(22.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Protože pokud se tak nestane, nemá tu tato vláda co dělat, protože překročila ten největší mandát, a to je mandát, který vzešel z voleb. Protože jak strany koalice SPOLU, tak STAN ministra Rakušana tohle před volbami odmítaly a s tím je i lidi volili. Nechci tedy mluvit planě do větru, ale pokud by se jasně k tomu premiér nepostavil, mohlo by to vést až k vyvolání nedůvěry této vládě, které vyvolá hnutí ANO, to nemohu v tuto chvíli vyloučit.

Ale znova se vracím k této smlouvě. Tato smlouva skutečně je pro nás potřebná. A já říkám, že já osobně pro ni ruku zvednu. A mrzí mě ta špatná komunikace, která nás dovedla právě k těmto názorům některých lidí, kteří prostě ji potom vykládají jinak, než čím ve skutečnosti je. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní ministryně Černochová. Prosím.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Já děkuji, paní předsedkyně, za ta slova. Určitě objevíme, že určitá skupina obyvatel nebude chtít poslouchat, co budeme říkat, byť jim to budeme říkat každý den stokrát. Ano, byly to podcasty, byly ty otázky, odpovědi, byly to tiskové zprávy, byly to desítky rozhovorů v rozhlase, v tištěných médiích, na serverech. Asi to je málo, já se s vámi o to, paní předsedkyně, nechci přít. Měla jsem pak ještě jinou možnost. My jsme nenavyšovali počet lidí na tiskovém. A mám dva náměstky, nemám tři náměstky. Mohli jsme si najmout agenturu, mohla jsem jít půl roku soutěžit a vysoutěžit a daňového poplatníka by to možná stálo dva miliony, tři miliony a ta komunikace by možná byla lepší. Každopádně my jsme zvolili tu cestu, že pokud to má být opravdu i důvěryhodné pro lidi, kteří to slyšet chtějí, tak že to budeme komunikovat my, ne nějaká placená služba, agentura, a víceméně jsme si to všechno dělali v rámci rezortu a nikoho jsme si v rámci inzerce nenajímali, nikoho jsme neplatili.

Takže ano, já tuhletu kritiku z vaší strany připouštím, že ta komunikace v některých ohledech mohla být masovější. Sama, když jsem třeba objížděla některé regiony, tak jsem tam s těmi lidmi hovořila a snažila jsem se jim to vysvětlit. Na druhou stranu si nejsem úplně jistá, jestli i k nim, kdyby neměli vůli ty informace chtít mít, tak jestli by se i k nim ty informace dostaly. Je to opravdu záležitost hlavně i třeba veřejnoprávních médií, ve kterých myslím , že poslední měsíc bylo těch rozhovorů na téma DCA několik. (Předsedající: Váš čas.) A nechodila jsem tam jenom já nebo pan náměstek, ale i kolegové z výboru. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní tedy eviduji přednostní právo pana ministra Rakušana a připraví se pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju vám. Hezký večer, dámy a pánové. Vážený pane místopředsedo, díky za slovo. Kolegyně, kolegové, já se budu jenom velmi stručně držet faktů, ona tady většinou už velmi přesně se k tomu vyjádřila paní ministryně Černochová. Nebudu se vyjadřovat ani k jiným tématům, zůstanu u této smlouvy, pouze budu vycházet z toho, co říkala koneckonců i paní předsedkyně Schillerová, že opakování v té věci je každopádně matkou moudrosti a že si myslím, že strašit a vyvolávat strach u této smlouvy je prostě něčím, co opět přidává nějaká polínka té společenské nervozitě.

Za prvé. Jedná se o prezidentskou mezinárodní smlouvu. S touto prezidentskou mezinárodní smlouvou logicky musí vyslovit souhlas obě komory Parlamentu. Je namístě, aby ta smlouva byla řádně prodiskutována, to koneckonců děláme, dostáváme tomu i tak, že o této smlouvě diskutujeme do dlouhých nočních hodin, a ta diskuse určitě bude pokračovat i v horní komoře Parlamentu, i v dalších čteních. Jedná se o smlouvu spojeneckou, která vždycky ze své podstaty dává exkluzivitu nějakého vztahu a bezpečnost České republiky logicky ze své podstaty posiluje. Pokud se podíváme, jaké státy už takovou smlouvu mají - Polsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Bulharsko, Slovensko, dokonce i Maďarsko v roce 2017. A já nemám úplně pocit, že by někdo předložil důkaz toho, že byla od uzavření těchto smluv ve vyjmenovaných státech omezena jakýmkoliv způsobem jejich suverenita.

A dokonce se připojuji k tomu, co tady říkala paní předsedkyně Schillerová. Ano, tahle smlouva nedává žádný mandát k tomu, aby tady vznikaly nějaké základny, a sama o sobě neznamená, že na naše území k nějakému dočasnému pobytu mohou vstoupit cizí vojáci. Stále to zůstává v rukou Parlamentu České republiky, a to dle články ústavy 43. Ten říká, že někdo... v případě samozřejmě takovém, že o tom bude opět rozhodovat Parlament, a je to dle ústavy, tak to je jediná možnost, aby došlo k takové situaci. Ne na základě této smlouvy. Je to rámec pro větší bezpečnost České republiky, je to posílení naší bezpečnosti. A myslím si, že opravdu strašení tím, že se tady něco pro naše občany zhoršuje, že se dostávají do nějakého stavu, kdy tady opět budou dočasně pobývat vojska nebo podobně, je prostě v téhle chvíli zbytečné.

Já schválně chci ten proslov mít co nejstručnější, jenom ze zopakování těchto nejdůležitějších fakt, a já naopak plně doufám, že bezpečnost České republiky se posílí. Já mám totiž občas pocit, že v samotné podstatě té diskuse, kterou my tady slyšíme, se zpochybňuje, kdo je tím naším spojencem, a to možná někde v hloubce celé té diskuse. A ano, my jako vládní koalice jednoznačně říkáme, že země Severoatlantické aliance jsou našimi spojenci, protože my jsme Severoatlantická aliance, a že samozřejmě Spojené státy americké jsou naším zásadním spojencem v tom globálně nebezpečném světě. Takže možná se někde pod těmi všemi slovy vede tahle zásadní diskuse. A prostě tuhle linii naše vláda určitě nikdy žádným způsobem zpochybňovat nebude. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní řádně přihlášený s přednostním právem pan místopředseda Karel Havlíček, připraví se pan ministr Jan Lipavský. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, vážená paní ministryně, vláda se dostává do vlastní pasti. Ano, snaží se vysvětlit dohodu mezi Českou republikou a Spojenými státy a vůbec to nedopadá dobře. Proč? Protože lidé jsou vyděšeni a lidé vládě nevěří. Normální je přece to, že v rámci politického klání my například tady jako opozice vyhledáváme chyby, chybky koalice, snažíme se vás načapat u nějaké nepravdy. Jenomže ono je to dneska v té situaci, že zoufale hledáme, kde vaše vláda řekla nějakou pravdu. Takovou míru lží a takovou míru dezinformací, kterou šíří tato vláda, jsem tady nezažil za poslední desítky let.

Tato vláda lhala prakticky ve všem. Vzpomínáte si - nebudeme zvyšovat daně. Ne že se to říkalo v roce 2021, to bych snad možná ještě pochopil. Mimořádná situace, řeknete, že nastala. To se tvrdilo ještě v desátém měsíci roku 2022. Zvyšují se všechny daně. Nebudeme zvyšovat odvody živnostníkům. Tak to se prosím pěkně tvrdilo ústy ministra financí ještě v dubnu roku 2023. A zvyšují se. Nebude se zasahovat do letošní valorizace důchodů. Tak to se tvrdilo ústy ministra práce ještě v lednu roku 2023. Jak to dopadlo, všichni víme. Pár týdnů nato se vše změnilo. Nedopustíme konec aut na spalovací motory. Hlasovalo se pochopitelně pro. Nebudeme bojovat za rozšíření počtu emisních povolenek. Hlasovalo se pro. Snížení počtu emisních povolenek, čili růstu její ceny. A můžeme pokračovat dál. Nebudeme zastropovávat ceny energie. Je to z extremistického populistického tábora, pár dní nato se zastropovalo. A můžeme dál pokračovat - lži ohledně ruského plynu, taxonomie, Babišovy drahoty a tak dále.

Proč to říkám všechno v rámci kontextu té dohody? Tady nejde, paní ministryně, o chyby. Ty by asi každý pochopil. To se stane každé vládě notabene v tomto období. Tady jde o to, že tyto lži ti lidé prostě neodpustí. A ten výsměch, který je tím provázen, a mohl bych tady desetkrát ukazovat na to, co zde prováděl pan ministr Síkela, je to, co přivádí lidi do situace, že vás považují za nedůvěryhodnou vládu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP