(22.30 hodin)

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Pane kolego Foldyno, prostřednictvím pana místopředsedy, vy si tu dobu, kdy se tady v přímém přenosu bratrovražedně vraždili kolegové z Úsvitu, taky pamatujete. Také jste tady byl poslanec, byl jste poslancem za ČSSD. Všichni, co jsme tady seděli, jsme byli svědky tady neustálého obviňování jedné strany proti druhé straně, včetně těchto silných slov. Ta tady zaznívala na tenhleten mikrofon. Takže já jsem tady neřekla nic, co by v té době nebylo tady na půdě Poslanecké sněmovny diskutováno a řešeno a co by nějakým způsobem potom možná, jak vy jste říkal, bylo předmětem nějakého soudního sporu. Ale pan Okamura tady uráží každého. Urážel tady opakovaně paní předsedkyni Poslanecké sněmovny. Mě urážíte tady celý den a srovnáváte mě s Biľakem. Takže opravdu nechte na mně, jaké momenty z té historie pana Okamury já tady budu zmiňovat. Nechte to na mně! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další s přednostním právem je přihlášen pan poslanec Radim Fiala. Není, takže stahuji přihlášku. Jako další vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová, připraví se pan ministr Vít Rakušan, dále Karel Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, paní ministryně, já musím říct, že jsem naprosto fascinována. Já jsem fascinována, jakým způsobem jste přistoupili k takto závažnému tématu. A jakým způsobem jste rezignovali na komunikaci navenek, vůči lidem. A jak to vlastně celé odpovídá systému vašeho vládnutí, kdy nasadíte koňské klapky na oči, nekoukáte napravo, nekoukáte nalevo a prostě to uděláte.

Teď je to ale jiné, protože odpovědi nechce jenom opozice, ale hlavně veřejnost. Pro mě je to skutečně nepochopitelná záležitost. Já vám zasypané schránky na Facebooku, na Instagramu, mailové schránky. A sama jsem si kladla otázku, jak se to mohlo stát? Jiné události, které by si naopak zasloužily podle mého soudu zdrženlivost, komentujete ostošest. Někdy mám pocit, že soutěžíte - pan ministr zahraničí s paní ministryní obrany - kdo bude mít vtipnější tweet a získá větší počet srdíček. Tady se řeší plánování dovolené na Krymu, nakonec to tady také dneska zaznívalo, jako byste zapomněli, že jste především ministři vlády České republiky. Ale takto klíčové téma, které má bohužel velký potenciál vykopávat další a další příkopy ve společnosti, to naprosto za mě tedy trestuhodně promlčíte.

Když vládě vyčítáme chaotickou a zametenou komunikaci u daňového balíčku, energetické krize, sociální oblasti nebo když vládě vyčítáme lži při sestavování rozpočtu a porušování snad všech slibů, které jste lidem dali, nepovažuju nic z toho za tak společensky nebezpečné jako právě nekomunikace obranné smlouvy. Velká část našich občanů si pamatuje 21. srpen 1968. A pamatují si to samozřejmě i lidé, kteří mají obavy, že teď schvalujeme něco podobného, jen jsme otočili kormidlem na druhou stranu, to píší v těch emailech, v těch zprávách, které denně čtu. A vy jste měli přece celou tu dobu vysvětlovat, že ta obava naprosto není namístě, že opravdu tu neschvalujeme novodobý zvací dopis, jak tady zaznívalo. Že to je dokument, který nás do budoucna naopak bude chránit a kterým plníme naše závazky.

Neustále slyším, máte plná ústa, teď to myslím obecně na vládu, boje proti dezinformacím. Stále tu slyšíme něco o vlivu ruských dezinformací na diskusi ve veřejném prostoru. Máte tady váš slavný KRIT na Ministerstvu vnitra, sypete desítky milionů do vaší propagace, ale tady, tady jste jednoduše vyklidili prostor a dali prostor právě těm dezinformacím, proti kterým vaše slavná vláda vede ten velkolepý boj. To je ta vaše slavná strategická komunikace. A já to bohužel musím vyčítat i vám, paní ministryně. Myslím si, že v tomhle směru jste zklamala v tom nejdůležitějším, a to je zodpovídání se lidem a tím myslím občanům této republiky. Já mám totiž někdy pocit, že vás zajímají jen vaši voliči. Jako byste si neuvědomovali, že řídíte zemi, kde jsou různé skupiny lidí s různými politickými preferencemi. Ale být ministryní vlády České republiky znamená, že se snažíte být opravdu ministryní všech.

Všichni občané od vás teď měli jednoznačně slyšet, o čem tato smlouva je. Ale hlavně měli také slyšet, o čem tato smlouva není. Lidé se ptají, proč takovou smlouvu potřebujeme. Poslední týdny a měsíce nemělo dělat Ministerstvo obrany a paní ministryně nic jiného, nebo téměř nic jiného, než tyto věci vysvětlovat, opakovat, znovu vysvětlovat. Opravdu za mě nestačí vyvěsit na web ministerstva 12 otázek a odpovědí a udělat jakýsi podcast. A sem tam dát nějaký rozhovor, kde bohužel někdy zaznívají, troufnu si říct, až urážky. Já nevěřím, že vám lidé nepíšou stejně, jako píšou nám. A že nevíte, co toto téma ve společnosti způsobuje.

Já nejsem vojačka ani armádní specialista nebo analytička, já jsem právnička. A tu smlouvu jsem samozřejmě i s experty, i díky vám, to říkám tady otevřeně, důkladně studovala, že jste umožnila, abychom se setkali s experty a položili jim otázky. A samozřejmě já vím, a říkám to tady otevřeně, tato smlouva nepovede k výstavbě žádných vojenských základen. Na základě této smlouvy k nám nepřijdou žádná vojska cizí mocnosti. Je to potřeba říkat neustále dokola a opakovat to. Neustále. Pořád jako kolovrátek. Nestačí to jednou v nějakém diskusním pořadu. Pořád, pořád dokola. Využít veškerou komunikační strategii.

Naprosto jasně říkám, a tohle chci, aby zavnímali jak lidé, tak novináři, ale také vládní koalice, hnutí ANO nikdy nepodpoří žádný dokument, který povede k výstavbě cizích vojenských základen, ani nepodpoříme žádný dokument, který by vedl k přítomnosti cizích vojáků. Tak to prostě je a jinak to nikdy nebude a za to se mohu zaručit. Ale tato smlouva, kterou tady dnes v prvním čtení začínáme projednávat, nebo projednáváme, k ničemu takovému nevede. To je prostě fakt! Nebude ani základna v Mošnově, ani nikde jinde. Pokud se do té smlouvy začte jakýkoliv právník, tak zjistí, že je to pouze jakýsi rámec, jakýsi, dovolte mi říct, administrativní předpoklad, aby v případě ohrožení naší země a na žádost našeho Parlamentu mohla být efektivně vyžádána pomoc našich spojenců. Znovu říkám, v případě potřeby a ohrožení a hlavně po schválení Parlamentem. Já věřím, a většina z nás věří, že taková situace, kdy bychom museli požádat o pomoc, nikdy nenastane. Ale zároveň je pravda, a tu si musíme přiznat, že z tohoto pohledu tato smlouva bezpečnost České republiky posiluje.

Vláda vlastně tím, že tuto smlouvu minimálně komunikovala, tak tím zakryla mnohem větší problém, který je ohrožením bezpečnosti a je ohrožením naší suverenity, a to je samozřejmě ten šílený migrační pakt, který schválil Vít Rakušan. Ale to je jiný příběh. A já myslím, že Vít Rakušan ani neví, co způsobil. A měl by si to uvědomit alespoň premiér této země a na nejbližší Evropské radě změnit pozici České republiky a migrační pakt jasně odmítnout. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP