(23.20 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Podtrženo, sečteno, zdražujete životy seniorům. Uvádíte je do bídy, a to z jednoho prostého důvodu: nejste ochotní začít u sebe. Nejste schopni šetřit státní prostředky, věnované na vaše prebendy a zbytečné úřady. Nejste schopni ani sestavit funkční rozpočet naší republiky. Jste schopni akorát slibovat nesplnitelné a nechat za sebe platit váš účet občany České republiky.

Dámy a pánové, kdy konečně přiznáte lidem, které doteď chlácholíte, že se jich tato šílená úprava důchodových pravidel netýká, tak že to není, jak jste říkali? Že lidé, kteří mají pár let před důchodem a poctivě celou dobu pracovali, tak že váš bič na lidi poznají? Vy totiž děláte to úplně nejhorší, co udělat můžete. A to už tady dneska několikrát zaznělo. Vy nejenže rozdělujete lidi, ale vy rozdělujete generace. Mně už píšou lidi, že rozdělujete jejich rodiny, že vnukové vyčítají svým prarodičům, že kvůli nim jednou nebudou mít důchod. Co to je? Co jste to způsobili? Vám to nevadí? Vám se to ještě nedoneslo? Myslím si, že ano. Takto rozdělujete lidi, kastujete. Stavíte proti sobě také důchodce a samoživitelky. Už i ti si nadávají, kdo komu bere. No to snad není pravda! Kde je úcta k těm, co celý život vytvářeli statky, se kterými vy dnes tolik hazardujete? Jak se bude mladá generace chovat k hodnotám, které tady generace před ní vybudovaly? Jak?

Není to ale jen snížení důchodů, čím zatížíte životy českých důchodců. Zdražujete jim léky, které - pokud je vůbec jde sehnat, o tom jsme tady taky hovořili. O drahých potravinách tady můžeme udělat několik mimořádných schůzí, stejně se od vás nic nedozvíme. Drahé energie a teplo, to je další váš problém, který komplikuje životy seniorů. A vzpomeňte si, když tady hnutí ANO navrhovalo, abychom včas zastropovali ceny energií. Abychom zamezili růstu inflace. Vy jste se nám tehdy smáli. Nakonec jste to udělali o rok později, a ještě špatně. Nechali jste na tom vydělat obchodníky. Vzpomínáte si na to, jak senioři byli nuceni obcházet úřady, aby žádali pomoc při řešení situace, kterou jste díky vlastnímu lajdáctví a neschopnosti řešit energetickou krizi vlastně vytvořili?

Rušíte slevy na jízdném. Takže ti aktivnější, kteří si k důchodu chtěli dovolit cestu ke známým nebo za kulturou, anebo nedejbože do práce na přivýdělek, tak mají vlastně po legraci. Vy jste se rozhodli totiž seniory izolovat v místech jejich bydliště. Aby nám prostě asi v ulicích nepřekáželi. Jinak si to nedokážu představit, co vás k tomu vede. Pokud byste jim nezdražili základní potraviny, tak by alespoň v nejbližším parku mohli z toho zbytku tvrdého chleba kolektivně sypat ptáčkům. Ale ani to už dnes nemůžou.

Dámy a pánové, aby toho nebylo málo, vím, dnes nejste schopni důchody ani včas vyměřit a následně ani včas vyplatit. A může to pan ministr Jurečka svádět, na koho chce. Je to jeho odpovědnost. Ví to moc dobře. A několikrát už sliboval, že tuto situaci vyřeší. Za měsíc už to bude v pořádku, za dva už to bude v pořádku, za tři už to bude v pořádku. Není to ještě v pořádku. Tak možná dneska uslyšíme zase nějaký další termín.

No a jak si vlastně myslíte, že takový důchodce, který nedostane včas svůj důchod, žije? V tom lepším případě mu mohou pomoci jeho nejbližší. Ale co když žádné nejbližší nemá? Skutečně stačí, aby jednou nezaplatil včas nájem nebo zálohy na energie, a už se veze. Už mu začínají chodit ty obálky s pruhem, jo, tedy nedejbože, aby náhodou to nebyl ještě nějaký malý živnostník, protože to by mu přišlo do datové schránky, se kterou si neumí poradit. Dostává se pod stres, který v mnoha případech končí zdravotními obtížemi. Můžu vám skutečně pogratulovat. Tomu říkám tedy úcta ke stáří!

Ostatně se můžeme zastavit také u toho, proč se dnes koná mimořádná schůze. Vy tvrdíte - a teď budu citovat - abychom už v září mohli ořezat důchody od ledna příštího roku. No a já dodám, abyste ještě více zkomplikovali a znepřehlednili prostředí legislativních úprav a komplikovali práci Ústavního soudu, ke kterému jsme podali žalobu jako hnutí ANO na vámi seškrtané mimořádné valorizace a krádež za bílého dne. Vy prostě víte, že důchodci jsou entita, která se nebude bránit, když ji takový loupežník přepadne. Ta vysype kapsy, aby přežila, nemá sílu se bránit. Tak si s nimi děláte to, co uznáte za vhodné pro svou peněženku.

Dámy a pánové, pojďme si tedy v odrážkách shrnout, co se tady dnes snažíte prosadit a dostat do dalšího legislativního procesu:

- zkrátit dobu, kdy lze odejít do starobního důchodu před dosažením důchodového věku, na maximálně tři roky;

- zvýšit intenzitu krácení procentní výměry - krácení procentní výměry - předčasného starobního důchodu;

- zvýšit potřebnou dobu důchodového pojištění pro přiznání předčasného důchodu z 35 na 40 let;

- nevalorizovat procentní výměry předčasných starobních důchodů až do doby, kdy jejich poživatel dosáhne důchodového věku. To jsou třeba zrovna ti, kteří do toho předčasného důchodu nejdou proto, že by chtěli, ale jdou proto, že už to nezvládají, že už na to nemají.

S těmito návrhy nemůžeme a nebudeme souhlasit. Trestáte lidi, ke kterým byste měli s úctou vzhlížet.

U mimořádných valorizací chcete zrušit dosavadní pravidla. Chápu to, jste u vlády, máte většinu a jste přesvědčení asi, že to děláte dobře. Za mě touto cestou rozhodně ne. Kde je ta široká proklamovaná diskuse? Kde je? Je ve vaší stoosmičlenné většině. Nemůžeme s tím souhlasit. Likvidujete poslední jistoty seniorům díky vaší neschopnosti při řešení inflace. Převádíte seniory do kategorie sociálních dávek. Ostatně to už děláte minimálně poslední dva roky. A nejenže je převádíte do kategorie sociálních dávek, vy je ještě ženete do náruče exekutorů. Za to, že po celý život poctivě pracovali, za to, že nemají už tolik sil si najít druhé nebo třetí zaměstnání.

Kolegyně, kolegové, již jsem to uvedl v úvodu svého projevu. Prosím tuto vládu - slyšíte dobře, prosím tuto vládu - aby pokud potřebuje řešit problém s nedostatkem financí, ať už z objektivních, nebo subjektivních důvodů, aby začala už konečně u sebe. Sestavila už konečně funkční rozpočet České republiky s reálnými odhady příjmů a výdajů. Ne hausnumera, lži a sliby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP