(23.30 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Česká republika se touto smlouvou vzdává i vyžadování pasů a víz pro ozbrojené složky Spojených států amerických i pro civilní osoby, které s nimi přijedou. Čili naše orgány nebudou vědět, kdo k nám ze Spojených států přišel, kdo u nás pobývá a kdo tam případně zase odešel. Částečně je to tedy i smlouva o skutečně volném pohybu amerických občanů do České republiky a zpět.

Už jen třešničkou na prohnilém dortu této smlouvy je ustanovení, že ozbrojené složky Spojených států amerických u nás nebudou platit žádné daně, ani DPH, takže se jich, řečeno s mírnou nadsázkou, nebude týkat chystaný Stanjurův konsolidační balíček. Smlouva jde až do takových detailů, že pokud DPH nebude umět odečíst prodejce, stát ho americkým vojákům následně vrátí. Naprostou samozřejmostí je pak také jejich osvobození od placení cla.

Jak už jsem předeslal, tato navrhovaná česko-americká smlouva má být deset let nevypověditelná. Takto v uvozovkách výhodně ji pro nás paní ministryně a její podřízení vyjednali. Jde tedy o závazek, který časově velmi výrazně překračuje mandát současné vlády o více než dvě volební období v Poslanecké sněmovně a minimálně o více než dvě funkční období příštích vlád, politicky složených výrazně jinak, aspoň v to doufám, než je ta současná.

Vládní politici nám opakovaně říkají v případech, kdy jejich návrhy a opatření kritizujeme a snažíme se zabránit jejich schválení pro jejich zjevnou nekvalitu a škodlivost, ať si počkáme na to, až budeme ve vládě, až budeme mít parlamentní většinu, a pak ať je zrušíme, ale teď ať je necháme pracovat, že mají k příslušným změnám zákonů a k uzavírání příslušných smluv mandát od občanů z voleb. V tomto případě to absolutně neplatí. Žádná ze stran vládní koalice neměla ve volebním programu projekt uzavření česko-americké vojenské dohody o přítomnosti amerických vojsk v České republice. Žádná z těchto stran nesdělila občanům, že plánuje takto zásadním a nedůstojným způsobem omezit suverenitu České republiky. A hlavně tato smlouva nezavazuje jen současnou vládu. Pokud by tomu tak bylo, tak ji může příští vláda třeba s účastí hnutí SPD za dva roky v klidu vypovědět. Ale to text smlouvy znemožňuje, protože je formulována sice naštěstí ne na věčné časy, ale fakticky na minimálně jedenáct let bez možnosti dřívější výpovědi. Po dobu deseti let má být smlouva nevypověditelná a pak je zde ona jednoroční výpovědní lhůta. A takový závazek, který dalece přesahuje její věcný i časový mandát, nemá současná vláda právo na naši zemi a její občany v žádném případě uvalit. Mimochodem něco podobného platí i pro změnu migrační politiky Evropské unie, kterou nedávno předběžně odsouhlasil za podpory premiéra Fialy ministr vnitra Rakušan. Muselo by tomu předcházet vyjádření občanů v celostátním závazném referendu, protože jde o dalekosáhlé omezení české státní suverenity přinášející navíc významná bezpečnostní rizika.

A vy se, pane ministře zahraničí, divíte, že tady pan Okamura mluvil tři hodiny o celostátním referendu, protože vám evidentně není jasné, k čemu takové referendum má sloužit a jak nutně ho Česká republika potřebuje, aby právě v některých věcech přestalo rozhodovat pár vládních úředníků a mohli rozhodovat občané České republiky. Takovéto typy smluv mají být předmětem všelidového hlasování vždy a za všech okolností. Co už jiného, proboha? K tomu však současná slabá vláda, která nemá na prvním místě své existence a své agendy české národní zájmy, nemá odvahu - a já to chápu. Nehledě na to, že silná a hrdá vláda by takto pro Českou republiku ponižující smlouvu nikdy nepodepsala. Současná vláda ovšem není ani silná, ani hrdá, ani suverénní, ani česká. A svoji neschopnost a nekompetentnost v oblasti správy státu a katastrofální výsledky své činnosti v oblasti rozpočtové, hospodářské a sociální politiky se snaží zakrývat poklonkováním Evropské unii a Spojeným státům americkým a překotným plněním jejich pokynů, dokud ještě obývá Strakovu akademii. Já doufám, že to už naštěstí nebude dlouho trvat. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Na vaše vystoupení jedna faktická poznámka, pan poslanec Hofmann. Než dorazí k pultíku, načtu tři omluvy. Omlouvá se pan poslanec Dvořák od 22.30 hodin ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Taťána Malá se omlouvá od 22 hodin bez udání důvodu a paní poslankyně Pošarová se omlouvá od 22.30 hodin bez udání důvodu.

Tak pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Hofmann: Dobrý večer. Já si dovolím jenom reakci. Zaznívá tady - vazalská smlouva, omezení suverenity. Já si dovolím přečíst odstavec ze strany 4: "potvrzujíce, že takováto spolupráce je založena na plném uznání suverenity obou stran, včetně územní suverenity, vzájemných závazků stran plynoucích z jiných mezinárodních dohod a účelů a principů Charty Organizace spojených národů a Severoatlantické smlouvy". Takže včetně územní suverenity a uznání suverenity obou stran.

Dovolím si reagovat. Vazalská smlouva. Maďarsko takovouto vazalskou smlouvu - které nám je dáváno tady často za příklad - podepsalo v roce 2019. Byl to Viktor Orbán, který ji tam prosadil. Ten samý Viktor Orbán, který byl loni vaším hnutím SPD navržen na státní vyznamenání jako bojovník za svobodu. Je tedy Viktor Orbán ten, kdo, vašimi slovy, plive do tváře svým občanům, chová se carsky, podepsal prohnilý dort? Maďarsko má práva jako USA. Rumunsko tuto smlouvu podepsalo v roce 2005, to znamená, po deseti letech v roce 2015 tu smlouvu mohlo vypovědět, když je tak nevýhodná, je to vazalská smlouva, jak říkáte. Proč to neudělalo? Je to sedm let. Zřejmě proto, že to jsou myslící lidé. Bulharsko takovouto smlouvu podepsalo v roce 2006. také ji nevypovědělo do dneška. Celkem 24 zemí ji má.

Dovolím si jenom ještě doplnit. Předseda SPD tady říkal, že bude hlasovat, jeho slovy, proti základnám, nikoliv proti DCA, o které dneska jednáme. Díky. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní se s přednostním právem hlásí paní ministryně Černochová.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuju, pane místopředsedo, já se pokusím odpovědět postupně na to, co tady zaznělo.

K - v uvozovkách - základnám. DCA říká, že po vzájemné dohodě a se souhlasem České republiky budou moci američtí vojáci působit v některých českých vojenských zařízeních a prostorech, jejich seznam je v DCA uvedený. Všechna zůstanou českými vojenskými zařízeními a prostorami, i když se s Američany domluvíme, že si v jejich rámci... Tak já nevím, jestli to zajímá pana Fialu, já reaguju, pane kolego, na vás, zajímá vás to? Chcete znát odpovědi? Děkuju.

Takže jejich seznam je v DCA uveden, všechna zůstanou českými vojenskými zařízeními a prostorami. I když se s Američany domluvíme, že si v jejich rámci zřídí například sklad náhradních dílů nebo nějaké komunikační centrum, tak se pořád bude jednat o vojenská zařízení Armády České republiky, která budou využívat čeští vojáci, respektive američtí vojáci je budou využívat společně s těmi českými.

Co se týče výstavby nových základen, tak úplný nesmysl. Právě proto je v té příloze ten seznam konkrétních existujících českých vojenských zařízení a prostorů, kde ke spolupráci s americkými vojáky může docházet. Nesmysl je to i ohledně toho, že DCA neobsahuje závazky o společné obraně. Samozřejmě že ne. To není účelem této smlouvy, od toho máme právě Severoatlantickou smlouvu. DCA je pouze jedním z nástrojů, jak Severoatlantickou smlouvu neboli washingtonskou úmluvu a závazek kolektivní obrany v praxi realizovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP