(10.10 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Nyní bychom tedy opakovali hlasování. Teď se tedy omlouvám, chvilinku strpení. (Poslanec Benda mimo mikrofon.) Znova hlasovat. Ano. Ale v případě, že panu poslanci nefungovalo, nemusíme hlasovat o námitce, protože podle jednacího řádu se hlasování musí opakovat.

 

Budeme tedy znovu hlasovat o usnesení paní poslankyně Mračkové Vildumetzové.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 111, přihlášeno 130 poslanců a poslankyň, pro 59, proti 71. Návrh byl zamítnut. Končím projednávání této interpelace.

 

Nyní bychom přistoupili k další interpelaci a tou je písemná interpelace na ministryni obrany Janu Černochovou, která odpověděla na interpelaci poslance Pavla Růžičky ve věci nákupu pásových bojových vozidel pěchoty. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 448. Projednávání této odpovědi bylo přerušeno dne 1. června 2023 do přítomnosti ministryně obrany. Paní ministryně je řádně omluvena, tudíž důvody k přerušení této interpelace nadále trvají.

Následovat bude písemná interpelace na ministra kultury Martina Baxu, který odpověděl na interpelaci poslankyně Zuzany Ožanové ve věci zákona č. 20/1987 Sb., České národní banky (správně: rady), o státní památkové péči. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 452. Zahajuji rozpravu a táži se, zda se někdo do rozpravy hlásí? Ano, paní poslankyně Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vzhledem k tomu, že tu není pan ministr, je řádně omluven a o jeho omluvě jsem byla i v dostatečném předstihu informována, požádala bych o přerušení této interpelace do přítomnosti pana ministra.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Děkuji. Hlásí se ještě někdo? Nehlásí. Nyní tedy budeme hlasovat o přerušení této interpelace do přítomnosti pana ministra Baxy. Přivolám kolegy z předsálí a budeme hlasovat. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, než se ustálí počet přihlášených.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh na přerušení této interpelace? Kdo je proti?

Hlasování číslo 112, přihlášeno 100 poslanců a poslankyň, pro 98, proti žádný. Návrh byl přijat. Přerušuji tuto interpelaci do přítomnosti pana ministra Baxy.

 

První místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan odpověděl na interpelaci poslankyně Zuzany Ožanové ve věci omezení poštovních služeb v Moravskoslezském kraji. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 453. Zahajuji rozpravu, do které se hlásí paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vážení páni ministři, já jsem cítila potřebu se vyjádřit k odpovědi na písemnou interpelaci. Možná řeknu, jak tato interpelace vznikala. Měli jsme zasedání, týkalo se České pošty. Jak jsem to poslouchala a jak jsem přitom zjistila, že nezískám informace na plénu, tak jsem v tu chvíli napsala tady v této místnosti interpelaci a podala jsem ji. Tolik k vzniku této interpelace.

Nyní k samotné interpelaci. Já jsem ji napsala jenom na jednu stranu A4 a rozdělila jsem ji do šesti bodů. Z důvodu přehlednosti budu hovořit vždycky k jednomu z těch bodů.

První z bodů, kdy jsem se ptala, tak byl... já si to dovolím ocitovat: V tisku byla zmíněna nějaká analýza, díky níž došlo k návrhu na uzavření poboček konkrétních pošt. Žádám o tuto analýzu. - Očekávala jsem odpověď, například není to předmětem interpelace, nebo cokoliv. Nenapadlo mě, že odpověď bude kousek nějaké metodiky, jak se něco dělá. Když už mi nebyla ta analýza poskytnuta ani mě nikdo nekontaktoval, řekl by, paní poslankyně, tohle v rámci interpelace nejde, ale rádi vám ji ukážeme, to bych přivítala. Nicméně místo závěru nějaké analýzy nějaká metodika, jak se něco dělá. Promiňte, to není odpověď. Pokud to máte v režimu tajné, takovouto analýzu, tak mi to sdělte, že to je v režimu tajné. Jenom upozorňuji, že z titulu poslance bych i tak se mohla na toto podívat. Takže to k prvnímu bodu. Tam nebyla odpověď vůbec žádná.

Dvojka. Já jsem vytýkala, že městskému obvodu Moravská Ostrava a Přívoz bylo sděleno, že ruší dvě pobočky, a v tisku se objevila informace, že se ruší pobočky tři. Zajímalo mě, zda je to běžné, zda nedošlo ke lhaní. Odpověď byla, že došlo k chybnému přiřazení samosprávného celku k poště a že to obdržel starosta Ostravy-Jihu. Víte, jaký je rozdíl mezi městským obvodem Moravská Ostrava a Přívoz a Ostrava-Jih? Moravská Ostrava a Přívoz, to je něco jako Praha 1, to je centrum Ostravy. Nesousedí s městským obvodem Ostrava-Jih. Ten je velkého sídlištního charakteru, má přes 100 000 obyvatel, 17 kilometrů čtverečných, nachází se někde jinde. Musím přiznat, že tato informace teoreticky může být pravdivá, nicméně sice pochybuji o její pravdivosti, ale nemohu ji vyvrátit. Tolik k bodu dvě.

Trojka. Ta trojka je velmi zajímavá. Dle nepotvrzených informací byli informováni o záměru rušení poboček pošt výhradně starostové, v jejichž obcích se pobočka nachází. Nebyli tak informováni starostové spádových obcí, to je obcí, v nichž pošta není a které využívají poštovních služeb v jiné obci. Proč nebyli informováni všichni starostové obcí zasažených případným rušením poboček? Já se domnívám, že to je právě i s ohledem na to, které politické uskupení pan ministr zastupuje, velmi zajímavý dotaz. Nicméně tady taky úplně nebylo odpovězeno podle mě dostačujícím způsobem. Bylo odpovězeno, že byla odeslána městským a obecním úřadům, pod které daná pobočka spadá, dále pak primátorům a hejtmanům jednotlivých krajů. Oblastem, ve kterých se pošta nenachází, informace zaslána nebyla. To znamená, malé obce, které mají někde jinde spádovou poštu, ve vedlejší obci, vůbec nebyly informovány o tom, že se pro jejich obyvatele něco změní. Takže ta informace je pravdivá, že ne všechny obce byly informovány o změnách, které se dotýkají jejich obyvatel. Takže svým způsobem musím uznat, že odpovězeno bylo. Ovšem sami si položme otázku, zda to bylo vhodné zvolit tento postup a neříct starostům obcí, že zrovna lidé z jejich obce už nebudou chodit na poštu do místa X, ale budou do místa Y. Je na zváženou, zda opravdu toto bylo dobře zvládnuto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP