(22.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vzhledem k tomu, že jde o dohodu, která omezí pravomoci českých orgánů dle čl. 10a ústavy, to znamená omezení jurisdikce, zrušení kontrasignace České republiky na rozkazu ke vstupu cizích vojsk, eliminace soudu při řešení sporů, tak zastávám názor, že by dohoda měla být schvalována nejlépe třemi pětinami hlasů poslanců, a nikoliv pouze nadpoloviční většinou.

V usnesení vlády České republiky ze dne 26. dubna 2023 dodnes není toto její rozhodnutí o ratifikaci obranné dohody s USA přijatelně a logicky zdůvodněno. Odůvodnění bylo delegováno na ministryni obrany Černochovou, která v takto zásadní otázce ale rozhodně nikdy nemůže zastupovat desetimilionovou republiku. A píše nám spousta rozhořčených občanů, že zde žádné cizí základny nechce. A já s nimi souhlasím. Zastávám tedy názor, že v souladu s Listinou základních práv a svobod a s Ústavou České republiky k Dohodě mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o spolupráci v oblasti obrany by se měli vyjádřit svým hlasováním občané v celonárodním referendu podle příslušného zákona. Proto vás žádám o podporu našeho zákona o referendu při jeho projednávání ve Sněmovně.

Ministryně obrany Černochová z ODS tvrdí, že smlouva neklade žádné nároky USA na zákony v naší zemi. Pokud tu ovšem americké vojsko nechceme, pak je dohoda zbytečná. Je přece každému jasné, že smlouva je základem pro budoucí základny v naší republice a pro budoucí přítomnost amerických vojáků v naší republice. Ministryně Černochová dále tvrdí, že Parlament je pojistkou, která může zabránit vstupu a trvalé přítomnosti vojska USA na našem území - což je nesmysl, jelikož současná vládní většina prohlasuje bez mandátu občanů, bez souhlasu veřejnosti cokoliv, co se jí zlíbí. A znovu připomenu, že vládní koalice získala ve volbách pouze 43 % hlasů občanů, nikoliv většinu.

Parlament, a to Sněmovna i Senát, tedy nejsou žádnou pojistkou. Přesněji, jsou pojistkou pro vládu a Spojené státy, že si s naší zemí udělají, co se jim zlíbí, navzdory odporu většiny našich občanů. Tou skutečnou pojistkou je referendum, kterému ale vládní koalice brání. Pobyt cizích vojsk, navíc za podmínek, kdy se vymykají českým zákonům, a to prokazatelně, je obrovské omezení naší suverenity, které nemá právo odsouhlasit žádná vláda, žádný parlament bez souhlasu většiny občanů České republiky. Tahle země není, vážení kolegové, jen vaše. Je nás všech, všech občanů České republiky, a vy byste to měli respektovat a v prvé řadě požádat občany o jejich souhlas.

Závěrem budu čistě jednou větou reagovat na ty osobní útoky paní ministryně Černochové. Paní ministryně, já mám ženy rád a já opravdu na vaše útoky reagovat nebudu, protože jste žena, a já jsem samozřejmě nad věcí. Ale mí kolegové spolustraníci se ve faktických poznámkách vyjádří za mě. Takže já opravdu budu k ženám gentleman, do osobní roviny nesklouznu. Ano, politické - politický střet, politický programový střet, to je v pořádku, ale do osobní roviny, i kdybyste mi sebevíc nadávala, já jsem na to zvyklý. Ono totiž vždycky útočí ti, kterým klesá podpora. Ale já vás mám rád jako ženu a já jsem opravdu nad věcí a nenuťte mě do toho.

Děkuji za pozornost a přeji vám - i vám, paní ministryně - hezký večer.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Eviduji tři faktické poznámky - první pan poslanec Vích, poté pan poslanec Foldyna a poté paní ministryně Černochová. Prosím.

 

Poslanec Radovan Vích: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já budu reagovat na vystoupení paní ministryně Černochové. Já se musím zastat tím způsobem, jakým jste vystupovala proti předsedovi hnutí SPD Tomiu Okamurovi v otázce schválení pobytu Britského poradního a výcvikového týmu. Paní ministryně, přece nemyslíte vážně, že lze srovnávat pobyt 30 osob Britského poradního a výcvikového týmu, který byl schválen v rámci APC formátu, to znamená NATO, Evropská unie v rámci Partnerství pro mír - já bych chtěl zdůraznit Partnerství pro mír, které má 52 států. V tomhle formátu je 52 států v rámci Partnerství pro mír. A pro nás bylo důležité, a proto jsem taky doporučoval našemu poslaneckému klubu, abychom hlasovali pro ten Britský poradní a výcvikový tým, protože se jednalo o instruktory, jednalo se o výcvik a jednalo se o program v rámci Partnerství pro mír, a to přece v žádném případě nelze dávat na stejnou úroveň, jako je působení vojáků USA, respektive dohoda Česká republika a USA, s tím programem, pro který jsem doporučoval našemu poslaneckému klubu hlasovat. Tak jenom bych to chtěl dát na tu pravou úroveň. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní Jaroslav Foldyna. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Já se prostřednictvím vás obracím na paní ministryni v jedné věci, protože pan Okamura o tom nemluvil, nicméně to, že nařkla předsedu SPD z jakéhosi podvodu, tunelování, tak to vlastně poškozuje celou SPD - i nás, že jsme nějací... kteří k tomu mlčí. Já vás tedy vyzývám, paní ministryně, abyste doložila to, co jste tady řekla - že Tomio Okamura tuneloval Úsvit. V roce 2015 státní zástupce toto obvinění prošetřil a odložil. Já vás žádám - vy jste to tady řekla, že to tak bylo, buďto jste dezinformátor a lhář, nebo nejste a jste schopna to doložit - abyste se tedy chopila mikrofonu, doložila to, že Tomio Okamura tuneloval Úsvit, řekla jste to tady, anebo se Tomiu Okamurovi a veřejnosti omluvte, že nejste dezinformátor.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. A nyní s faktickou poznámkou paní ministryně. Prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem tady citovala kolegy z Úsvitu, kteří takto komentovali to, co činil Tomio Okamura, když opouštěl Úsvit a stal se nezávislým poslancem.

K tomu, co tady říkal kolega Vích. To jsou dva typy mandátu. Jeden mandát byl na prodloužení doby působení Britského vojenského poradního a výcvikového týmu - tam, máte pravdu, to bylo 30 osob, ale pak tam byl právě pobyt příslušníků ozbrojených sil členských států Organizace Severoatlantické smlouvy a Evropské unie a to bylo 100 osob. Takže to jsou dva mandáty, pane kolego.

K tomu, co tady říkal pan Okamura. Možná si pan Okamura nevšiml, že k ústavě, k tomu čl. 43, je načtený pozměňovací návrh, který odkládá platnost, účinnost té změny ústavy do nového volebního období, do nové vlády, která tady vznikne po parlamentních volbách. Takže není žádná pravda, že by si tato vláda chtěla uzurpovat nějakou další pravomoc. Nic takového není pravda.

A možná by nebylo od věci, kdyby si třeba pan předseda SPD občas tu ústavu přečetl. DCA je běžnou dvoustrannou mezinárodní smlouvou podléhající podle ústavy souhlasu Parlamentu. Na základě čl. 10 ústavy má DCA přednost před zákonem, může tedy obsahovat odlišnou úpravu, než jaká je v zákoně, proto se schvaluje v Parlamentu. Ale vzhledem k tomu, že DCA je schvalována Parlamentem obdobně jako zákony a její úprava je na úrovni zákona, nemůže být v rozporu s Ústavou České republiky. Ten čl. 43 tam je a platí. Obsah DCA musí být v souladu s Ústavou České republiky a dalšími ústavními zákony, protože DCA není nadřazena Ústavě ČR... (Předsedající: Čas.) ani dalším ústavním zákonům. Je to nesmysl, co tady zaznělo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jaroslav Foldyna s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Já chápu, že paní ministryně je zřejmě rozrušená a neuvědomuje si, co tady vlastně řekla nebo neřekla. Tak já jí tady říkám, že ona neřekla, že někoho cituje! Ona prostě řekla, že Tomio Okamura tuneloval Úsvit! To je na stenozáznamu a můžeme se na to podívat. Čili jestliže to říkáte, tak to doložte, protože v této chvíli je to takové obvinění, které je dosti závažné. Vy jste prostě obvinila Tomia Okamuru, že tuneloval Úsvit, a neřekla jste, že někoho citujete. Já chápu, že projednáváme smlouvu o bratrské pomoci - pardon, o obranné spolupráci - a že v této chvíli můžete být trošku nervózní, ale pojďme se držet faktů. Vy jste řekla - Tomio Okamura tuneloval Úsvit. Nikoho jste necitovala.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Paní ministryně s faktickou poznámkou. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP