, berete jim, co se dá, slevy na jízdném, peníze, potýkají se s výpadky léků. To je ta vaše perfektní úcta ke stáří. Místo abyste za ně, pane ministře, bojoval, sám ještě přicházíte s návrhy vašeho ministerstva, kde jim vzít.

Vy se orientujete na dílčí kroky a ne na důchodovou reformu. Nepředložili jste opravdu žádné analýzy a varianty. Vždy něco vypustíte, vypustíte informační balonek nebo váš oblíbený signál a čekáte, co to udělá. Já bych řekla, že jeden takový balonek, třeba společné započítávání důchodových odvodů manželů nebo prodloužení nároku na vdovské a vdovecké důchody, o. k., s tím v principu problém nemám. To je ten hezký balonek.

Pak tu máme zase ten ošklivý balonek. Je pravda, že jsme to ještě neviděli, ale média nám řeknou vše, čerpám z médií. Je to zásah do důchodového spoření, kdy chcete, aby si lidé, kteří do něj poctivě řadu let odvádějí peníze, neměli možnost o nich samostatně rozhodovat, aby si je museli vybírat několik let a ne najednou. To je ten ošklivý balonek. Já bych to možná i chápala, ale zase, přece to nemůžete udělat u již uzavřených smluv. To jsou peníze, které, ano s podporou státu, si naspořili ti lidé, ale uzavírali to s tím, že tam jsou nějaké podmínky. Možná s nimi mají jiné plány. Kde berete odvahu, nebo budete brát odvahu jim diktovat, na co a kdy je použít? Co když je chtějí použít třeba na zateplení nebo na něco jiného? Třeba chtějí využít váš vlastní program Zelená úsporám pro seniory, aby snížili svoje výdaje za energie. Ovšem jiné úspory než důchodové spoření nemají, protože padly na energie už teď. Kde mají vzít peníze na takovou investici? Vy jim řeknete ne, ze svých úspor na stáří to zaplatit nesmíte, z těch můžete čerpat jen po částkách. A ty malé částky zase padnou na ty vysoké výdaje za energie, protože oni si je nemohou jednorázovou vyšší investicí snížit.

Zvyšování věku pro odchod do důchodu. To je podle mě další šílený nápad z vašeho pera. Argumentujete průměrnou délkou dožití. Ale tady se budu opakovat, měli byste argumentovat průměrnou délkou zdravého dožití. Paní profesorka Adámková, vaším prostřednictvím, tady o tom mluvila. Takže tento odstavec, abych říkala, co je zdravé dožití, nebudu říkat.

Troufám si říct, že teď už při tomto složení Sněmovny vím o mnoha lidech, kteří dlouho pracovali, těžce pracovali a neseděli celý život třeba tady nebo jenom v kanceláři. Někteří pracovali opravdu těžce rukama. Je to třeba zedník nebo dojička krav nebo uklízečka. Po celý život dostávali za tu potřebnou práci nízký a podprůměrný plat, budou mít také malé důchody. Podle vašich plánů budou dřít třeba do 65 let. Já, když si vezmu, že chcete udělat náročné profese, tak se pořád jako zdravotník zamýšlím nad tím, že to je vlastně všechno bráno podle hygienických tabulek a tam nepatří opravdu mnoho dalších profesí, které by si to zasloužily.

Já bych asi takto mohla pokračovat dále, mám toho ještě víc. Ale určitě budu ráda, až se tady vyjádří i mí další kolegové, kterých je myslím ještě dost. Schůze opravdu začala pro nás obyčejné poslance vlastně až teď, takže já jsem ráda i za všechny příspěvky, které si zde poslechnu. Je vás tu ještě míň, tak vidím, že opravdu čekáte asi jen na to, abyste to odmávali, aby to šlo do druhého čtení. Máte tu stoosmičku, ale vlastně ti senioři a ti, kteří nás vychovali, tak na ně prostě úplně kašlete. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan ministr Jurečka, následuje paní poslankyně Adámková s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji, vážená paní předsedající. Já si dovolím stručně reagovat, pouze aby tady paní kolegyně poslankyně Pastuchová dávala ty informace opravdu pravdivě. Když mluvila o Nové zelené úsporám light, tak já jenom připomenu, že ten nástroj je právě koncipován tak, aby tam žádná spoluúčast ať už starobních, invalidních důchodců anebo příjemců příspěvku na bydlení nebyla. Právě proto jsme to tak koncipovali, aby tito lidé mohli tato opatření udělat, abychom u nich neřešili hašení důsledků, ale řešili jsme tu příčinu.

Druhou faktickou poznámku si dovolím. Když tady byl povzdech nad tím, že až po sedmi a půl hodinách se ke slovu dostali řadoví poslanci, tak když vezmu těch sedm a půl hodin, tak já s panem premiérem jsme mluvili dohromady asi 35 minut. Ten zbytek byla vystoupení především s přednostními právy ze strany poslaneckého klubu hnutí ANO. Tak tolik jenom pro nějakou relevanci těch faktů, jak dneska od 12 hodin tato schůze probíhá.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Adámková s faktickou poznámkou. Následuje paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vystoupení, která zazněla, mě vedou ještě k jedné věci. Chtěla bych panu ministru Jurečkovi říct některé postřehy z terénu a velmi důrazně varovat před tím, co prosáklo médii. To znamená, určité omezení, nebo velké omezení v možnosti nakládání s důchodovým pojištěním, respektive připojištěním.

Pane ministře, opravdu velmi důrazně prosím a žádám, zatím žádám a prosím, abyste toto velmi zvážili. Protože uvědomte si jednu věc. Ti lidé ho zakládali - a to jsou ti, kteří se o sebe chtěli postarat, to nejsou ti, kteří by jenom natahovali ruku - zakládali v době, kdy jim třeba bylo 45 let, cítili se zcela zdraví a zakládali ho proto, aby mohli právě v důchodu si vyčerpat ty peníze, eventuálně si připlatit na léky nebo jet ještě na nějakou dovolenou nebo do lázní, protože ne všichni mohou jezdit na křížkové lázně.

To, co prosáklo médii - a já pevně doufám, že takovou hloupost byste neudělali, že to je nesmysl médií, že někdo tomu špatně rozuměl, že určitě nedojde k tomu, aby tito lidé, kteří mají dlouhodobé důchodové připojištění, se náhle ocitli v takových kleštích, že s nimi nebudou moci nakládat, nebo notabene co psala média - opět doufám, že to je nesmysl - že tam dojde k takovému vlastně penále, řekněme, za to, že si chtějí vybrat to důchodové připojištění v plné výši. I když teď víme, že je rozumnější vybírat si ho v několika dávkách. Že to není pravda. Opravdu velmi žádám, abyste se na to podíval, aby to opravdu pravda nebyla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP