(22.10 hodin)
(pokračuje Marek Ženíšek)

Text dohody je velmi podrobný a ve 30 článcích upravuje zejména přístup a užívání dohodnutých zařízení a prostorů na území České republiky, jurisdikci nad příslušníky ozbrojených sil Spojených států amerických, osvobození od cel a daní či postavení dodavatelů nebo například logistickou podporu. Je nutné asi připomenout, že již dnes jsou některé české letecké základny, jako například Čáslav nebo Náměšť, deklarovány jako alianční letecké základny a na většině míst uvedených v příloze A této smlouvy tak již nyní probíhá spolupráce s cizími ozbrojenými silami. Jsou to též místa poskytování podpory aliančním silám. Co se týče trestní jurisdikce, tak základní pravidla týkající se trestní jurisdikce upravuje již zmíněná smlouva NATO SOFA. Tato dohoda tyto věci nijak radikálně nemění a pouze dovysvětluje, respektive zpřesňuje.

Na závěr si dovolím připomenout, že dohodu o spolupráci v obraně má v současné době v nějaké podobě 24 zemí NATO. Lze tak říct, že česká vláda skutečně oproti ostatním zemím měla možnost porovnání a i důkladnější přípravy. Dále pak Dánsko a Finsko v současné době o této dohodě vyjednávají a stejně tak Švédsko, přestože není členem - zatím - Aliance. Česká republika je jediným členským státem NATO ve střední a východní Evropě, který dosud bilaterální dohodu o obranné spolupráci se Spojenými státy americkými nemá, a to přestože Česká republika hraje vzhledem ke své geografické poloze klíčovou roli pro přesuny spojeneckých jednotek, vybavení a materiálu po Evropě za účelem kolektivní obrany.

Dohoda vstoupí pro Českou republiku v platnost 30. dnem následujícím po výměně písemných oznámení mezi smluvními stranami, a to dnem pozdějšího oznámení, kterým se smluvní strany informují o tom, že každá z nich splnila své vnitrostátní postupy potřebné pro vstup smlouvy v platnost. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy otevírám obecnou rozpravu, do které eviduji pět přihlášek s přednostním právem. Jako první vystoupí pan předseda Tomio Okamura, poté pan předseda Radim Fiala, poté paní předsedkyně Alena Schillerová a další. Pane předsedo Okamuro, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené kolegyně, vážení kolegové, máme tady před sebou ve Sněmovně bod, kterým je dohoda se Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany, kterou vláda Petra Fialy z ODS schválila 26. dubna a následně ministryně obrany Černochová z ODS v USA podepsala, a nyní by tuto dohodu měla schválit Sněmovna.

Za hnutí SPD zdůrazním hned v úvodu, že SPD říká jasné ne! americkým vojákům a cizím základnám v České republice a budeme hlasovat proti této dohodě. A všiml jsem si, že SPD je jedinou stranou v parlamentu, která bude hlasovat proti, jelikož podle vyjádření předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové bude většina poslanců ANO hlasovat pro tuto dohodu. Takže SPD je jedinou stranou v parlamentu, která bude hlasovat proti, proti americkým základnám, proti cizím základnám v České republice. Hnutí SPD je tedy jedinou opoziční stranou, která je v této věci proti vládní koalici. A já hned na úvod bych dal návrh na zamítnutí této dohody mezi ČR a USA v prvním čtení, takže o mém návrhu by se hned tedy následně po té rozpravě hlasovalo.

Jsme přesvědčeni, že by měla vláda na tuto otázku vyhlásit referendum. Zákon o referendu z pera SPD, který takové referendum umožňuje, jsme již podali do Sněmovny a čeká tady na projednání. Fialova vládní pětikoalice nám tady ale referendum blokuje.

Smlouva s USA není smlouva o spolupráci, ale smlouva o budoucí vojenské přítomnosti USA v České republice, která umožňuje ozbrojeným silám USA používání 11 vojenských prostor a budov, a to na leteckých základnách Čáslav, Pardubice, Náměšť a Mošnov. Budou také moci používat armádní výcvikové prostory Hradiště, Libavá, Boletice, Březina a používat kasárna ve Vyškově, v Rančířově a ve Staré Boleslavi. Ve všech těchto lokalitách mohou USA stavět vlastní budovy, a to včetně prodejen potravin, otevřených stravovacích zařízení, bankovních služeb, společenských, vzdělávacích center a tak podobně

V případě schválení této smlouvy se tak budou moci na území České republiky volně pohybovat a operovat ozbrojené síly USA, a to včetně rodinných příslušníků. Dohodou Fialova vláda zvýhodnila americký vojenský personál na úroveň diplomatických misí. Tato dohoda zavádí volný režim příjezdů, odjezdů, přivážení jakýkoliv movitých věcí a skladování zbraní a střeliva do těchto prostor, a to bez možnosti kontrol ze strany České republiky. De facto se bude jednat o podobný princip, jaký je aplikován na teritoria ambasád. Tedy nemůžeme dovnitř, nevíme, kdo tam je, co tam je uskladněno, a nevíme, jaká se zde provádí činnost. Navíc k zabezpečení kázně a pořádku v případě protestů proti pobytu ozbrojených sil USA na území ČR je lze použít k nasazení i mimo těchto 11 lokalit kdekoliv na území České republiky. Dohoda je dokonce uzavírána na 10 let, kdy se nedá vypovědět. Tato dohoda je jednostranně nevýhodná pro Českou republiku. Nedává obdobná práva českým vojákům, jejich rodinným příslušníkům nebo dalším civilistům na území Spojených států amerických. Název celé dohody předpokládá obrannou spolupráci, ale obsah dohody směřuje k jednostranné, pro USA výhodné úpravě pobytu jejich vojsk na území České republiky po dobu nejméně 10 let. Dokonce ani počet příslušníků ozbrojených sil USA na českém území není nijak omezen.

Ministryně obrany opakovaně ujišťuje, že přítomnost ozbrojených sil USA podle této dohody bude podléhat schválení Parlamentem. Když se podívám do dohody samotné, nic o odkladu uplatnění té dohody tam nevidím. Dohoda vstupuje v platnost 30. dnem po výměně nót, že každá smluvní strana splnila své vnitrostátní postupy potřebné pro vstup této dohody v platnost. Tedy pak už platí automaticky vše, co je v ní napsáno. Žádný odklad. Je zde enormní riziko, že po ratifikaci vláda potichu umožní USA podle dohody postupovat a nic dalšího už Parlament ke schvalování nedostane. Maximálně dá formální souhlas vláda, nebo se bude rovnou postupovat podle dohody - automaticky i u ozbrojených sil USA, které zde již budou takzvaně na cvičení. Nestačí slovní ujišťování od ministryně paní Černochové nebo jiných členů pětikoalice. Je třeba napsat rovnou do té dohody, že se tím nedává možnost rovnou podle dohody postupovat, ale že před aplikací této dohody na teritoriu České republiky bude třeba vyžádat souhlas obou komor Parlamentu.

Pro Českou republiku je také mimořádně nevýhodné, aby dohodu nebylo možné předložit žádnému soudu - ani vnitrostátnímu, ani mezinárodnímu. Tato pasáž by se měla změnit a hlavně je třeba změnit tu dobu sjednání z nevypověditelných 10 let na možnost výpovědi v horizontu měsíců, jinak tato dohoda zavazuje i několik dalších vlád, i těch, co přijdou po této vládě.

Je potřeba tuto dohodu vnímat i v souvislosti s vládou navrženou novelou ústavy, konkrétně čl. 43 ústavy, který se týká obrany našeho státu. Hnutí SPD podalo při projednávání ve Sněmovně návrh na zamítnutí a projednávání je nyní přerušeno v ústavně-právním výboru Sněmovny.

Připomenu, co je obsahem této vládou navržené novely ústavy. V současné době vláda rozhoduje o vyslání ozbrojených sil České republiky mimo území České republiky a o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky bez souhlasu Parlamentu nejdéle na dobu 60 dnů, jde-li o: a) plnění závazků z mezinárodních smluv o společné obraně proti napadení, b) účast na mírových operacích podle rozhodnutí mezinárodní organizace, jíž je Česká republika členem, a to se souhlasem přijímacího státu, a c) účast na záchranných pracích při živelních pohromách, průmyslových nebo ekologických haváriích. A nově chce vláda do ústavy vložit větu: jde-li o d) ochranu života a zdraví, ohrožení majetkových hodnot nebo bezpečnost České republiky. A právě je jasné, že do výkladu slov "ohrožení bezpečnosti" při pohledu na chování Fialovy vlády, že pod to lze schovat v podstatě úplně vše.***




Přihlásit/registrovat se do ISP