(23.10 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Co se týče toho důchodového připojištění a současných seniorů okolo 70 let, což je ta doba, kteří - ti zodpovědní, vlastně dobíhá to jejich pojištění, oni opravdu už s tím mají své záměry, třeba ty lázně, což je velmi důležité, nebo nějaký stomatologický výkon, který není plně hrazen ze zdravotního pojištění. A jestliže by tam bylo to, co píší média, to znamená několik let výběru, tak by to bylo znemožněno. Doufám, že to není pravda. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Pastuchová s faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedkyně. Ráda bych krátce reagovala na pana ministra, vaším prostřednictvím, ohledně té Zelené úsporám. Víte, pane ministře, oni by si ti senioři třeba tu zelenou úsporu teď i rádi jako vybrali, ale já už asi měsíc nebo dva, doufám, že se můj kolega nebo kamarád na mě dívá, který mi píše, že si v prosinci nebo v listopadu zažádal o důchod, mluvila jsem s ním asi před 14 dny, a k dnešnímu datu ho nemá. A já říkám prostě, no tak jako, a on říká, no jo, jenomže já, dokud nemám ten důchodový výměr, tak nemůžu požádat ani o zelenou úsporám pro seniory. Takže tam jsou to asi dvě věci. Tak třeba kdyby měl to důchodové spoření, tak si to zaplatí z toho a nebude pak žádat. Ale já mluvím pravdu, oni by si chtěli požádat, ano, poskytli jste jim to, ale oni nemůžou, protože nemají ten výměr, protože na něj čekají pět měsíců. A někteří lidé nemají našetřeno. Teď jsme se dozvěděli z médií, že si tedy máme ušetřit ty 2 miliony každý, kdo jde do důchodu. Nevím, kdo to teď při těch cenách dokáže.

A k tomu důchodovému pojištění. Tak jako já osobně si spořím nebo dávám do důchodového spoření od svých 35 let a neumím si tedy představit, jako že mi pak nařídíte, až půjdu do důchodu někdy, nevím kdy teď už vlastně, kolik mi dáte každý měsíc. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vracíme se do obecné rozpravy. Ještě načtu omluvy, které v mezičase došly. Pan ministr Bartoš se omlouvá od 22.45 z pracovních důvodů a poslanec Šimon Heller od 23 hodin z osobních důvodů.

Pan poslanec Novák. Prosím. Následuje paní poslankyně Hanzlíková.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pětikoaliční většina se dnes rozhodla protlačit mimořádnou schůzi. Zase věc, která nemá v dějinách České republiky obdoby. A pokud se podíváte do historie, tak skutečně nemá. Jde o uzákonění dalšího ožebračování seniorů formou takzvaného zpomalení běžných valorizací penzí a zpřísnění podmínek pro předčasný důchod. A aby nebylo pochyb o úmyslech této vlády, doplňme si ještě nahrazení nynějších pravidel mimořádných valorizací penzí v podstatě dočasným přídavkem, který svým způsobem bude mít formu sociální dávky, což je za mě rozhodně nepřípustné.

Podle ministra - a bohužel musím konstatovat asociálních věcí - Jurečky se tím vyřeší propad důchodového systému a snížení zadlužování. To si tedy rozhodně nemyslím. Já osobně bych očekával, že nás a zejména občany České republiky vláda podrobně seznámí s úspornými kroky na straně státu, o kterých neustále mluví. Ostatně to za pět minut dvanáct tato vláda halasně slibovala. Ale zatím pořád nic konkrétního. Přešlapování a obecné proklamace jednotlivých ministrů této vlády ovšem svědčí o tom, že pan premiér Fiala a ministr financí Stanjura se chystají veškerou zátěž na úspory ve státním rozpočtu přenést na občany. Ať už tímto dnešním jakože valorizováním, nebo dalšími přímými nebo nepřímými daněmi ve formě úprav daně z přidané hodnoty a dalších podobných nesmyslů. Ostatně u DPH už se do toho všichni zamotali typickým způsobem práce této vlády a v médiích jsme se už dočetli, co vlastně všechno budeme platit, když si koupíme guláš, a nedejbože abychom si k němu dali pivo, tak jak vlastně to bude vypadat.

Mohl bych také v čase dostatku rozumět tomu, že se ODS obklopila skupinou politických stran na hranici volitelnosti, a proto jim musí vytvořit z peněz daňového poplatníka úřady a ministerstva, která jsou pro chod našeho státu naprosto zbytečná či svou prací vlastně svůj význam postrádají. Ano. Stačilo by zrušit bohužel zbytečné Ministerstvo pro vědu a výzkum, protože práce tohoto ministerstva místo toho, aby vědu a výzkum podporovalo, tak ji dusí. Nebo taky takové Ministerstvo pro evropské záležitosti včetně úředníků.

Včera jsem byl za kolegou europoslancem v Evropském parlamentu a zeptal jsem se ho, kolikrát jako europoslanec viděl našeho ministra pro evropské záležitosti, kolikrát se ten ministr byl europoslanců zeptat na nějaký názor. Za dvaapůl roku dvakrát. A to nám tady nedávno pan premiér Fiala povídal o tom, jak ten ministr se pomalu z Bruselu nehne. Tak já tedy nevím, kde v tom Bruselu je, s kým komunikuje? Ale nás tam také zastupují europoslanci a ti mají informace. Ale asi o ně ten náš pan ministr pro evropské záležitosti nestojí.

No a o zbytečné Digitální agentuře, pro kterou se stále ještě hledá náplň... A zeptejte se jakéhokoliv starosty, jak se mu dneska komunikuje, ať už jde na Ministerstvo vnitra ohledně rejstříku, které ho pošle na Digitální agenturu, a Digitální agentura ho pošle zpátky. No tak to je úžasné! To se povedlo! Zatím se tam pouze nasypaly peníze a zkomplikoval se život starostů a občanů. Jde vám to skvěle! Na jednu stranu vyhazujete peníze a na druhou stranu ty vyhozené peníze chcete po občanech.

Dámy a pánové, samostatnou kapitolou této důchodové pseudoreformy je změna parametrů pro takzvaný předčasný důchod. Ten by měl být možný nejvýše tři roky před dosažením důchodového věku. Jít by do něj mohli lidé, kteří pracovali a platili odvody 40 let. Pobíraná částka v předčasném důchodu by se měla krátit více než doposud. Solidární základní výměra by měla zůstat stejná pro všechny a v zásluhovém procentním díle se odrážejí odpracované roky, výše odvodů z výdělků a počet dětí. Podle novely by se u předčasného důchodu až do řádného termínu zásluhová část valorizovat neměla. Takže kdo by chtěl jít do předčasného důchodu, tak za to bude náležitě, ale opravdu náležitě potrestán, i když už v tom důchodu bude. Jednoduše řečeno, je potřeba všechny, kteří musejí využít nástroje předčasného důchodu, skutečně potrestat nedostatkem, ať už do toho předčasného důchodu jdou z takzvané ve vašich očích vypočítavosti, anebo také ze zdravotních důvodů. A to je to nejhorší, vy je za to trestáte, a zásadně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP